‘Behandel kinderen met een erfelijk hoog cholesterolgehalte’

mm
redactie
Redactioneel,
27 juni 2020

Vroegtijdige identificatie en behandeling van kinderen met een familiair hoog cholesterol gehalte (FH) zijn belangrijk om atherosclerose (verdikking van de wand van een slagader) in het vroegste stadium van de ontwikkeling te voorkomen. Dit concludeert Ilse Luirink in haar onderzoek over de noodzaak om kinderen met FH in een vroeg stadium te behandelen.

De behandeling moet op jonge leeftijd beginnen met leefstijl-aanpassingen. Als veranderingen in levensstijl alleen niet voldoende zijn, dan zijn medicijnen nodig die het lipide-gehalte in het bloed verlagen. Deze behandeling moet beginnen vanaf de leeftijd van 8 jaar is, en het medicijn van de eerste keuze zijn statines.

(Foto: Pixabay)

In een aantal korte termijn studies en een lange termijn follow-up studie zijn statines bewezen veilig en effectief bevonden. Veiligheid blijft echter een belangrijk punt. Luirink beveelt aan om een follow-up studie op langere termijn en studies met grote groepen kinderen op te zetten.

De huidige behandelingsmogelijkheden zijn niet altijd voldoende, en nieuwe veelbelovende middelen zoals PCSK9-remmers worden momenteel bestudeerd in fase III-proeven bij volwassenen. Proeven met dit nieuwe middel bij kinderen moeten nog beginnen. 

Klik hier voor het volledige proefschrift

Bron: Amsterdam UMC
, ,
Deel dit artikel