DOQ

Besturen in de zorg? Zoek naar gemeen­schappe­lijke belangen

Minister Kuipers zou trots moeten zijn op wat medisch specialisten de afgelopen jaren met elkaar hebben bereikt.” Consultant, organisatieadviseur en zorgbestuurder Boldewijn Noordveld vindt de opstelling van de overheid demotiverend en de discussie over het wel of niet verplichten van het dienstverband achterhaald. Zelf voert hij liever op een constructieve manier de dialoog. “Besturen is je verplaatsen in de ander en de kracht van het draagvlak versterken.“

Dat hij geen arts is, ziet Boldewijn Noordveld niet als handicap. Sterker, juist doordat hij meer verstand heeft van communicatie, bedrijfsvoering en strategie, kan hij MSB’s, VMSD’s en ziekenhuisbesturen aanvullend en goed ondersteunen. Ruim twintig jaar ligt zijn werkterrein binnen de medisch specialistische zorgsector. Hij vormde MSB’s, adviseerde over nieuwezorginitiatieven en begeleidde fusies tussen vakgroepen en maatschappen. Als bestuurder is hij verbonden aan diverse zorginstellingen.

“Afdwingen door macht werkt niet, nooit, voor geen enkele partij”

Consultant, organisatieadviseur en zorgbestuurder Boldewijn Noordveld

Gelijkgerichtheid

Hij zit lekker in zijn vel, zo vertelt Noorveld opgewekt, en voelt zich thuis in de medisch specialistische zorgsector. Noordveld werkt frequent in de noordelijke provincies en beschrijft zijn rol als een procesbegeleider die samenwerking bevordert en betrokkenen leert om elkaars perspectieven te ontdekken. “Welke kwestie het ook is, en of het nou gaat over vrijgevestigde artsen, artsen in dienstverband of ziekenhuisbesturen; fascinerend genoeg heeft iedereen tot 80 of 90 procent hetzelfde belang. Dat neem ik altijd als uitgangspunt, want vandaaruit kun je op een gelijkgerichte manier discussiëren over de laatste 10 tot20 procent, dus wat er nog méér mogelijk is. Dat is een positieve insteek, met respect voor elkaars blikveld. Op die manier kom je altijd verder.”

Macht

Op deze manier benaderde hij recent de discussie over het zorgprofiel van een ziekenhuis. Op grond van strategische en financiële overwegingen had de Raad van Bestuur een bepaalde koers voor ogen, terwijl de medisch specialisten vanuit de inhoud anders dachten over de speerpunten. “Een ding is dan zeker: als de RVB voorschrijft om linksaf te gaan, maar de artsen willen rechtsaf, dan gaan er ongelukken gebeuren. Afdwingen door macht werkt niet, nooit, voor geen enkele partij. Geef elkaar een hand, ga samen die 80 tot 90 procent verder uitbouwen. Het gaat om de kracht van het draagvlak.”

“Ik wil dat er verbinding ontstaat, dat de mensen aan tafel een band krijgen”

Eenheid smeden

Zijn vergaderingen begint Noordveld steevast met een rondje waarin iedereen met een cijfer moet aangeven hoe het met hem of haar gaat. Ook dat doet hij om eenheid te smeden. “Ik wil het niet alleen over de inhoud hebben, en zeker als het over de medische inhoud gaat, ben ik geen gesprekspartner. Maar ik wil wel dat er verbinding ontstaat, dat de mensen aan tafel een band krijgen. Het is leuk om te weten waarom iemand zijn dag een negen geeft, en goed om te praten als een ander een drie toekent. Vertrouwen en openheid zijn essentieel in groepsprocessen.”

Zorgonderneming

Noordveld werkt graag met ‘high professionals’ zoals hij dokters en bestuurders eerbiedig noemt. Hij gelooft sterk in het dokter-in-the-leadprincipe. De ontwikkelingen die artsen sinds 2014 hebben doorgemaakt, zijn daar bewijs van: “Artsen in dienstverband zijn nu sterk verenigd en vrijgevestigde artsen hebben in enkele jaren de MSB’s opgericht. Zij leerden in korte tijd om heel bedrijfsmatig hun zorgonderneming te runnen waar vaak miljoenen in omgaan en veel personeel bij betrokken is. De patiënt merkt hier aan de voorkant niets van. Die kan nog steeds rekenen op een goede behandeling. Hier mogen we best trots op zijn. ”

“Wederom ligt er een opdracht om ‘perverse prikkels af te remmen’, met verplicht loondienst als dreigement

Verbolgen

Toch is er volgens Noordveld bitter weinig waardering voor deze verdiensten. Hij is verbaasd, nee zelfs verbolgen, dat in het huidige regeerakkoord opnieuw tikken worden uitgedeeld aan de vrijgevestigde specialisten. Wederom ligt er een opdracht om ‘perverse prikkels af te remmen’, met verplicht loondienst als dreigement. “Dit gaat uit van een hardnekkige, onjuiste aanname. De rapporten van de NZA tonen aan dat 84 procent van de MSB’s een verdeelmodel hanteren dat aansluit bij de productieafspraken van het ziekenhuis, dus dat de productieprikkel verdwenen is. Toch lijkt de overheid het onterechte beeld van de medisch specialist als graaier bijna te wíllen vasthouden.”

Anderhalvelijnszorg

Meer oog voor de waarde van de huidige situatie, waarin dienstverband en vrije vestiging naast elkaar bestaan, vindt Noordveld op zijn plaats. “Je kunt beter respecteren dat de ene groep artsen een grotere ondernemerszin heeft dan de andere, daar komen ook veel mooie initiatieven uit voort.” Hiermee refereert Noordveld bijvoorbeeld aan de anderhalvelijnszorg die op verschillende plekken werd opgezet door de samenwerking tussen medisch specialisten en huisartsen.

Bestuurbaarheid

Ook de opdracht om de bestuurbaarheid op orde te brengen, is volgens Noordveld niet gebaseerd op de realiteit van dit moment. “Het verplicht verenigen in 2014 veroorzaakte dat de MSB’s en VMSD’s er in de ziekenhuizen als nieuwe gremia bijkwamen, in aanvulling op de bestaande Staf en Raad van Bestuur. Niet zo gek dat het even zoeken was naar hoe die zich onderling moesten verhouden. Inmiddels is er in de meeste ziekenhuizen een gezamenlijk bestuur van dokters en een afvaardiging daarvan, de bestuursraad, dat overlegt met de Raad van Bestuur.“ 

MSB’s zijn bestendige partijen om de transformatie vorm te geven. Geef ze dan ook de verantwoordelijkheid”

MSB als vehikel voor Passende zorg

Natuurlijk zijn er nog verbeterpunten, erkent Noordveld. Maar hij maakt zich geen grote zorgen over deze nieuwe hoepeltjes in het regeerakkoord waar de medisch specialisten doorheen moeten springen. Hij vermoedt dat artsen de beoogde doelen in feite al behaald hebben, maar dat de beleidsmakers niet goed op de hoogte zijn. Hij zou liever zien dat de overheid artsen en MSB’s op een constructieve manier stimuleert om zich nog meer in te zetten voor de zaken die echt noodzakelijk zijn, zoals de transitie naar passende zorg. “Het toegankelijk en betaalbaar houden van de zorg, dat is dé grote uitdaging waar we met elkaar voor staan. MSB’s zijn bestendige partijen om de transformatie vorm te geven. Geef ze dan ook de verantwoordelijkheid; daar mag Kuipers de medisch specialisten op afrekenen. Laten we dus hierover het gesprek gaan voeren.”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven Routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx