DOQ

Beter en sneller herstel met JAK-remmer bij COVID-19

Het toevoegen van de JAK-remmer baricitinib aan remdesivir verkort de hersteltijd en verbetert het herstel van opgenomen patiënten met COVID-19, met name van degenen die zuurstof of niet-invasieve beademing krijgen. Bovendien treden met deze combinatietherapie minder ernstige bijwerkingen op. Deze resultaten van de ACTT-2-studie verschenen in NEJM.

In mei 2020 toonde de eerste fase van de Adaptive Covid-19 Treatment Trial (ACTT-1) aan dat remdesivir een effectieve behandeling is voor opgenomen volwassen patiënten met Covid-19-pneumonie. Ondanks de gunstige effecten van remdesivir houdt COVID-19 een aanzienlijke morbiditeit en mortaliteit. Nieuwe gegevens wijzen erop dat de ziekte-ernst gedeeltelijk te wijten kan zijn aan een ontregelde ontstekingsreactie. Er wordt verondersteld dat de klinische uitkomsten verder kunnen verbeteren door het remmen van de immuunrespons en het voorkómen van een hyperinflammatoire toestand.

(Foto: Unsplash)

JAK-remming

Baricitinib, een oraal toegediende, selectieve remmer van Janus kinase (JAK) 1 en 2, remt de intracellulaire signaleringspathway van cytokinen die verhoogd zijn bij ernstige Covid-19, waaronder interleukine-2, IL-6, IL-10, interferon-γ en granulocyt-macrofaag kolonie-stimulerende factor.
Baricitinib werkt tegen SARS-CoV-2 door het remmen van AP2-geassocieerd proteïnekinase 1 en door het voorkómen dat SARS-CoV-2 cellen binnengaat en infecteert. Bovendien neemt bij behandeling met baricitinib het lymfocytengetal bij patiënten met COVID-19 toe.

In drie caseseries van patiënten met COVID-19 ging de behandeling met baricitinib gepaard met zowel een verbetering van de oxygenatie als een afname van geselecteerde inflammatoire markers.

Er is behoefte aan gerandomiseerde, gecontroleerde studies om de rol van immunomodulatie bij patiënten met COVID-19 verder te begrijpen. Na de succesvolle afronding van de ACTT-1-studie hebben de onderzoekers de ACTT-2-studie opgezet, om te evalueren of de combinatie van baricitinib plus remdesivir superieur was aan remdesivir alleen.

Baricitinib plus remdesivir versus remdesivir alleen

In de ACTT-2-studie is remdesivir plus baricitinib vergeleken met remdesivir plus placebo bij ruim duizend opgenomen volwassenen met COVID-19. Patiënten die baricitinib kregen, herstelden na gemiddeld zeven dagen, terwijl dit acht dagen was in de controlegroep (rate ratio voor herstel 1,16; p = 0,03). Daarnaast hadden de met baricitinib behandelde patiënten een 30% grotere kans op verbetering van de klinische status op dag 15 (odds ratio 1,3).

Patiënten die bij inschrijving zuurstof of niet-invasieve beademing kregen, hadden een hersteltijd van tien dagen met deze combinatiebehandeling in vergelijking met 18 dagen in de controlegroep (rate ratio voor herstel 1,51).
De mortaliteit na 28 dagen was 5,1% in de combinatiegroep en 7,8% in de controlegroep (hazard ratio voor overlijden 0,65). Ernstige bijwerkingen traden minder vaak op in de combinatiegroep dan in de controlegroep (16,0% vs. 21,0%; p = 0,03). Dat gold ook voor nieuwe infecties (5,9% vs. 11,2%; p = 0,003).

Conclusie

Baricitinib plus remdesivir was superieur aan remdesivir alleen wat betreft het verkorten van de hersteltijd en het verbeteren van de klinische toestand, met name bij patiënten die zuurstof of niet-invasieve mechanische beademing kregen. De combinatie ging gepaard met minder ernstige bijwerkingen.


Referentie: Kalil AC, Patterson TF, Mehta AK, et al. Baricitinib plus Remdesivir for Hospitalized Adults with Covid-19. N Engl J Med. 2021;384:795-807. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33306283/

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

‘Wil je het komende jaar zwanger worden?’

De vraag ‘Wil je het komend jaar zwanger worden?’ zou veel vaker gesteld moeten worden door álle hulpverleners, stelt Annemarie Mulders. “Gezond zwanger worden begint bij bewustwording en kennis over het belang van de periode vóór de zwangerschap.”

Casus: vrouw met kleine rode puntjes in de huid

Een vrouw komt met kleine rode puntjes in de huid van vooral de benen. De klachten zijn ontstaan na een keelinfectie, circa 2 weken geleden. Een week geleden heeft zij zich minimaal gestoten en had zij daarna een groot hematoom op het bovenbeen. Wat is uw diagnose?

‘Arbeids­gerichte zorg hoort in de spreekkamer van medisch specia­listen’

Gezonde arbeidsparticipatie is óók een zaak van de medisch specialist, betoogt Annelies Boonen, initiatiefnemer van de poli Werk en Gezondheid. Hier kunnen patiënten terecht met vragen over werk en inkomen. “Vraag je patiënt naar zijn of haar werk!”

Geheugen­problemen herkennen blijkt niet zo eenvoudig

Van maar liefst 42% van hun oudere patiënten hebben artsen en verpleegkundigen niet door dat ze geheugenproblemen hebben, ontdekte Fleur Visser. Ze wil hier een advies over meegeven aan zorgverleners. “Eerste indrukken kunnen je op het verkeerde been zetten.”

Voorkom voorschrijf­cascades: ‘aandoening’ kan bijwerking medicatie zijn

Een niet-herkende bijwerking van medicatie kan als vermeende nieuwe aandoening leiden tot inzet van nieuwe medicatie: een zogeheten voorschrijfcascade. Fatma Karapinar: “Voorschrijfcascades drukken ons met de neus op de feiten: we weten nog weinig over bijwerkingen.”

Casus: 77-jarige vrouw met korstjes op de oorrand

Een 77-jarige vrouw met voorgeschiedenis van plaveiselcelcarcinoom komt op het spreekuur van de doktersassistente omdat ze korstjes op haar oorrand wil laten aanstippen. Ze heeft geen klachten van de afwijking. Wat is uw diagnose?

‘Minder onnodige diagnostiek is goed voor patiënt en maatschappij’

In ziekenhuizen vindt veel onnodige diagnostiek plaats. Eerst goed luisteren en nadenken en dan pas diagnostiek aanvragen, loont voor zowel patiënt als de maatschappij, betoogt Fabienne Ropers. “Enige risicoacceptatie is noodzakelijk voor proportionele diagnostiek.”

Zorgsysteem staat vaak initiatieven voor multimorbiditeit in de weg

Multimorbiditeit leidt tot versplintering van zorg. Toine Remers onderzocht enkele veelbelovende initiatieven voor het stroomlijnen van de zorg bij multimorbiditeit. “Een initiatief begint vaak vanuit overtuiging van een arts, maar ‘het systeem’ werkt vaak tegen.”

De lessen van de langst­vliegende MMT-arts van Nederland

MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx