Behandel Hindoestanen met diabetes eerder om MACE te voorkomen

mm
Michel van Dijk
Redactioneel,
25 juni 2021

Cardiovasculaire complicaties (MACE) doen zich vanaf het startpunt diagnose diabetes bij Hindoestanen gemiddeld vier jaar eerder voor dan bij Europeanen. Dit verschil is zelfs zeven jaar bij Hindoestanen met diabetische retinopathie (DR). Dat is de uitkomst van het cohortonderzoek van Judith van Niel, verpleegkundig specialist bij het HaaglandenMC, en Nel Geelhoed-Duijvestijn, gepensioneerd internist van het Haaglanden MC. Zij voerden het onderzoek uit in samenwerking met de afdeling Public Health van het LUMC.
 

Van Niel en Geelhoed voerden hun cohortstudie, onderdeel van een breder promotieonderzoek van Van Niel, uit bij 3831 volwassenen met diabetes type 2. Daaronder vielen 1358 Hindoestanen en 2473 Kaukasische Nederlanders, allen behandeld in de Diabetespolikliniek van het Haaglanden MC in de periode 2006 – 2017. In maart 2021 is hun onderzoek gepubliceerd in Endocrinology, Diabetes & Metabolism.

Gepensioneerd internist Nel Geelhoed-Duijvestijn

Hoger risico

De geïncludeerde patiënten werden verdeeld in drie cohortgroepen, patiënten zonder DR, patiënten met milde DR, en patiënten met ernstige DR. Geelhoed: “We wisten al dat Hindoestanen vanaf jongere leeftijd een hoger risico lopen op diabetes en cardiovasculaire aandoeningen dan Kaukasische Nederlanders. Het was alleen niet bekend hoe groot dit verschil is. Daarnaast is er de laatste jaren veel wetenschappelijke discussie over DR als extra risicofactor voor MACE. In onze studie laten we zien dat het percentage mensen met MACE in de groep zonder DR weliswaar vergelijkbaar is met Europeanen, maar dat MACE we

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , ,
Deel dit artikel