DOQ

Avelumab verbetert overleving van patiënten met urotheelcelcarcinoom

Het toevoegen van een onderhoudsbehandeling met avelumab (anti-PD-L1) aan de beste ondersteunende zorg resulteerde in een significante overlevingswinst bij patiënten met een urotheelcelcarcinoom die ziekteprogressie hadden met eerstelijns chemotherapie. Deze resultaten van de JAVELIN Bladder 100-trial werden gepresenteerde tijdens het ESMO-congres en verschenen tegelijkertijd in NEJM.  

Platinagebaseerde combinatiechemotherapie is de standaard eerstelijnsbehandeling van gevorderd urotheelcelcarcinoom. Weliswaar respondeert 40-50% van de patiënten op chemotherapie en komt de ziekte bij 75-80% onder controle, maar bij de meeste patiënten ontstaat binnen zo’n negen maanden ziekteprogressie.  

De mediane algehele overleving (OS) is 14-15 maanden met cisplatinegebaseerde regimes en bij patiënten die niet in aanmerking komen voor dat regime, 9-10 maanden met een carboplatinegebaseerde behandeling.  

(bron foto dreamstime.com)

Checkpointremming 

Urotheelcelcarcinoom wordt gekenmerkt door genomische instabiliteit, een hoge PD-L1-expressie en een hoge tumor mutational burden. Deze kenmerken zijn bij verschillende soorten kanker gerelateerd aan een verhoogde respons op immuun-checkpointremmers.  

Door de goedkeuring van anti-PD-L1 en anti-PD-1 antilichamen is het behandellandschap voor patiënten met gevorderd urotheelcelcarcinoom aanzienlijk veranderd. Dat geldt ook voor patiënten die ziekteprogressie hebben na platinagebaseerde chemotherapie, voor patiënten met een PD-L1-positieve tumoren die niet in aanmerking komen voor een eerstelijnsbehandeling met een cisplatinegebaseerd regime en voor patiënten die niet in aanmerking komen voor een platinagebaseerde therapie. 

Nadelige effecten vermeden 

Omdat chemotherapie de afweer stimuleert en immunosuppressieve cellen uitput, zou de onderhoudstherapie met een checkpointremmer na eerstelijns chemotherapie kunnen resulteren in een toegenomen antitumoractiviteit, terwijl mogelijke nadelige effecten, zoals kruisresistentie en cumulatieve toxiciteit, vermeden worden. 

In een kleine, gerandomiseerde, placebogecontroleerde fase II-studie resulteerde de onderhoudsbehandeling met pembrolizumab (anti-PD-1) na chemotherapie in een langere progressievrije overleving (PFS) dan placebo bij patiënten met gevorderd urotheelcelcarcinoom.  

JAVELIN Bladder 100-studie  

In de fase III JAVELIN Bladder 100-studie participeerden 700 patiënten met inoperabele lokaal gevorderd of gemetastaseerd urotheelcelcarcinoom die geen ziekteprogressie hadden onder behandeling van eerstelijns chemotherapie (4-6 cycli gemcitabine plus cisplatine of carboplatine). Zij kregen willekeurig de beste ondersteunende zorg met of zonder een onderhoudsbehandeling met avelumab.  

De toevoeging van de onderhoudsbehandeling met avelumab aan de beste ondersteunende zorg resulteerde in een significante toename van de OS in vergelijking met alleen beste ondersteunende zorg. De OS na één jaar was 71,3% in de avelumab-groep en 58,4% in de controlegroep (mediane OS 21,4 vs. 14,3 maanden; hazard ratio voor overlijden 0,69; p = 0,001). Ook in de PD-L1-positieve subgroep resulteerde avelumab in een significante toename van de OS. De OS na één jaar was 79,1% in de avelumab-groep en 60,4% in de controlegroep (HR 0,56; p < 0,001).  

De incidentie van adverse events (AE’s) door welke oorzaak dan ook was 98,0% in de avelumab-groep en 77,7% in de controlegroep. De incidentie van AE’s van graad ≥ 3 was respectievelijk 47,4 en 25,2%. 

Langere overleving 

Deze fase III-trial toonde aan dat patiënten met gevorderd urotheelcelcarcinoom die geen ziekteprogressie hadden met eerstelijns platina-gebaseerde chemotherapie, een significant langere OS hadden met onderhoudsbehandeling met avelumab dan met alleen de beste ondersteunende zorg. Deze bevinding gold zowel voor de totale studiepopulatie als voor de PD-L1-positieve subgroep. 


Powles T, Park SH, Voog E, et al. Avelumab Maintenance Therapy for Advanced or Metastatic Urothelial Carcinoma. New Engl J Med. 2020, September 18, DOI: 10.1056/NEJMoa2002788. 

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2002788?query=featured_home

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

‘Wil je het komende jaar zwanger worden?’

De vraag ‘Wil je het komend jaar zwanger worden?’ zou veel vaker gesteld moeten worden door álle hulpverleners, stelt Annemarie Mulders. “Gezond zwanger worden begint bij bewustwording en kennis over het belang van de periode vóór de zwangerschap.”

Casus: vrouw met kleine rode puntjes in de huid

Een vrouw komt met kleine rode puntjes in de huid van vooral de benen. De klachten zijn ontstaan na een keelinfectie, circa 2 weken geleden. Een week geleden heeft zij zich minimaal gestoten en had zij daarna een groot hematoom op het bovenbeen. Wat is uw diagnose?

‘Arbeids­gerichte zorg hoort in de spreekkamer van medisch specia­listen’

Gezonde arbeidsparticipatie is óók een zaak van de medisch specialist, betoogt Annelies Boonen, initiatiefnemer van de poli Werk en Gezondheid. Hier kunnen patiënten terecht met vragen over werk en inkomen. “Vraag je patiënt naar zijn of haar werk!”

Geheugen­problemen herkennen blijkt niet zo eenvoudig

Van maar liefst 42% van hun oudere patiënten hebben artsen en verpleegkundigen niet door dat ze geheugenproblemen hebben, ontdekte Fleur Visser. Ze wil hier een advies over meegeven aan zorgverleners. “Eerste indrukken kunnen je op het verkeerde been zetten.”

Voorkom voorschrijf­cascades: ‘aandoening’ kan bijwerking medicatie zijn

Een niet-herkende bijwerking van medicatie kan als vermeende nieuwe aandoening leiden tot inzet van nieuwe medicatie: een zogeheten voorschrijfcascade. Fatma Karapinar: “Voorschrijfcascades drukken ons met de neus op de feiten: we weten nog weinig over bijwerkingen.”

Casus: 77-jarige vrouw met korstjes op de oorrand

Een 77-jarige vrouw met voorgeschiedenis van plaveiselcelcarcinoom komt op het spreekuur van de doktersassistente omdat ze korstjes op haar oorrand wil laten aanstippen. Ze heeft geen klachten van de afwijking. Wat is uw diagnose?

‘Minder onnodige diagnostiek is goed voor patiënt en maatschappij’

In ziekenhuizen vindt veel onnodige diagnostiek plaats. Eerst goed luisteren en nadenken en dan pas diagnostiek aanvragen, loont voor zowel patiënt als de maatschappij, betoogt Fabienne Ropers. “Enige risicoacceptatie is noodzakelijk voor proportionele diagnostiek.”

Zorgsysteem staat vaak initiatieven voor multimorbiditeit in de weg

Multimorbiditeit leidt tot versplintering van zorg. Toine Remers onderzocht enkele veelbelovende initiatieven voor het stroomlijnen van de zorg bij multimorbiditeit. “Een initiatief begint vaak vanuit overtuiging van een arts, maar ‘het systeem’ werkt vaak tegen.”

De lessen van de langst­vliegende MMT-arts van Nederland

MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx