Avelumab verbetert overleving van patiënten met urotheelcelcarcinoom

mm
Daniël Dresden
Redactioneel,
23 september 2020

Het toevoegen van een onderhoudsbehandeling met avelumab (anti-PD-L1) aan de beste ondersteunende zorg resulteerde in een significante overlevingswinst bij patiënten met een urotheelcelcarcinoom die ziekteprogressie hadden met eerstelijns chemotherapie. Deze resultaten van de JAVELIN Bladder 100-trial werden gepresenteerde tijdens het ESMO-congres en verschenen tegelijkertijd in NEJM.  

Platinagebaseerde combinatiechemotherapie is de standaard eerstelijnsbehandeling van gevorderd urotheelcelcarcinoom. Weliswaar respondeert 40-50% van de patiënten op chemotherapie en komt de ziekte bij 75-80% onder controle, maar bij de meeste patiënten ontstaat binnen zo’n negen maanden ziekteprogressie.  

De mediane algehele overleving (OS) is 14-15 maanden met cisplatinegebaseerde regimes en bij patiënten die niet in aanmerking komen voor dat regime, 9-10 maanden met een carboplatinegebaseerde behandeling.  

(bron foto dreamstime.com)

Checkpointremming 

Urotheelcelcarcinoom wordt gekenmerkt door genomische instabiliteit, een hoge PD-L1-expressie en een hoge tumor mutational burden. Deze kenmerken zijn bij verschillende soorten kanker gerelateerd aan een verhoogde respons op immuun-checkpointremmers.  

Door de goedkeuring van anti-PD-L1 en anti-PD-1 antilichamen is het behandellandschap voor patiënten met gevorderd urotheelcelcarcinoom aanzienlijk veranderd. Dat geldt ook voor patiënten die ziekteprogressie hebben na platinagebaseerde chemotherapie, voor pati

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

Deel dit artikel