DOQ

Benader oudere patiënt met dikkedarmkanker multidisciplinair

Langere tijd was er terughoudendheid in het intensief behandelen van oudere patiënten met dikkedarmkanker; zij werden geacht een dergelijke intensieve behandeling niet aan te kunnen. Veranderde operatietechnieken, betere perioperatieve zorg en meer aandacht voor kwetsbaarheid en individuele wensen hebben dit beeld gekanteld, laat Stijn Ketelaers in zijn recente proefschrift zien.

Een operatie vormt nog steeds de hoeksteen van de behandeling bij (de meeste patiënten met) dikke darmkanker. Soms is een behandeling met bestraling en/of chemotherapie nodig. Ruim 40% van de patiënten is ouder dan 75 jaar. “Studies uit het begin van deze eeuw lieten zien dat de uitkomsten van de operatie bij oudere patiënten, in termen van mortaliteit, morbiditeit en kwaliteit van leven, minder gunstig waren dan bij jongere patiënten”, vertelt Ketelaers, momenteel arts-assistent bij de afdeling Chirurgie in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. “Dat heeft in de praktijk geleid tot enige terughoudendheid bij behandelaren om oudere patiënten met dikkedarmkanker intensief te behandelen. Het risico hiervan is dat een deel van de oudere patiënten mogelijk onderbehandeld wordt.”

Foto Jarno Verhoef, Catharina Ziekenhuis

“Er is meer aandacht gekomen voor de eventuele wensen en voorkeuren van de patiënt ten aanzien van de behandeling”

Arts-assistent Chirurgie Stijn Ketelaers

Omslag

Het afgelopen decennium is er het een en ander veranderd in onder andere het operatieve en perioperatieve deel van de behandeling bij dikkedarmkanker. “Doorgaans gebeurt de ingreep nu via een kijkoperatie, hetgeen minder belastend is voor de patiënt en tot een sneller herstel leidt. Daarnaast is de perioperatieve zorg verbeterd door de introductie en implementatie van Enhanced Recovery After Surgery (ERAS) protocollen. Vóór de operatie wordt de patiënt tegenwoordig in een zo goed mogelijke conditie gebracht en rondom de operatie is de zorg erop gericht de patiënt zo snel mogelijk weer op de been te krijgen. Zeker de oudere patiënt lijkt hier relatief veel profijt van te hebben. Tenslotte is er meer aandacht gekomen voor de mate van kwetsbaarheid van de patiënt en de eventuele wensen en voorkeuren van de patiënt ten aanzien van de behandeling van darmkanker.”

Twee tijdvakken

Om na te gaan of en hoe de genoemde veranderingen van invloed zijn geweest op de dagelijkse praktijk, vergeleek Ketelaers in zijn promotieonderzoek retrospectief de uitkomsten van de behandeling van oudere (≥75 jaar) en jongere (<75 jaar) patiënten uit twee tijdvakken (2006-2012 en 2013-2017) met elkaar. “Daarbij zagen we om te beginnen dat de mortaliteit in de eerste 30 en 90 dagen na de operatie in het meer recente tijdvak bij de oudere patiënten significant was afgenomen ten opzichte van die in het eerste tijdvak, terwijl die voor de jongere patiënten ongeveer gelijk was gebleven. In lijn daarmee was de relatieve 1-jaars overleving in het recentere tijdvak inmiddels vergelijkbaar voor beide leeftijdsgroepen.”

Dit geldt overigens niet voor patiënten met een lokaal gevorderd (cT4) of recidiverend rectumcarcinoom, zag Ketelaers in zijn cijfers. “Bij deze vormen van endeldarmkanker, die vaak intensieve behandelingen en uitgebreide en complexe operaties nodig hebben, was de 1-jaars mortaliteit in beide tijdsvakken bij de oudere patiënten nog altijd hoger dan bij de jongere patiënten. Daarbij was de doodsoorzaak bij oudere patiënten doorgaans niet de kanker maar een complicatie als gevolg van de behandeling, terwijl bij de jongere patiënten het terugkeren van de ziekte de belangrijkste doodsoorzaak was.”

“We moeten oudere patiënten laagdrempelig multidisciplinair benaderen”

Kwetsbaarheid bepalen

Ketelaers zei het al, de verbeterde uitkomsten bij de oudere patiënt zijn voor een deel het gevolg van meer aandacht voor de mate van kwetsbaarheid van de patiënt. “We zijn steeds beter in staat om kwetsbaarheid in te schatten. Daarnaast zijn we steeds beter in staat om de behandeling op de kwetsbaarheid van de patiënt aan te passen. In een retrospectieve studie die we hebben uitgevoerd, zagen we bij ruim 40% van de oudere patiënten met dikkedarmkanker een verhoogd risico op kwetsbaarheid. Bij een deel van hen werd de behandeling daarom aangepast of werd de conditie van de patiënt voor de operatie geoptimaliseerd.” Ondanks de beschikbare meetinstrumenten blijft het voor de individuele chirurg soms lastig de kwetsbaarheid van een oudere patiënt goed in te schatten, weet Ketelaers. “Daarom moeten we oudere patiënten laagdrempelig multidisciplinair benaderen, zeker patiënten met een verhoogd risico op kwetsbaarheid. Geriater, chirurg, oncoloog en eventueel radiotherapeut moeten samen op zoek naar de beste behandeling voor de individuele patiënt.”

“De kwaliteit van het resterende leven en de doelen hierin wegen vaak zwaarder dan de duur ervan.”

Kwaliteit van leven

Bij dat laatste hoort uiteraard ook het overleg met de patiënt zelf, benadrukt Ketelaers. “De rol van de patiënt zelf, oud of jong, is de afgelopen jaren toegenomen. Er is nu meer aandacht voor wat de patiënt zelf wel of niet wil, welke behandeling en eventuele complicaties de patiënt acceptabel vindt en welke niet. Gelukkig zijn er tegenwoordig diverse behandelopties mogelijk, zeker bij de behandeling van endeldarmkanker. Ook moeten we breder kijken dan alleen naar de mortaliteit en morbiditeit. Met name de kwaliteit van het resterende leven en de doelen hierin wegen voor menig oudere patiënt vaak zwaarder dan de duur ervan.”

Referentie: Ketelaers SHJ. The treatment of elderly patients with colorectal cancer: A step towards personalised management.  2023. Maastricht University.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Help patiënten te stoppen met roken: ‘Minder zenden en meer interacteren’

Marieke Helmus combineert kunst en innovatie om het gesprek over stoppen met roken te starten. Met tools zoals een ‘Chat met je sigaret’-chatbot en humoristische ansichtkaarten helpt ze moeilijk bereikbare groepen om na te denken over hun rookgedrag.

Is er een dokter aan boord?

Wat doe je als er in een vliegtuig om een arts wordt gevraagd? Huisarts en luchtvaartgeneeskundige Peter Nijhof legt uit hoe medische noodgevallen in de lucht worden aangepakt, van de rol van artsen en cabinepersoneel tot het gebruik van medische kits en noodlandingen.

‘Stress verdient centrale plek in het consult’

Chronische stress, vaak gekoppeld aan sociale problemen, kan gezondheidsklachten veroorzaken. Feia Hemke pleit voor meer aandacht hiervoor in de spreekkamer en ontwikkelde tools om dit bespreekbaar te maken. “Hierdoor voorkom je onnodige medicalisering.”

Casus: man met een afwijking aan de eikel

Een 63-jarige man heeft sinds enige maanden een rode plek op de eikel, die ontstaan lijkt na een besnijdenis vanwege te nauwe voorhuid. De roodheid met wat witte plekjes zit niet echt op de plek van de wond en breidt zich ook wat uit. Wat is uw diagnose?

Gezondheidsschade door anabole steroïden: ‘Dit is geen hype die overwaait’

Het recreatief gebruik van anabole steroïden neemt toe, met grote gezondheidsrisico’s als gevolg, waarschuwt Pim de Ronde. Hij pleit voor betere voorlichting en onderzoekt interventies om het gebruik te verminderen en de schade te beperken.

Menselijkheid in de zorg: de spreek­kamer als tuin vol mogelijk­heden

Gynaecoloog, schrijver en theatermaker Mieke Kerkhof vertelt over het belang van kleine gebaren, het zien van de mens achter de patiënt en hoe haar creatieve kant haar werkplezier voedt. “Mijn generatie werkte keihard, soms ten koste van alles.”

‘Achter een gezondheidsklacht kan een negatieve ervaring uit het verleden schuilgaan’

Seksueel misbruik kan via chronische stress leiden tot gezondheidsklachten, vertelt Janneke van ’t Hooft. Ze pleit voor meer bewustzijn bij zorgverleners om deze klachten beter te herkennen en behandelen. “Een ‘tweesporenbeleid’ kan helpend zijn.”

‘Ik ben een beetje klaar met de vraag hoe veilig AI is’

Daan Geijs onderzoekt hoe AI kan helpen bij het beoordelen van huidkanker en zo veel routinematig werk uit handen kan nemen. Hij ziet AI als cruciaal om de zorg efficiënter te maken. “Nederland heeft het in zich om koploper te zijn bij AI-toepassingen in de zorg.”

Van overleven naar regie: werkplezier terugvinden als arts

Angelique van Dam, voormalig huisarts, begeleidt zorgprofessionals naar meer werkplezier en regie in hun leven. “Iedere arts kan bewust kiezen om in leiderschap te stappen, los van functie of positie.”

Casus: man met laesie ter hoogte van de borst

Een 47-jarige man komt met een laesie ter hoogte van de linkerborst die al aanwezig is sinds de geboorte. Hij heeft geen voorgeschiedenis van huidkanker en heeft een huidtype 3. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx