DOQ

Avelumab effectief bij zwangerschap-gerelateerde chemo-resistente trofoblasttumoren

Bij patiënten met een zwangerschap-gerelateerde trofoblasttumor (GTT) die resistent is voor chemotherapie met een enkel medicijn, had avelumab een gunstig bijwerkingenprofiel. Ongeveer de helft van de patiënten genas in de TROPHIMMUN-trial, voor zover bekend de eerste prospectieve studie naar een immunotherapeuticum bij patiënten met GTT. De onderzoekers vinden dan ook dat avelumab een nieuwe behandeloptie zou kunnen zijn, vooral voor patiënten die anders combinatiechemotherapie zouden krijgen.

Voor de behandeling van GTT is chemotherapie momenteel de steunpilaar. Vrouwen met een GTT die resistent is voor chemotherapie met een enkel medicijn, krijgen andere chemotherapeutische medicijnen. Hoewel die behandelingen effectief zijn, veroorzaken ze aanzienlijke toxiciteit. 

Alle subtypen van GTT brengen programmed death-ligand 1 (PD-L1) tot expressie. Bij de trofoblast-immunosurveillance zijn natural killer (NK)-cellen betrokken. Avelumab (anti-PD-L1) induceert door NK-cellen gemedieerde cytotoxiciteit. 

(bron foto pixabay)

TROPHIMMUN-trial

In de fase II TROPHIMMUN-trial kregen 15 vrouwen met GTT die ziekteprogressie vertoonden na chemotherapie met een enkel medicijn, iedere twee weken avelumab 10 mg/kg intraveneus, totdat de humaan choriongonadotrofine (hCG)-spiegel was genormaliseerd. Vervolgen kregen ze drie consolidatiecycli. 

De mediane leeftijd was 34 jaar. Stadium I was aanwezig bij 53,3% en stadium III bij 46,7% van de vrouwen. De score van de International Federation of Gynecology and Obstetrics (FIGO) was 0-4 bij 33,3%, 5-6 bij 46,7% en ≥ 7 bij 20% van de patiënten. In het verleden hadden alle deelnemende vrouwen methotrexaat en 7% had actinomycine D gekregen. 

Adverse events en hCG-normalisatie 

Gedurende een mediane follow-up van 25 maanden kregen de vrouwen mediaan acht avelumab-kuren per persoon. Graad 1-2 behandeling-gerelateerde adverse events traden op bij 93% van de patiënten, meestal vermoeidheid (33,3%), misselijkheid en vomitus (33,3%) en infusiegerelateerde reacties (26,7%). Eén patiënt had een uteriene bloeding graad 3, maar die was niet gerelateerd aan de behandeling. 

Bij acht patiënten (53,3%) normaliseerde de hCG-spiegel na gemiddeld negen avelumab-cycli. Bij geen enkele patiënt ontstond op een later moment een recidief. De kans op hCG-normalisatie was niet geassocieerd met ziektestadium, FIGO-score of hCG-spiegel op baseline. 

Eén patiënt had vervolgens een gezonde zwangerschap. Bij avelumab-resistente patiënten (46,7%) normaliseerde de hCG-spiegel bij behandeling met actinomycine D (42,3%) of combinatiechemotherapie en chirurgie (57,1%).

Opmerkelijke aspecten

De bevindingen zijn volgens de onderzoekers om verschillende redenen opmerkelijk. Ten eerste is deze studie opgestart en uitgevoerd in een kort tijdsbestek voor een dergelijke zeldzame kanker, die ontstaat bij ongeveer één op de 10.000 zwangerschappen. Dit is mogelijk gemaakt door het netwerk van gespecialiseerde centra voor zwangerschap-gerelateerde trofoblastische aandoeningen. 

Daarnaast toonde de studie een hoge werkzaamheid aan voor avelumab, een niet-chemotherapeutische behandeloptie bij patiënten met een GTT die resistent was tegen chemotherapie met een enkel medicijn. Bij 53% van de patiënten normaliseerde de hCG-spiegel tijdens of na behandeling met avelumab. Na een mediane follow-up van 29 maanden had geen van deze patiënten een recidief ontwikkeld, wat neerkomt op genezing. In eerdere studies naar chemotherapie bij patiënten met GTT trad een recidief op bij 85% binnen 24 maanden en bij alle patiënten binnen 37 maanden. 


You B, Bolze P-A, Lotz J-P, et al. Avelumab in Patients With Gestational Trophoblastic Tumors With Resistance to Single-Agent Chemotherapy: Cohort A of the TROPHIMMUN Phase II Trial. J Clin Oncol. 2020;JCO2000803. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32716740/

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

‘Wil je het komende jaar zwanger worden?’

De vraag ‘Wil je het komend jaar zwanger worden?’ zou veel vaker gesteld moeten worden door álle hulpverleners, stelt Annemarie Mulders. “Gezond zwanger worden begint bij bewustwording en kennis over het belang van de periode vóór de zwangerschap.”

Casus: vrouw met kleine rode puntjes in de huid

Een vrouw komt met kleine rode puntjes in de huid van vooral de benen. De klachten zijn ontstaan na een keelinfectie, circa 2 weken geleden. Een week geleden heeft zij zich minimaal gestoten en had zij daarna een groot hematoom op het bovenbeen. Wat is uw diagnose?

‘Arbeids­gerichte zorg hoort in de spreekkamer van medisch specia­listen’

Gezonde arbeidsparticipatie is óók een zaak van de medisch specialist, betoogt Annelies Boonen, initiatiefnemer van de poli Werk en Gezondheid. Hier kunnen patiënten terecht met vragen over werk en inkomen. “Vraag je patiënt naar zijn of haar werk!”

Geheugen­problemen herkennen blijkt niet zo eenvoudig

Van maar liefst 42% van hun oudere patiënten hebben artsen en verpleegkundigen niet door dat ze geheugenproblemen hebben, ontdekte Fleur Visser. Ze wil hier een advies over meegeven aan zorgverleners. “Eerste indrukken kunnen je op het verkeerde been zetten.”

Voorkom voorschrijf­cascades: ‘aandoening’ kan bijwerking medicatie zijn

Een niet-herkende bijwerking van medicatie kan als vermeende nieuwe aandoening leiden tot inzet van nieuwe medicatie: een zogeheten voorschrijfcascade. Fatma Karapinar: “Voorschrijfcascades drukken ons met de neus op de feiten: we weten nog weinig over bijwerkingen.”

Casus: 77-jarige vrouw met korstjes op de oorrand

Een 77-jarige vrouw met voorgeschiedenis van plaveiselcelcarcinoom komt op het spreekuur van de doktersassistente omdat ze korstjes op haar oorrand wil laten aanstippen. Ze heeft geen klachten van de afwijking. Wat is uw diagnose?

‘Minder onnodige diagnostiek is goed voor patiënt en maatschappij’

In ziekenhuizen vindt veel onnodige diagnostiek plaats. Eerst goed luisteren en nadenken en dan pas diagnostiek aanvragen, loont voor zowel patiënt als de maatschappij, betoogt Fabienne Ropers. “Enige risicoacceptatie is noodzakelijk voor proportionele diagnostiek.”

Zorgsysteem staat vaak initiatieven voor multimorbiditeit in de weg

Multimorbiditeit leidt tot versplintering van zorg. Toine Remers onderzocht enkele veelbelovende initiatieven voor het stroomlijnen van de zorg bij multimorbiditeit. “Een initiatief begint vaak vanuit overtuiging van een arts, maar ‘het systeem’ werkt vaak tegen.”

De lessen van de langst­vliegende MMT-arts van Nederland

MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx