Aspirine en heparine onveilig bij katheterbehandeling na herseninfarct

mm
Koen Scheerders
Redactioneel,
25 mei 2022

Het toedienen van aspirine en heparine bij een intra-arteriële trombectomie voor een groot herseninfarct kan leiden tot een verhoogd risico op hersenbloedingen. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC. De resultaten zijn onlangs gepubliceerd in The Lancet.

Intra-arteriële trombectomie is een effectieve interventie bij grote herseninfarcten. Desondanks is meer dan de helft van de behandelde patiënten drie maanden na de interventie nog steeds invalide of overleden. Deze katheterbehandeling kan een nieuw infarct veroorzaken. Bovendien kan een proces optreden dat incomplete microvasculaire reperfusie heet: het principe dat de doorstroming in de kleine vaten achter een trombus na oplossing niet goed op gang komt.

“Eerdere studies die positieve effecten van periprocedureel gebruik van bloedverdunners lieten zien, waren observationeel van aard en niet zo robuust”

Promovendus en arts-assistent Wouter van der Steen

Voor- en nadelen

Van oudsher is de gedachte dat bloedverdunnende medicatie zoals aspirine of heparine deze twee processen zou kunnen stoppen, zodat de doorstroming zich kan herstellen. Maar tegelijkertijd is bekend dat deze medicatie bij patiënten na een herseninfarct de kans op een symptomatische bloeding juist kan vergroten. Deze potentiële voor- en nadelen waren tot dusver nog niet goed in kaart gebracht, met onduidelijkheid en een grote praktijkvariatie als gevolg. “Eerdere studies die positieve effecten van periprocedureel gebruik van bloedverdunners lieten zien, waren observationeel van aard en niet zo robuust”, zegt promovendus en arts-assistent Wouter van d

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , , ,
Deel dit artikel