DOQ

Avelumab effectief bij zwangerschap-gerelateerde chemo-resistente trofoblasttumoren

Bij patiënten met een zwangerschap-gerelateerde trofoblasttumor (GTT) die resistent is voor chemotherapie met een enkel medicijn, had avelumab een gunstig bijwerkingenprofiel. Ongeveer de helft van de patiënten genas in de TROPHIMMUN-trial, voor zover bekend de eerste prospectieve studie naar een immunotherapeuticum bij patiënten met GTT. De onderzoekers vinden dan ook dat avelumab een nieuwe behandeloptie zou kunnen zijn, vooral voor patiënten die anders combinatiechemotherapie zouden krijgen.

Voor de behandeling van GTT is chemotherapie momenteel de steunpilaar. Vrouwen met een GTT die resistent is voor chemotherapie met een enkel medicijn, krijgen andere chemotherapeutische medicijnen. Hoewel die behandelingen effectief zijn, veroorzaken ze aanzienlijke toxiciteit. 

Alle subtypen van GTT brengen programmed death-ligand 1 (PD-L1) tot expressie. Bij de trofoblast-immunosurveillance zijn natural killer (NK)-cellen betrokken. Avelumab (anti-PD-L1) induceert door NK-cellen gemedieerde cytotoxiciteit. 

(bron foto pixabay)

TROPHIMMUN-trial

In de fase II TROPHIMMUN-trial kregen 15 vrouwen met GTT die ziekteprogressie vertoonden na chemotherapie met een enkel medicijn, iedere twee weken avelumab 10 mg/kg intraveneus, totdat de humaan choriongonadotrofine (hCG)-spiegel was genormaliseerd. Vervolgen kregen ze drie consolidatiecycli. 

De mediane leeftijd was 34 jaar. Stadium I was aanwezig bij 53,3% en stadium III bij 46,7% van de vrouwen. De score van de International Federation of Gynecology and Obstetrics (FIGO) was 0-4 bij 33,3%, 5-6 bij 46,7% en ≥ 7 bij 20% van de patiënten. In het verleden hadden alle deelnemende vrouwen methotrexaat en 7% had actinomycine D gekregen. 

Adverse events en hCG-normalisatie 

Gedurende een mediane follow-up van 25 maanden kregen de vrouwen mediaan acht avelumab-kuren per persoon. Graad 1-2 behandeling-gerelateerde adverse events traden op bij 93% van de patiënten, meestal vermoeidheid (33,3%), misselijkheid en vomitus (33,3%) en infusiegerelateerde reacties (26,7%). Eén patiënt had een uteriene bloeding graad 3, maar die was niet gerelateerd aan de behandeling. 

Bij acht patiënten (53,3%) normaliseerde de hCG-spiegel na gemiddeld negen avelumab-cycli. Bij geen enkele patiënt ontstond op een later moment een recidief. De kans op hCG-normalisatie was niet geassocieerd met ziektestadium, FIGO-score of hCG-spiegel op baseline. 

Eén patiënt had vervolgens een gezonde zwangerschap. Bij avelumab-resistente patiënten (46,7%) normaliseerde de hCG-spiegel bij behandeling met actinomycine D (42,3%) of combinatiechemotherapie en chirurgie (57,1%).

Opmerkelijke aspecten

De bevindingen zijn volgens de onderzoekers om verschillende redenen opmerkelijk. Ten eerste is deze studie opgestart en uitgevoerd in een kort tijdsbestek voor een dergelijke zeldzame kanker, die ontstaat bij ongeveer één op de 10.000 zwangerschappen. Dit is mogelijk gemaakt door het netwerk van gespecialiseerde centra voor zwangerschap-gerelateerde trofoblastische aandoeningen. 

Daarnaast toonde de studie een hoge werkzaamheid aan voor avelumab, een niet-chemotherapeutische behandeloptie bij patiënten met een GTT die resistent was tegen chemotherapie met een enkel medicijn. Bij 53% van de patiënten normaliseerde de hCG-spiegel tijdens of na behandeling met avelumab. Na een mediane follow-up van 29 maanden had geen van deze patiënten een recidief ontwikkeld, wat neerkomt op genezing. In eerdere studies naar chemotherapie bij patiënten met GTT trad een recidief op bij 85% binnen 24 maanden en bij alle patiënten binnen 37 maanden. 


You B, Bolze P-A, Lotz J-P, et al. Avelumab in Patients With Gestational Trophoblastic Tumors With Resistance to Single-Agent Chemotherapy: Cohort A of the TROPHIMMUN Phase II Trial. J Clin Oncol. 2020;JCO2000803. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32716740/

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

De patiënt doet lastig, en dan?

Patiënten met een persoonlijkheidsstoornis kunnen soms veel losmaken, zowel in het behandeltraject als bij de arts. Thom van den Heuvel geeft handvatten voor het omgaan met deze patiëntengroep. “Het contact vraagt meer tijd en legt tegelijk emotionele druk op de arts."

Vind meertalige zorgverleners via ikspreekmeerdan.nl

Als anios in een huisartsenpraktijk in Amsterdam merkte Daan Frehe dat taal voor veel patiënten een barrière vormt voor het krijgen van goede zorg. “Via ikspreekmeerdan.nl kan nu een zorgverlener met een gedeelde taal en cultuur gevonden worden. Dat is enorm waardevol.”

Casus: man met een veranderde vlek op het been

Een 72-jarige man presenteert zich op uw spreekuur met een veranderde plek op het bovenbeen rechts. De vlek is gegroeid en van kleur veranderd. De patiënt heeft een licht huidtype en een voorgeschiedenis van basaalcelcarcinoom. Wat is uw diagnose?

Maak van wachttijd in de ggz hersteltijd: vijf praktische adviezen

Sanne Booij en Christien Slofstra willen af van de stille wachttijd in de ggz. Met hulp van de huisarts kan het herstel al beginnen, nog vóór de intake. “Deze periode hoeft geen verloren tijd te zijn.”

Beteugelen geneesmiddel­prijzen noodzakelijk voor betaalbare zorg

Wilbert Bannenberg strijdt met Stichting Farma ter Verantwoording tegen excessieve geneesmiddelprijzen. Zijn missie: winsten beteugelen om zorg toegankelijk te houden. “Geneesmiddelprijzen moeten beteugeld gaan worden, anders wordt de zorg onbetaalbaar.”

Casus: vrouw met veranderd defecatiepatroon

Een vrouw wordt naar de polikliniek gestuurd in verband met een veranderd defecatiepatroon. Ze heeft wat frequenter dan gebruikelijk ontlasting. Er zijn wat vage buikklachten in de zin van rommelingen en krampen. Ze gebruikt geen medicatie. Wat is uw diagnose?

‘We willen de maatschappij met de gezond­heids­zorg verbinden’

Huisarts Bernard Leenstra wil dat álle Nederlanders goed leren handelen in levensbedreigende situaties. Met zijn initiatief Schok & Pomp biedt hij leuke en tijdbesparende cursussen in levensreddend handelen en probeert hij maatschappij en gezondheidszorg te verbinden.

Trends in brandwonden bij kinderen

Zijn er meer brandwonden bij kinderen, of worden ze sneller doorverwezen? Arts-onderzoeker Frederique Kemme en chirurg Annebeth de Vries volgden de cijfers. “Er komen meer kinderen naar het brandwondencentrum.”

Veel kanker in de toekomst door CT-scans

Een recente analyse wijst op tienduizenden toekomstige kankergevallen door CT-scans. Cardio-thoracaal radioloog Firdaus Mohamed Hoesein pleit voor zorgvuldig gebruik: “Alleen als het écht nodig is en met een zo laag mogelijke dosis.”

‘Zorg dat de digitale weg niet de enige ingang naar de maatschap­pij wordt’

Steeds vaker gaat zorg via de digitale weg. Nicole Goedhart onderzoekt de toegankelijkheid van de (online) samenleving en geeft tips hoe de zorgverlener de zorg toegankelijk voor iedereen houdt. “Een afstand tot de online wereld kan gezondheidsverschillen vergroten.”