Log in om uw persoonlijke bookmarks op te kunnen slaan.
Avelumab effectief bij zwangerschap-gerelateerde chemo-resistente trofoblasttumoren
Bij patiënten met een zwangerschap-gerelateerde trofoblasttumor (GTT) die resistent is voor chemotherapie met een enkel medicijn, had avelumab een gunstig bijwerkingenprofiel. Ongeveer de helft van de patiënten genas in de TROPHIMMUN-trial, voor zover bekend de eerste prospectieve studie naar een immunotherapeuticum bij patiënten met GTT. De onderzoekers vinden dan ook dat avelumab een nieuwe behandeloptie zou kunnen zijn, vooral voor patiënten die anders combinatiechemotherapie zouden krijgen.
Voor de behandeling van GTT is chemotherapie momenteel de steunpilaar. Vrouwen met een GTT die resistent is voor chemotherapie met een enkel medicijn, krijgen andere chemotherapeutische medicijnen. Hoewel die behandelingen effectief zijn, veroorzaken ze aanzienlijke toxiciteit.
Alle subtypen van GTT brengen programmed death-ligand 1 (PD-L1) tot expressie. Bij de trofoblast-immunosurveillance zijn natural killer (NK)-cellen betrokken. Avelumab (anti-PD-L1) induceert door NK-cellen gemedieerde cytotoxiciteit.
TROPHIMMUN-trial
In de fase II TROPHIMMUN-trial kregen 15 vrouwen met GTT die ziekteprogressie vertoonden na chemotherapie met een enkel medicijn, iedere twee weken avelumab 10 mg/kg intraveneus, totdat de humaan choriongonadotrofine (hCG)-spiegel was genormaliseerd. Vervolgen kregen ze drie consolidatiecycli.
De mediane leeftijd was 34 jaar. Stadium I was aanwezig bij 53,3% en stadium III bij 46,7% van de vrouwen. De score van de International Federation of Gynecology and Obstetrics (FIGO) was 0-4 bij 33,3%, 5-6 bij 46,7% en ≥ 7 bij 20% van de patiënten. In het verleden hadden alle deelnemende vrouwen methotrexaat en 7% had actinomycine D gekregen.
Adverse events en hCG-normalisatie
Gedurende een mediane follow-up van 25 maanden kregen de vrouwen mediaan acht avelumab-kuren per persoon. Graad 1-2 behandeling-gerelateerde adverse events traden op bij 93% van de patiënten, meestal vermoeidheid (33,3%), misselijkheid en vomitus (33,3%) en infusiegerelateerde reacties (26,7%). Eén patiënt had een uteriene bloeding graad 3, maar die was niet gerelateerd aan de behandeling.
Bij acht patiënten (53,3%) normaliseerde de hCG-spiegel na gemiddeld negen avelumab-cycli. Bij geen enkele patiënt ontstond op een later moment een recidief. De kans op hCG-normalisatie was niet geassocieerd met ziektestadium, FIGO-score of hCG-spiegel op baseline.
Eén patiënt had vervolgens een gezonde zwangerschap. Bij avelumab-resistente patiënten (46,7%) normaliseerde de hCG-spiegel bij behandeling met actinomycine D (42,3%) of combinatiechemotherapie en chirurgie (57,1%).
Opmerkelijke aspecten
De bevindingen zijn volgens de onderzoekers om verschillende redenen opmerkelijk. Ten eerste is deze studie opgestart en uitgevoerd in een kort tijdsbestek voor een dergelijke zeldzame kanker, die ontstaat bij ongeveer één op de 10.000 zwangerschappen. Dit is mogelijk gemaakt door het netwerk van gespecialiseerde centra voor zwangerschap-gerelateerde trofoblastische aandoeningen.
Daarnaast toonde de studie een hoge werkzaamheid aan voor avelumab, een niet-chemotherapeutische behandeloptie bij patiënten met een GTT die resistent was tegen chemotherapie met een enkel medicijn. Bij 53% van de patiënten normaliseerde de hCG-spiegel tijdens of na behandeling met avelumab. Na een mediane follow-up van 29 maanden had geen van deze patiënten een recidief ontwikkeld, wat neerkomt op genezing. In eerdere studies naar chemotherapie bij patiënten met GTT trad een recidief op bij 85% binnen 24 maanden en bij alle patiënten binnen 37 maanden.
You B, Bolze P-A, Lotz J-P, et al. Avelumab in Patients With Gestational Trophoblastic Tumors With Resistance to Single-Agent Chemotherapy: Cohort A of the TROPHIMMUN Phase II Trial. J Clin Oncol. 2020;JCO2000803. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32716740/