DOQ

ATS 2017: Stress biomarker F2-isoprostaan voorspelt astma bij kinderen

‘Door de biomarker ‘F2-isoprostaan te meten in de urine van jonge kinderen met virale acute respiratoire infecties, is het mogelijk om vast te stellen of de kenmerkende piepende ademhaling (astma) op latere leeftijd terugkomt’, aldus onderzoek van Christian Rosas-Salazar et al., van de Vanderbilt University Medical Center in Nashville. De resultaten werden onlangs tijdens ATS 2017 in Washington gepresenteerd.

Astma is een chronische ontsteking van de longen, die gepaard kan gaan met een piepende ademhaling, benauwdheid en hoesten. De wetenschappers vinden het waarschijnlijk dat acute respiratoire infecties (ARI) op jonge leeftijd leiden tot oxidatieve stress, en dat dit weer deze kenmerkende symptomen van astma op latere leeftijd kan veroorzaken.

F2-isoprostaan
Het ging om een onderzoek met gegevens uit de INSPIRE-studie. Rosas-Salazar keek naar de concentratie van F2-isoprostaan in de urine van 476 pasgeboren kinderen en tijdens een ARI. De biomarker F2-isoprostaan heeft een prostaglandine-achtige samenstelling en wordt gevormd tijdens oxidatieve stress door non-enzymatische oxidatie van arachidonzuur, een van de essentiële vetzuren.

Astma
Van de 230 kinderen in de uiteindelijke analyse waren er 58 die astma ontwikkelden. ER werd geen verband gezien tussen F2-isoprostaan concentratie en terugkerend piepen in urine dat voor de ARI werd verzameld. De concentraties namen significant toe tijdens ARI (viraal) bij kinderen die astma ontwikkelden.

Urinetest
De wetenschappers laten zien dat kinderen die hoge concentraties van de biomarker in hun urine hebben tijdens een ARI, een verhoogde kans liepen op het ontwikkelen van de piepende ademhaling bij astma. Mogelijk is uit deze gegevens in de toekomst een urinetest te ontwikkelen waarbij je preventieve strategieën kunt toepassen bij kinderen met een verhoogd risico op astma vanwege een eerdere infectie.

Valideren
Kinderlongarts dr. Thomas Ferkol, gaf tijdens ATS aan dat dit een grote stap voorwaarts zou betekenen in de preventie en behandeling van astma bij kinderen. Longartsen krijgen op termijn een test waarbij ze concreet kunnen vaststellen of een kind astma heeft. Het is nu echter wel nog noodzakelijk om de test te valideren in een groter en meer divers cohort.

Bron: www.conference.thoracic.org

AUTEUR: Lennard Bonapart, Medisch journalist

 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”