ATS 2017: Virale luchtweginfecties kunnen bij baby’s leiden tot oxidatieve stress

mm
Lennard Bonapart
Redactioneel,
23 mei 2017

Virale acute luchtweginfecties kunnen bij sommige baby’s leiden tot oxidatieve stress. Dit speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van een terugkerende piepende ademhaling en is mogelijk te behandelen met antioxidanten. Zo blijkt uit recent onderzoek van Christian Rosas-Salazar, van het Vanderbilt ziekenhuis in Tennessee (Amerika) dat vorig weekend door hem werd gepresenteerd tijdens het ATS 2017 congres in Washington.

INSPIRE
Het onderzoek is onderdeel van INSPIRE (Infant Susceptibility to Pulmonary Infections and Asthma Following RSV Exposure), een grootschalige studie waarbij werd gekeken naar hoe luchtweginfecties van invloed zijn op de gezondheid van kinderen in hun eerste levensjaar. Volgens dr. Rosas-Salazar speelt oxidatie stress een belangrijke rol bij het ontwikkelen van de piepende ademhaling na een acute virale infectie bij baby’s. Rosas-Salazar: “Door het onderzoek is te voorspellen welke kinderen bijvoorbeeld astma kunnen ontwikkelen na een infectie, maar ook hoe antioxidanten eventueel een rol kunnen spelen bij preventie van longproblemen bij jonge kinderen. Daarvoor lopen er momenteel echter nog geen klinische trials.”

Biomarker
Er werden voor de studie 476 kinderen onderzocht die een virale infectie kregen in het eerste levensjaar. Via multivariate statische analyses werden mogelijke andere oorzaken voor het piepen uitgesloten. 430 van de kinderen werden uiteindelijk geïncludeerd in de studie. Waarbij er 58 een terugkerende piepende ademhaling kregen. Dr. Rosas-Salazar deed voor het onderzoek metingen van de F2-isoprostane, een belangrijke biomarker voor oxidatieve stress die te vinden is in de urine van baby’s.

Antioxidanten
De F2-isoprostane waarden waren significant hoger bij kinderen met een terugkerende piepende ademhaling. Luchtweginfecties induceren derhalve oxidatieve stress bij baby’s. Uit de studie blijkt dat het mogelijk effectief kan werken om baby’s met antioxidanten te behandelen en zo longproblemen te voorkomen. Rosas-Salazar: “Er moet echter eerst via klinische studies gekeken worden naar het effect van antioxidanten op kinderen. Waarbij de dosering en veiligheid van deze middelen tevens moeten worden vastgesteld, voordat het uiteindelijk voorgeschreven kan worden.”

Bron: ATS 2017 (abstracts)
The Role of Oxidative Stress in the Pathogenesis of Recurrent Wheeze in Children Following Infant Viral Respiratory Illnesses

  1. Rosas-Salazar1, T. Gebretsadik1, G.L. Milne1, K.N. Turi1, L.J. Anderson2, J.D. Chappell1, E.K. Larkin1, M.L. Moore2, R.S. Peebles1, T. Hartert1; 1Vanderbilt University – Nashville, TN/US, 2Emory University – Atlanta, GA/US

Afbeelding: ATS

AUTEUR: LENNARD BONAPART, MEDISCH JOURNALIST

 

,
Deel dit artikel