DOQ

Beter en sneller herstel met JAK-remmer bij COVID-19

Het toevoegen van de JAK-remmer baricitinib aan remdesivir verkort de hersteltijd en verbetert het herstel van opgenomen patiënten met COVID-19, met name van degenen die zuurstof of niet-invasieve beademing krijgen. Bovendien treden met deze combinatietherapie minder ernstige bijwerkingen op. Deze resultaten van de ACTT-2-studie verschenen in NEJM.

In mei 2020 toonde de eerste fase van de Adaptive Covid-19 Treatment Trial (ACTT-1) aan dat remdesivir een effectieve behandeling is voor opgenomen volwassen patiënten met Covid-19-pneumonie. Ondanks de gunstige effecten van remdesivir houdt COVID-19 een aanzienlijke morbiditeit en mortaliteit. Nieuwe gegevens wijzen erop dat de ziekte-ernst gedeeltelijk te wijten kan zijn aan een ontregelde ontstekingsreactie. Er wordt verondersteld dat de klinische uitkomsten verder kunnen verbeteren door het remmen van de immuunrespons en het voorkómen van een hyperinflammatoire toestand.

(Foto: Unsplash)

JAK-remming

Baricitinib, een oraal toegediende, selectieve remmer van Janus kinase (JAK) 1 en 2, remt de intracellulaire signaleringspathway van cytokinen die verhoogd zijn bij ernstige Covid-19, waaronder interleukine-2, IL-6, IL-10, interferon-γ en granulocyt-macrofaag kolonie-stimulerende factor.
Baricitinib werkt tegen SARS-CoV-2 door het remmen van AP2-geassocieerd proteïnekinase 1 en door het voorkómen dat SARS-CoV-2 cellen binnengaat en infecteert. Bovendien neemt bij behandeling met baricitinib het lymfocytengetal bij patiënten met COVID-19 toe.

In drie caseseries van patiënten met COVID-19 ging de behandeling met baricitinib gepaard met zowel een verbetering van de oxygenatie als een afname van geselecteerde inflammatoire markers.

Er is behoefte aan gerandomiseerde, gecontroleerde studies om de rol van immunomodulatie bij patiënten met COVID-19 verder te begrijpen. Na de succesvolle afronding van de ACTT-1-studie hebben de onderzoekers de ACTT-2-studie opgezet, om te evalueren of de combinatie van baricitinib plus remdesivir superieur was aan remdesivir alleen.

Baricitinib plus remdesivir versus remdesivir alleen

In de ACTT-2-studie is remdesivir plus baricitinib vergeleken met remdesivir plus placebo bij ruim duizend opgenomen volwassenen met COVID-19. Patiënten die baricitinib kregen, herstelden na gemiddeld zeven dagen, terwijl dit acht dagen was in de controlegroep (rate ratio voor herstel 1,16; p = 0,03). Daarnaast hadden de met baricitinib behandelde patiënten een 30% grotere kans op verbetering van de klinische status op dag 15 (odds ratio 1,3).

Patiënten die bij inschrijving zuurstof of niet-invasieve beademing kregen, hadden een hersteltijd van tien dagen met deze combinatiebehandeling in vergelijking met 18 dagen in de controlegroep (rate ratio voor herstel 1,51).
De mortaliteit na 28 dagen was 5,1% in de combinatiegroep en 7,8% in de controlegroep (hazard ratio voor overlijden 0,65). Ernstige bijwerkingen traden minder vaak op in de combinatiegroep dan in de controlegroep (16,0% vs. 21,0%; p = 0,03). Dat gold ook voor nieuwe infecties (5,9% vs. 11,2%; p = 0,003).

Conclusie

Baricitinib plus remdesivir was superieur aan remdesivir alleen wat betreft het verkorten van de hersteltijd en het verbeteren van de klinische toestand, met name bij patiënten die zuurstof of niet-invasieve mechanische beademing kregen. De combinatie ging gepaard met minder ernstige bijwerkingen.


Referentie: Kalil AC, Patterson TF, Mehta AK, et al. Baricitinib plus Remdesivir for Hospitalized Adults with Covid-19. N Engl J Med. 2021;384:795-807. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33306283/

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”

‘‘Minder eten en meer bewegen’ is echt een misvatting’

Mensen met obesitas hebben vaak te maken met negatieve vooroordelen, ook in de zorg. Daardoor vermindert de kwaliteit van zorg, legt Paige Crompvoets uit. “Uit mijn onderzoek bleek dat mensen met obesitas soms belachelijk gemaakt worden door hun zorgverleners.”

Whispp biedt oplossing voor mensen met stem- en spraak­problemen

Joris Castermans ontwikkelde Whispp, een app die met behulp van AI fluister- en aangedane spraak kan omzetten in een heldere en natuurlijke stem. “Wie nog audio- of video-opnames heeft van de gezonde stem, kan met Whispp de eigen stem van vroeger creëren.”

Artsen voor Kinderen helpt kinderen met een chronische ziekte of beperking

Michel Weijerman van Stichting Artsen voor Kinderen vertelt over hun projecten voor betere zorg en welzijn voor kinderen met een chronische aandoening. “Zo’n 200 zorgprofessionals zijn op vrijwillige basis bij onze poli betrokken. Binnen 48 uur krijg je antwoord.”


0
Laat een reactie achterx