DOQ

Belangrijke rol voor B-cellen tijdens de zwangerschap

Voor een gezonde placentavorming is een goed getimede interactie van correct functionerende immuuncellen van de moeder essentieel. De immunologische omgeving van de baarmoeder moet namelijk de semi-allogene foetus verdragen en voldoende trofoblastinvasie mogelijk maken. Een onderzoek van het Radboudumc dat verscheen in Cell Reports, wijst erop dat tolerogene B-cellen een rol hebben tijdens een gezonde zwangerschap. 

De baarmoeder is een zeer dynamisch compartiment. Tijdens iedere cyclus ondergaat het endometrium decidualisatie, een complex proces dat wordt gekenmerkt door mucosale differentiatie en een influx van immuuncellen.  

(Foto: Pixabay)

Immuuncellen tijdens implantatie 

Tijdens de vroege stadia van de zwangerschap is een goed getimede aanwezigheid van correct functionerende maternale immuuncellen essentieel. Dat draagt namelijk bij aan een juiste trofoblastinvasie van semi-allogene foetale cellen en hermodellering van spiraalvormige arteriën. Een afwijkende rekrutering, inductie of activering van immuuncellen op de foeto-maternale interface kunnen schadelijk zijn voor moeder en/of kind. Dit kan leiden tot miskramen, pre-eclampsie, intra-uteriene groeiretardatie of een premature bevalling. 

Immunologische omgeving 

Na de implantatie van de foetus moet de immunologische omgeving van de baarmoeder een ontstekingsremmend karakter hebben. Daarbij moeten maternale immuuncellen in de baarmoeder tegelijkertijd de respons op lokale of systemische infecties reguleren, bedreigingen voor de gezondheid van moeder en foetus tegengaan en voorkómen dat een schadelijke inflammatoire cascade optreedt.  Iedere disbalans in het lokale immuunsysteem tijdens deze cruciale ontwikkelingsfase kan invloed hebben op het ongeboren kind, met mogelijke langetermijneffecten op de immuniteit of de cognitieve functies.  
Tijdens het laatste stadium van de zwangerschap vergemakkelijkt de pro-inflammatoire signalering fysiologische samentrekkingen van de baarmoeder. Dat gebeurt door infiltratie van leukocyten in de decidua en het myometrium en door stimulatie van cytokinesecretie. Bovendien kunnen deze aanpassingen nuttig zijn als voorbereiding voor de wondgenezing en het weefselherstel postpartum. 

Dynamiek van de lokale immuuncellen 

In de afgelopen jaren is er steeds meer kennis vergaard over de chronologie van de systemische immunologische status tijdens de zwangerschap. Er is echter weinig onderzoek gedaan naar de veranderingen van de immuuncellen van de baarmoeder tijdens een zwangerschap.  
Onderzoekers van het Radboudumc hebben dynamiek van de lokale immuuncellen tijdens de zwangerschap geëvalueerd. Ze bieden een overzicht van de lymfocyten die aanwezig zijn in de baarmoeder tijdens de zwangerschap. Daarbij lag de focus op B-cellen die interleukine-10 (IL-10) kunnen secreteren, omdat bekend is dat IL-10 een cruciale rol speelt bij een gezonde zwangerschap en het voorkómen van vroeggeboortes. In tegenstelling tot de eerdere overtuiging dat B-cellen slechts een gevolg zijn van pathologie in de baarmoeder, produceren deciduale B-cellen IL-10 en blijken gelokaliseerd te zijn in clusters, samen met Foxp3-positieve T-cellen. 

Rol van B-cellen 

De onderzoekers uit Nijmegen presenteren een gedetailleerde analyse van de immunologische dynamiek op de foeto-maternale interface gedurende de zwangerschap. De aanwezigheid van B-cellen met een uniek fenotype is mogelijk een aanwijzing voor een regulerend mechanisme dat bijdraagt aan de lokale immunologische omgeving tijdens een gezonde zwangerschap. Deze kennis vergroot inzicht in complicaties tijdens de zwangerschap en mogelijke aanpak daarvan. 


Referentie: Benner M, Feyaerts D, Garcıa CC, et al. Clusters of Tolerogenic B Cells Feature in the Dynamic Immunological Landscape of the Pregnant Uterus. Cell Reports. 2020;32:108204.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven Routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx