DOQ

Badmuts moet herseninfarct vaststellen in ambulance

AMC-onderzoekers werken aan een badmuts met elektroden waarmee je in de ambulance een hersenfilmpje kunt maken om te zien of iemand een groot herseninfarct heeft. De patiënt kan dan meteen naar een ziekenhuis gebracht worden dat daarvoor de beste behandeling biedt. En dat scheelt tijd. Met hun idee wonnen de Amsterdammers de Amsterdam Science & Innovation Award 2018. Deze wordt ieder jaar uitgereikt voor het meest innovatieve idee met een duidelijke maatschappelijke of commerciële toepassing.

Als je een herseninfarct hebt, telt iedere minuut, vertelt neuroloog Jonathan Coutinho. “We hebben een nieuwe behandeling waarmee je een stolsel uit een geblokkeerd bloedvat in de hersenen kunt halen. Die is erg effectief: patiënten herstellen er veel beter door. Niet ieder ziekenhuis kan deze behandeling aanbieden. Zo is het AMC in de regio Noord-Holland de enige die dat doet.”

Dr. Jonathan Coutinho en Dr. Wouter Potters

Ongeveer vijf tot tien procent van de patiënten met verdenking op een herseninfarct komt in aanmerking voor de nieuwe behandeling. Het gebeurt daardoor regelmatig dat de patiënt naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gebracht wordt, waar na een CT-scan blijkt dat hij naar een ander ziekenhuis moet. Die extra rit levert gemiddeld zo’n drie kwartier tijdverlies op, berekenden Coutinho en zijn collega, onderzoeker Wouter Potters.

“Per minuut die verstrijkt, neemt de kans op een goed herstel af. Dus het scheelt enorm als je in de ambulance al weet wie de nieuwe behandeling moet ondergaan”, zegt Coutinho. Hij bedacht samen met Potters waar zo’n opsporingsmethode aan zou moeten voldoen. “Een apparaat moet uiteraard de diagnose kunnen stellen, klein zijn en makkelijk te bedienen door het ambulancepersoneel.”

Hersenfilmpje

Nu worden er al hersenfilmpjes gemaakt door middel van elektroden die op het hoofd geplakt worden. Zo houden artsen patiënten in de gaten die – bijvoorbeeld tijdens een operatie aan de halsslagader – een verhoogd risico lopen op een herseninfact. Maar die methode is niet geschikt voor de ambulance. De elektroden, een stuk of 25, moeten exact op de goede plek geplakt worden met behulp van een gel. Dat duurt al gauw een half uur.

Coutinho en Potters bedachten een badmuts met elektroden die ‘droog’ aangebracht kunnen worden. Deze meet door de haren heen de hersensignalen. In theorie zou dat moeten lukken. “In het ziekenhuis kun je prima zo’n hersenfilmpje maken, maar werkt het in de ambulance bij verschillende soorten patiënten? Dat willen we gaan onderzoeken door vijf ambulances uit te rusten met de badmuts.”

Prestatie

Om dat mogelijk te maken, proberen de AMC’ers 50.000 euro bij elkaar te krijgen door middel van crowdfunding. Zij worden hierin ondersteund door de Hartstichting. Via een speciale website kunnen verschillende bedragen gedoneerd worden. De onderzoekers stellen daar een prestatie tegenover: wat deze zal zijn, hangt af van het geschonken bedrag. Coutinho’s favoriet? “De knuffelbeer, met ambulancepakje aan. Ze zijn al bijna op, dus we gaan snel nog maar een doos vragen aan het bedrijf dat ze gratis ter beschikking heeft gesteld.”

Bron: AMC & Hartstichting
Foto: Sanne Bas beeldproducties

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Boek over veilige sedatie toepassen op de SEH moet angst wegnemen

Vier SEH- artsen schreven een boek over veilige sedatie op de SEH. Het is bedoeld als naslagwerk en cursusmateriaal, vertellen Mischa Veen en Daniëlle van Winden. “Uniek is dat de informatie ook gericht is op het voorkomen van traumatische ervaringen voor patiënten.”

‘Wij willen over twintig jaar ook nog huisarts zijn’

Ties Janssen vertelt over het manifest ‘De huisarts van morgen’, waarmee de Lovah de continuïteit van de huisartsenzorg wil veiligstellen. “Al jaren wordt er nagedacht over vergrijzing en personeelstekorten in de zorg, en nog steeds kabbelt het maar voort.”

Casus: 13-jarig meisje met een bloedende moedervlek

Een 13-jarig meisje komt op het spreekuur omdat ze sinds enkele dagen een bloedende moedervlek heeft. De moedervlek zit er al sinds enkele maanden en is snel gegroeid en ook wat boller geworden. Verder geen klachten zoals pijn of jeuk. Wat is uw diagnose?

‘Ik heb medewerkers meegenomen naar waar ze het best op hun plek zijn’

Op de afdeling waar Jacqueline Loonen leiding geeft staat ‘persoonsgericht’ centraal, zowel in de patiëntenzorg als in de organisatie. “De patiënt en zorgverlener zijn samen verantwoordelijk. Iedereen komt vanuit zijn of haar expertise met voorstellen tot verbetering.”

Casus: vrouw met verkoudheid en oorpijn

Patiënte zit verkouden tegenover u met oorpijn links. De verkoudheid bestaat sinds gisteren maar de oorpijn is vannacht begonnen. De otalgie is pijnlijker dan de pijn die zij heeft ervaren bij de bevalling van haar kinderen. Het gehoor is links mogelijk iets minder dan rechts. Zij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?

Mededingings­toezicht biedt veel ruimte voor samen­werking

In ons zorgstelsel is veel ruimte voor samenwerking en netwerkvorming, vertelt Marco Varkevisser. “Veel zorgaanbieders denken dat heel veel niet mag van de ACM, terwijl die de afgelopen jaren heeft laten zien dat er juist veel ruimte is voor samenwerking.”

‘Vergroot herken­baarheid anti­biotica’

Een betere herkenbaarheid van antibiotica kan leiden tot verstandiger gebruik en zo helpen in de strijd tegen de wereldwijd groeiende antibioticaresistentie. Annelie Monnier en Heiman Wertheim vertellen over het ABACUS-project. “Resistentie kent geen grenzen.”

Medische hypnose: meer controle over je lijf en emoties

Kinderarts en hypnotherapeut Arine Vlieger vertelt over het gebruik van medische hypnose: “Als je de verwachtingen van de patiënt positief kan beïnvloeden dan heeft dat tevens effect op de behandeling. Taal is dan ook de basis van hypnose.”

Casus: vrouw met melaena, een steeds dikker wordende buik en een uitpuilende navel

Een vrouw wordt gepresenteerd op de Spoedeisende Hulp in verband met sinds 1 dag bestaande melaena. Daarnaast klaagt patiënte over een steeds dikker wordende buik, pijn in de rechter bovenbuik en een uitpuilende navel sinds 6 weken. Tevens zijn haar benen iets dikker geworden. Wat is uw diagnose?

In zes stappen afval op de OK reduceren

Roos Bleckman, Lukas Radema en hun collega’s van het OK Green Team bedachten een stappenplan om het afval op de OK de komende jaren met de helft te reduceren. “Het afdekmateriaal op de OK kon met maar liefst 20% gereduceerd kon worden.”