DOQ

‘Astma of hooikoorts kunnen aanwijzing zijn voor een primaire afweer­stoornis’

Astma, hooikoorts, constitutioneel eczeem, voedselallergie: het zijn atopische manifestaties die significant vaker voorkomen bij patiënten met een primaire immuundeficiëntie (PID) dan in een gezonde onderzoekspopulatie. Dat concludeert dr. Jill de Wit in haar promotieonderzoek. De derdejaars aios dermatologie uit het Erasmus MC: “Als bijvoorbeeld een patiënt een atypische astma heeft of niet goed reageert op behandeling: zoek het dan uit, verwijs door.”

De samenhang tussen atopische aandoeningen en primaire afweerstoornissen was niet eerder onderzocht, vertelt De Wit. “Maar het is wel een klinische observatie van artsen. Zij zien veel patiënten met een primaire oftewel aangeboren afweerstoornis die ook last hebben van hooikoorts, astma of een voedselallergie. Dat die samenhang er is, dat is iets wat veel artsen herkennen. Maar het is nooit eerder wetenschappelijk onderzocht.”

Aios dermatologie dr. Jill de Wit

Objectieve uitkomstmaten

In haar promotieonderzoek vergelijkt De Wit het voorkomen van atopische manifestaties bij patiënten met een primaire afweerstoornis en hun gezonde partners. Ze gebruikte daarvoor vragenlijsten. De uitkomsten daarvan, subjectieve patiëntervaringen, kon ze gedeeltelijk bevestigen met objectieve uitkomstmaten door bij alle deelnemers long- en bloedonderzoek en andere diagnostische tests af te nemen.

Kinderen

47 kinderen en 206 volwassenen met een PID, allen in behandeling in het Erasmus MC, én hun partners werden geïncludeerd in deze partner-controlestudie. “Jammer genoeg konden we de uitkomsten bij de kinderen niet vergelijken met een gezonde controlegroep. We konden geen broertjes of zusjes includeren, omdat we niet wisten of zij, net zoals hun zieke broertje of zusje, een genetische aanleg zouden hebben voor een primaire afweerstoornis. Terwijl ze misschien nog helemaal geen klachten presenteren.”

80 procent

75 procent van de geïncludeerde kinderen blijkt aanleg te hebben voor één of meer atopische manifestaties. Bij de volwassenen ligt dat percentage nog hoger, 80 procent, versus 50 procent uit de gezonde controlegroep. “30 procent is een groot verschil. Met statistische tests hebben we kunnen uitsluiten dat deze sterke correlatie enkel op toeval berust. We weten overigens niet of dit een causale relatie is, dat hebben we niet onderzocht.”

“Er zijn zo’n 300 afweerstoornissen bekend; het is daarmee een grote groep zeldzame aandoeningen”

Heterogeen

De onderzoekspopulatie bestond uit een heterogene groep patiënten met primaire afweerstoornissen. “Er zijn zo’n 300 afweerstoornissen bekend. Het is daarmee een grote groep zeldzame aandoeningen. In onze onderzoeksgroep konden we van sommige afweerstoornissen slechts één of twee patiënten includeren, van andere afweerstoornissen enkele tientallen. En hoe meer patiënten je met een bepaalde afweerstoornis kunt includeren, hoe robuuster je evidence.”

“Bij patiënten met een primaire afweerstoornis vragen we uit of ze ook last hebben van eczeem, astma, hooikoorts of voedselallergie”

Gezondheidsschade

De bevindingen van De Wit zijn relevant voor de klinische praktijk, benadrukt ze. “In onze kliniek zijn we er ook alert op om bij patiënten met een primaire afweerstoornis uit te vragen of ze ook last hebben van eczeem, astma, hooikoorts of voedselallergie. We zetten daar ook laagdrempelig aanvullend onderzoek op in. We weten dat niet-onderkende atopische manifestaties zoals astma of voedselallergie op langere termijn kunnen leiden tot gezondheidsschade of verminderde kwaliteit van leven. Het is dus belangrijk dat we hier aandacht aan besteden.”

Niet vertrouwen

Omgekeerd kan een atopische manifestatie, evenals recidiverende infecties, een aanwijzing zijn dat een patiënt mogelijk een onderliggende primaire afweerstoornis heeft. “Zeker als de patiënt zich presenteert met een vorm van astma of hooikoorts die minder goed reageert op de standaardbehandeling dan je zou mogen verwachten. Dat wil uiteraard niet zeggen dat iedereen met hooikoorts een PID heeft. Atopische manifestaties komen veel voor in de algehele bevolkingspopulatie, maar het is goed om je hiervan bewust te zijn. En om het verder uit te zoeken wanneer je het als arts niet helemaal vertrouwt.”

Europees onderzoek

Omdat PID’s zeldzame aandoeningen zijn, met kleine patiëntenpopulaties, hoopt De Wit dat in de toekomst internationaal onderzoek gedaan wordt naar de samenhang met atopische manifestaties. Het liefst vanuit verschillende Europese onderzoekscentra. “Je kunt dan onderzoek doen met een grotere patiëntenpopulatie, waardoor je specifieker uitspraken kunt doen over de verschillende primaire afweerstoornissen. Er is al een Europese database waarin alle patiënten met een primaire afweerstoornis staan geregistreerd. In deze database zou je – voor zover dat bekend is – ook de prevalentie van atopische manifestaties kunnen opnemen. Zo bouw je een stevige database op voor verder internationaal onderzoek.”

“Wees je ervan bewust dat er meer signalen zijn dan alleen de typische infecties die op een afweerstoornis kunnen duiden”

Boodschap

Een arts hoeft bij een atopische manifestatie niet altijd te denken aan een afweerstoornis, concludeert De Wit. “Maar wees je ervan bewust dat er meer signalen zijn dan alleen de typische infecties die op een afweerstoornis kunnen duiden. Dus als je een patiënt hebt die een atypische astma heeft of niet goed reageert op behandeling: zoek het uit, verwijs door. Dat is mijn voornaamste boodschap.”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx