Log in om uw persoonlijke bookmarks op te kunnen slaan.
Avelumab verbetert overleving van patiënten met urotheelcelcarcinoom
Het toevoegen van een onderhoudsbehandeling met avelumab (anti-PD-L1) aan de beste ondersteunende zorg resulteerde in een significante overlevingswinst bij patiënten met een urotheelcelcarcinoom die ziekteprogressie hadden met eerstelijns chemotherapie. Deze resultaten van de JAVELIN Bladder 100-trial werden gepresenteerde tijdens het ESMO-congres en verschenen tegelijkertijd in NEJM.
Platinagebaseerde combinatiechemotherapie is de standaard eerstelijnsbehandeling van gevorderd urotheelcelcarcinoom. Weliswaar respondeert 40-50% van de patiënten op chemotherapie en komt de ziekte bij 75-80% onder controle, maar bij de meeste patiënten ontstaat binnen zo’n negen maanden ziekteprogressie.
De mediane algehele overleving (OS) is 14-15 maanden met cisplatinegebaseerde regimes en bij patiënten die niet in aanmerking komen voor dat regime, 9-10 maanden met een carboplatinegebaseerde behandeling.
Checkpointremming
Urotheelcelcarcinoom wordt gekenmerkt door genomische instabiliteit, een hoge PD-L1-expressie en een hoge tumor mutational burden. Deze kenmerken zijn bij verschillende soorten kanker gerelateerd aan een verhoogde respons op immuun-checkpointremmers.
Door de goedkeuring van anti-PD-L1 en anti-PD-1 antilichamen is het behandellandschap voor patiënten met gevorderd urotheelcelcarcinoom aanzienlijk veranderd. Dat geldt ook voor patiënten die ziekteprogressie hebben na platinagebaseerde chemotherapie, voor patiënten met een PD-L1-positieve tumoren die niet in aanmerking komen voor een eerstelijnsbehandeling met een cisplatinegebaseerd regime en voor patiënten die niet in aanmerking komen voor een platinagebaseerde therapie.
Nadelige effecten vermeden
Omdat chemotherapie de afweer stimuleert en immunosuppressieve cellen uitput, zou de onderhoudstherapie met een checkpointremmer na eerstelijns chemotherapie kunnen resulteren in een toegenomen antitumoractiviteit, terwijl mogelijke nadelige effecten, zoals kruisresistentie en cumulatieve toxiciteit, vermeden worden.
In een kleine, gerandomiseerde, placebogecontroleerde fase II-studie resulteerde de onderhoudsbehandeling met pembrolizumab (anti-PD-1) na chemotherapie in een langere progressievrije overleving (PFS) dan placebo bij patiënten met gevorderd urotheelcelcarcinoom.
JAVELIN Bladder 100-studie
In de fase III JAVELIN Bladder 100-studie participeerden 700 patiënten met inoperabele lokaal gevorderd of gemetastaseerd urotheelcelcarcinoom die geen ziekteprogressie hadden onder behandeling van eerstelijns chemotherapie (4-6 cycli gemcitabine plus cisplatine of carboplatine). Zij kregen willekeurig de beste ondersteunende zorg met of zonder een onderhoudsbehandeling met avelumab.
De toevoeging van de onderhoudsbehandeling met avelumab aan de beste ondersteunende zorg resulteerde in een significante toename van de OS in vergelijking met alleen beste ondersteunende zorg. De OS na één jaar was 71,3% in de avelumab-groep en 58,4% in de controlegroep (mediane OS 21,4 vs. 14,3 maanden; hazard ratio voor overlijden 0,69; p = 0,001). Ook in de PD-L1-positieve subgroep resulteerde avelumab in een significante toename van de OS. De OS na één jaar was 79,1% in de avelumab-groep en 60,4% in de controlegroep (HR 0,56; p < 0,001).
De incidentie van adverse events (AE’s) door welke oorzaak dan ook was 98,0% in de avelumab-groep en 77,7% in de controlegroep. De incidentie van AE’s van graad ≥ 3 was respectievelijk 47,4 en 25,2%.
Langere overleving
Deze fase III-trial toonde aan dat patiënten met gevorderd urotheelcelcarcinoom die geen ziekteprogressie hadden met eerstelijns platina-gebaseerde chemotherapie, een significant langere OS hadden met onderhoudsbehandeling met avelumab dan met alleen de beste ondersteunende zorg. Deze bevinding gold zowel voor de totale studiepopulatie als voor de PD-L1-positieve subgroep.
Powles T, Park SH, Voog E, et al. Avelumab Maintenance Therapy for Advanced or Metastatic Urothelial Carcinoma. New Engl J Med. 2020, September 18, DOI: 10.1056/NEJMoa2002788.
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2002788?query=featured_home