DOQ

Baby met gehoorverlies? Test sneller op CMV

Wanneer een baby gehoorverlies heeft, wordt niet altijd getest op het cytomegalovirus (CMV). Het gevolg is dat deze baby’s niet of te laat behandeld worden. Terwijl congenitale CMV bij een baby in zeldzame gevallen kan leiden tot ernstige klachten. Daarom vraagt arts-microbioloog Ann Vossen van LUMC aandacht voor CMV, zodat zorgprofessionals en ouders hier meer alert op zijn.

Het cytomegalovirus (CMV) is een herpesvirus waarmee bijna iedereen wel een keer in contact komt. Na een besmetting blijft het slapend in het lichaam aanwezig. Bij zwangere vrouwen kan een opleving van het virus of een nieuwe besmetting ook het ongeboren kind besmetten. Dit kan leiden tot ernstige klachten bij het kind. “Meestal zien we gehoorverlies”, aldus Ann Vossen. “Dit kan later toenemen of fluctueren. Ook evenwichtsstoornissen komen voor, waardoor een kindje later begint met kruipen en lopen. Daarnaast zien we ontwikkelingsachterstand, slechtziendheid en neurologische problemen, zoals epilepsie en cerebrale parese. De klachten verschillen per kind.”

(Fotograaf: Suzanne van de Kerk)

“Zolang er geen vaccin is, moet je kijken wat je met een antiviraal middel kan doen”

Arts-microbioloog Ann Vossen

Vroeger diagnosticeren

Congenitale CMV is een van de belangrijkste oorzaken van niet-genetisch bepaald aangeboren gehoorverlies dat al bij de geboorte aanwezig is. “Soms hebben deze kinderen alleen gehoorverlies en nauwelijks andere verschijnselen. Slechthorendheid kun je al ontdekken bij de gehoorscreening in de eer

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: man met koorts, malaise en huiduitslag

Een 36-jarige man heeft klachten van koorts, malaise en huiduitslag. Hij is 3 weken geleden teruggekeerd van een vakantie naar Bangkok. Wat is uw diagnose?

Spraakherkenning zorgt voor minder administratielast

Spraakherkenning leidt tot snelle, efficiënte dossiervoering voor de arts. Harm Wesseling legt uit hoe dit in de praktijk wordt gebruikt en welke winst er behaald kan worden. “Artsen kunnen eerder hun rapportage afronden. Dat hoeven ze dan niet ’s avonds nog te doen.”

Verlies­sensitief werken in de zorg

Artsen: herken en erken verlies bij de patiënten, stelt Herman de Mönnink. Hiermee kunnen leed en complicaties worden voorkomen. “Op het moment dat je ruimte neemt voor je eigen emotionele werkstress, kun je ook ruimte nemen voor de kant van de patiënt.”

Casus: patiënt met pijnlijke oorschelp en gewrichtsklachten

Dit is de tweede keer dat u deze 32-jarige patiënt ziet met dezelfde klacht. Vandaag gaat de pijnlijke rechter oorschelp ook gepaard met gewrichtsklachten. Het gehoor is goed en patiënt heeft geen neusobstructie of een inspiratoire stridor. Er is geen trauma in de anamnese. Wat is uw diagnose?

Casus: man met buikklachten en veranderd defecatiepatroon

Een man wordt gestuurd naar de polikliniek in verband met geleidelijk toenemende buikklachten met een verandering van het defecatiepatroon. Er is een normale eetlust, geen vermagering. Er is geen bloedverlies per anum. Bij lichamelijk onderzoek worden geen afwijkingen gevonden. Wat is uw diagnose?

AI-gestuurd model verbetert doorstroom

Esther Janssen ontwikkelde een AI-gestuurd model dat voor de operatie al voorspellingen doet over het ontslagmoment van een patiënt en de benodigde nazorg, en zo de doorstroom te verbeteren. “Hiermee kun je eerder schakelen, door nazorgpartners te benaderen.”

SPAT voor allergietesten

Senne Gorris bedacht de SPAT: een automatische machine die alle allergiekrasjes in een keer zet. Dit maakt de testen betrouwbaarder en sneller. “De resultaten zijn na een kwartier bekend en overal waar de SPAT wordt gebruikt zijn de testen en dus de uitslagen gelijk.”

Machte­loosheid drijft artsen tot ‘medische gas­lighting’

De uitdrukking ‘medische gaslighting’ popt steeds vaker op in discussies onder ontevreden patiënten en in de medische wereld zelf. Marlies van Hemert legt uit wat dit betekent en hoe om te gaan met de patiënt als een diagnose uitblijft. “Bescheidenheid helpt.”

Casus: patiënt met probleem bij uitsteken tong

Uw 24-jarige ietwat schuchtere patiënt 'steekt' zijn tong direct naar u uit als u vraagt wat u voor hem kan doen. Daarna vervolgt hij dat hij maar één probleem heeft... Wat is uw diagnose?

‘Toen ik weer een witte jas aan mocht, telde ik weer mee als mens’

Vluchtelingstudenten kunnen in het UMCU hun geneeskundestudie afmaken. Dit helpt hen, maar is ook zinvol voor de Nederlandse arts, vertelt Eva Stortelder. “Er is heel veel behoefte. Het gaat om honderden potentiële collega’s die toegang tot het medisch netwerk willen.”


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Inloggen

Naar dit artikel »

Lees ook: Aanmelden

Naar dit artikel »