Belangrijke rol voor B-cellen tijdens de zwangerschap

mm
Daniël Dresden
Redactioneel,
7 oktober 2020

Voor een gezonde placentavorming is een goed getimede interactie van correct functionerende immuuncellen van de moeder essentieel. De immunologische omgeving van de baarmoeder moet namelijk de semi-allogene foetus verdragen en voldoende trofoblastinvasie mogelijk maken. Een onderzoek van het Radboudumc dat verscheen in Cell Reports, wijst erop dat tolerogene B-cellen een rol hebben tijdens een gezonde zwangerschap. 

De baarmoeder is een zeer dynamisch compartiment. Tijdens iedere cyclus ondergaat het endometrium decidualisatie, een complex proces dat wordt gekenmerkt door mucosale differentiatie en een influx van immuuncellen.  

(Foto: Pixabay)

Immuuncellen tijdens implantatie 

Tijdens de vroege stadia van de zwangerschap is een goed getimede aanwezigheid van correct functionerende maternale immuuncellen essentieel. Dat draagt namelijk bij aan een juiste trofoblastinvasie van semi-allogene foetale cellen en hermodellering van spiraalvormige arteriën. Een afwijkende rekrutering, inductie of activering van immuuncellen op de foeto-maternale interface kunnen schadelijk zijn voor moeder en/of kind. Dit kan leiden tot miskramen, pre-eclampsie, intra-uteriene groeiretardatie of een premature bevalling. 

Immunologische omgeving 

Na de implantatie van de foetus moet de immunologische omgeving van de baarmoeder een ontstekingsremmend karakter hebben. Daarbij moeten maternale immuuncellen in de baarmoeder tegelijkertijd de respons op lokale of systemische infecties reguleren, bedreigingen voor de gezondheid van moede

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, ,
Deel dit artikel