‘Behandeling van acuut myocardinfarct is niet bij iedere oudere zinvol’
Redactioneel
21 mei 2025
Een derde van de patiënten met een acuut myocardinfarct is 75 jaar of ouder. Dat aantal neemt met de voortschrijdende vergrijzing alleen maar toe. Maar niet iedere oudere met een acuut myocardinfarct heeft baat bij een behandeling, stelt Marielle Emmelot-Vonk, hoogleraar Klinische geriatrie in het UMC Utrecht. “Cardiologen dienen zich bij kwetsbare ouderen af te vragen of een dotterbehandeling wel altijd zinvol is.”
In 2023 was bijna 20% van de 33 duizend ziekenhuisopnames vanwege een acuut myocardinfarct bij patiënten van 80 jaar en ouder. Cardiologen zijn vaak onzeker over of en hoe ze deze ouderen moeten behandelen, weet Marielle Emmelot-Vonk. “Dotteren, ofwel een percutane coronaire interventie (PCI), is de gangbare behandeling voor ouderen met een acuut myocardinfarct. We weten uit onderzoek dat die behandeling kan leiden tot minder overlijdens, minder nieuwe infarcten en minder CVA’s. Dus op basis van deze uitkomsten is het zeker zinvol om te behandelen. De richtlijnen zeggen daarom ook dat je deze ouderen in principe moet dotteren, net als volwassenen.”
“Wat heeft dotteren voor zin als de oudere er in zijn dagelijks functioneren niet door verbetert?”
Hoogleraar Klinische geriatrie Marielle Emmelot-Vonk
Handvol studies
Tegelijkertijd is er weinig wetenschappelijk bewijs of dotteren bij 80-plussers met een acuut myocardinfarct wel altijd zo verstandig is, benadrukt Emmelot-Vonk. “Er is slechts een handvol studies, en we weten niet zeker of de ouderen die daa
Aanmelden
Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.
Ik heb al een DOQ account
Lees meer over: