DOQ

Astma diagnose & management bij volwassenen

Onderzoekers van de Universiteit van Texas stelde onlangs vast dat een essentiële effectieve behandeling van astma bij volwassenen in ieder geval een fysieke test en ademhalingstest moet bevatten. Verder moet de geschiedenis van de patiënt goed worden uitgevraagd. De resultaten van het astmaonderzoek van Prof. dr. William Calhoun et al., zijn onlangs gepubliceerd in het vakblad JAMA.

Circa 8 % van de volwassen mensen wordt getroffen tot astma. Astma kan verschillende oorzaken hebben. Een behandeling hangt vaak samen met de specifieke triggers die de astma veroorzaken. Jaarlijks komt een deel daarvan in het ziekenhuis terecht.

Spirometrie
“Wanneer een patiënt zich met astma meldt, is het belangrijk om veel te weten te komen over hun geschiedenis, een spirometrie test en een fysieke test te doen”, aldus Prof. dr. William Calhoun. Wanneer de diagnose is gesteld, zou de patiënt een vragenlijst moeten invullen waardoor ze volgens de professor leren hoe goed de astma onder controle is, en wat de invloed van de ziekte is op hun kwaliteit van leven. De spirometrie zou volgens Calhoun elke 2 jaar moeten plaatsvinden, wanneer er geen veranderingen zijn in de symptomen die de patiënt ervaart.

Reduceren
Het in beeld brengen van de borstkast is tevens belangrijk om de diagnose astma in sommige situaties te stellen. Vooral wanneer de patiënt heeft gerookt, of is blootgesteld aan chemicaliën. Ook wanneer een patiënt een risico loopt voor COPD of longkanker. “Bij de behandeling van astma willen we de symptomen reduceren, waardoor ze weer normaal hun dagelijkse activiteiten kunnen doen, goed kunnen scoren op longfunctietesten en ook het risico op aanvallen en geen klachten ondervinden van de bijwerkingen van geneesmiddelen”, aldus Jennifer McCracken, assistent professor aan het UTMB en co-auteur van het artikel in JAMA. Doordat astma zo complex is, dienen zorgverleners volgens haar patiënten te benaderen vanuit een plan dat is gebaseerd op de richtlijnen. McCracken: “Triggers uit de omgeving (allergenen, virussen en chemische middelen) dienen daarbij overwogen te worden, om tot een behandeling op maat te komen.”

Actieplan
Het is volgens het onderzoeksteam belangrijk om een geschreven actieplan voor astma te hebben. Die in detail ingaat op de tekenen en symptomen van verergerende astma, en ook in eenvoudig taalgebruik uitgelegd hoe je die kunt tegengaan. De kortwerkende inhalatietoestellen moeten daarbij eenvoudig te gebruiken zijn!

Bron: JAMA, Afbeelding: Ergospirometrie (wikkicommons)

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: patiënt met progressieve inspanningsdyspneu

Een patiënt presenteert zich met progressieve inspanningsdyspneu. Voorheen was hij in staat om zonder klachten te tennissen, nu ervaart hij kortademigheid bij stevig doorwandelen. Er is geen sprake van hoesten, sputumproductie of koorts. Wat is uw diagnose?

Uitgebreid bloedonderzoek met één simpele vingerprik

Capillaire bloedafname via een vingerprik blijkt bij meer dan 30 standaardbepalingen een goed alternatief voor venapunctie, concludeerde Martijn Doeleman. “Patiënten kunnen zelf de vingerprik doen. Gewoon thuis, wanneer het hen uitkomt.”

Cultuur­sensitieve zorg in de praktijk: lessen van Mammarosa

Taal- en cultuurverschillen kunnen de communicatie met zorgverleners flink bemoeilijken. Stichting Mammarosa biedt hierin uitkomst. Samia Kasmi vertelt hoe belangrijk cultuursensitieve communicatie is, en hoe artsen hierin het verschil kunnen maken.

‘Er is een trend naar meer visuele informatie’

“Voor patiënten blijkt de juiste toedieningsroute van een geneesmiddel niet altijd vanzelfsprekend te zijn”, vertellen Yara Mangindaan en Nike Everaarts-de Gruyter. Zij hielpen medicijnpictogrammen te ontwikkelen die ondersteunen bij goed gebruik van geneesmiddelen.

Werkbereidheid bij een crisis niet vanzelf­sprekend

Ziekenhuizen kunnen tijdens een crisis niet blind vertrouwen op hun personeel, concluderen Dennis Barten en Lindsy Engels. Werkbereidheid hangt sterk af van verschillende factoren. “Het is belangrijk om te ontdekken wat nodig is om voor te bereiden op crisissituaties.”

Casus: man met dysfonie­klachten

Een 42-jarige man komt op uw spreekuur met dysfonieklachten, twee maanden geleden ontstaan in een periode van veel hoesten. Aan het einde van de dag worden de klachten erger en het is lastig om een lang gesprek te voeren. Wat is uw diagnose?

Integrale geneeskunde in Nederland: tijd voor de volgende stap

Het spreekuur Integrative Medicine van Ines von Rosenstiel is erg populair en ook in andere ziekenhuizen groeit de belangstelling voor een dergelijk spreekuur. Hoe zorgen we ervoor dat IM een structureel onderdeel wordt van de reguliere zorg in Nederland?

Mindfulness in de zorg: allesbehalve zweverig

“Zorg goed voor jezelf. Er is er maar één van.” Dat zei een patiënt ooit tegen longarts Miep van der Drift. Ze weet als geen ander: mindfulness is niet alleen voor patiënten, maar ook voor zorgverleners. Ze geeft tips voor kleine veranderingen met een grote impact.

Medicatie vaak te lang voortgezet na ontslag uit ziekenhuis

Veel patiënten gebruiken in ziekenhuizen voorgeschreven opiaten, benzodiazepines en antipsychotica nog langdurig na ontslag, aldus Judith de Ruijter. “We geven artsen de tip om, als ze bij ontslag nieuwe medicatie voorschrijven, al meteen na te denken over stoppen.”

‘Impliciete sturing kan samen beslissen verstoren’

Het proces van samen beslissen kan worden verstoord door onbewuste aansturing op een bepaalde behandeling, aldus Anneleen Timmer en Suzanne Festen. “Misschien gaan veel behandelaars er onbewust vanuit dat de patiënt alles op alles wil zetten om de ziekte te bestrijden.”