DOQ

Beïnvloeding sympatisch zenuwstelsel voor behandeling hart en nieren

In zijn promotieonderzoek onderzocht Ties van Brussel het mechanisme van het sympathisch zenuwstelsel (sympathetic crosstalk) op meerdere vlakken. Daarbij richtte hij zich op de effecten op het niveau van het hart en de nieren (cardiorenal axis).

Het sympathisch zenuwstelsel is dat deel van het autonoom zenuwstelsel dat stimulerend werkt op hart en longen. Het is in staat om onder meer de hartfrequentie, de knijpkracht van het hart, het samenknijpen van slagaderen, en de mate waarmee de nieren urine produceren, of juist vocht vasthouden, af te stellen.

(Foto: Pixabay)

Hart- en vaatziekten

Hiermee vormt de beïnvloeding van het sympatisch zenuwstelsel al tientallen jaren de basis voor een enorm scala aan medicamenteuze behandelingen van hart- en vaatziekten. Andersom kan ze ook ziektes uitlokken of in standhouden, zoals een te hoge bloeddruk, hartfalen, hartritmestoornissen, en nierfalen.


Summary part 1 & 2 of thesis ‘Sympathetic crosstalk in the cardiorenal axis’

Part 1. Hemodynamic Effects of Sympathetic Modulation
‘In Part I of this thesis, we evaluated modulation of sympathetic activity in the cardiorenal axis and its therapeutic potential. The relevancy of this subject resurfaces on multiple levels: cardiac diseases are influenced by sympathetic activity, including heart failure, and cardiac arrhythmias. In the 1950s surgical procedures including radical lumbo-dorsal splanchnicectomy was used for the treatment of malignant hypertension. As there was a limited available pharmacological treatment options, The high risk of severe complications including orthostatic hypotension, incontinence and impotence were accepted as there was limited availability of medica! therapies.1 Nowadays, modulation of sympathetic tone on a pharmacotherapeutic level is the keystone in modern day treatment of a wide variety of cardiovascular diseases including cardiac arrhythmias and heart failure. Another sympathetic modulation is reflected in the sympathetically driven decrease in blood pressure followed by gastric bypass surgery. The findings allow for further exploration of potential novel therapies for obese patients in preventing development and treating cardiovascular disease.’

Part 2. Translational Hemodynamics in the Cardiorenal Axis 
‘Part II of the thesis, we aimed to critically evaluate patient selection methods for renal angioplasty by reviewing the available RCT characteristics, letting us inspire by the diagnostic properties of intracoronary functional measurements in the cardiology field. In addition, we combined the available knowledge from pressure derived renal stenosis quantification with measurements of flow velocity. We found these measurements to be reliable and reproducible.’

Klik hier voor de volledige samenvatting


Klik hier om het volledige proefschrift ‘Sympathetic crosstalk in the cardiorenal axis’ te lezen

Bron: Amsterdam UMC
Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx