DOQ

Beter en sneller herstel met JAK-remmer bij COVID-19

Het toevoegen van de JAK-remmer baricitinib aan remdesivir verkort de hersteltijd en verbetert het herstel van opgenomen patiënten met COVID-19, met name van degenen die zuurstof of niet-invasieve beademing krijgen. Bovendien treden met deze combinatietherapie minder ernstige bijwerkingen op. Deze resultaten van de ACTT-2-studie verschenen in NEJM.

In mei 2020 toonde de eerste fase van de Adaptive Covid-19 Treatment Trial (ACTT-1) aan dat remdesivir een effectieve behandeling is voor opgenomen volwassen patiënten met Covid-19-pneumonie. Ondanks de gunstige effecten van remdesivir houdt COVID-19 een aanzienlijke morbiditeit en mortaliteit. Nieuwe gegevens wijzen erop dat de ziekte-ernst gedeeltelijk te wijten kan zijn aan een ontregelde ontstekingsreactie. Er wordt verondersteld dat de klinische uitkomsten verder kunnen verbeteren door het remmen van de immuunrespons en het voorkómen van een hyperinflammatoire toestand.

(Foto: Unsplash)

JAK-remming

Baricitinib, een oraal toegediende, selectieve remmer van Janus kinase (JAK) 1 en 2, remt de intracellulaire signaleringspathway van cytokinen die verhoogd zijn bij ernstige Covid-19, waaronder interleukine-2, IL-6, IL-10, interferon-γ en granulocyt-macrofaag kolonie-stimulerende factor.
Baricitinib werkt tegen SARS-CoV-2 door het remmen van AP2-geassocieerd proteïnekinase 1 en door het voorkómen dat SARS-CoV-2 cellen binnengaat en infecteert. Bovendien neemt bij behandeling met baricitinib het lymfocytengetal bij patiënten met COVID-19 toe.

In drie caseseries van patiënten met COVID-19 ging de behandeling met baricitinib gepaard met zowel een verbetering van de oxygenatie als een afname van geselecteerde inflammatoire markers.

Er is behoefte aan gerandomiseerde, gecontroleerde studies om de rol van immunomodulatie bij patiënten met COVID-19 verder te begrijpen. Na de succesvolle afronding van de ACTT-1-studie hebben de onderzoekers de ACTT-2-studie opgezet, om te evalueren of de combinatie van baricitinib plus remdesivir superieur was aan remdesivir alleen.

Baricitinib plus remdesivir versus remdesivir alleen

In de ACTT-2-studie is remdesivir plus baricitinib vergeleken met remdesivir plus placebo bij ruim duizend opgenomen volwassenen met COVID-19. Patiënten die baricitinib kregen, herstelden na gemiddeld zeven dagen, terwijl dit acht dagen was in de controlegroep (rate ratio voor herstel 1,16; p = 0,03). Daarnaast hadden de met baricitinib behandelde patiënten een 30% grotere kans op verbetering van de klinische status op dag 15 (odds ratio 1,3).

Patiënten die bij inschrijving zuurstof of niet-invasieve beademing kregen, hadden een hersteltijd van tien dagen met deze combinatiebehandeling in vergelijking met 18 dagen in de controlegroep (rate ratio voor herstel 1,51).
De mortaliteit na 28 dagen was 5,1% in de combinatiegroep en 7,8% in de controlegroep (hazard ratio voor overlijden 0,65). Ernstige bijwerkingen traden minder vaak op in de combinatiegroep dan in de controlegroep (16,0% vs. 21,0%; p = 0,03). Dat gold ook voor nieuwe infecties (5,9% vs. 11,2%; p = 0,003).

Conclusie

Baricitinib plus remdesivir was superieur aan remdesivir alleen wat betreft het verkorten van de hersteltijd en het verbeteren van de klinische toestand, met name bij patiënten die zuurstof of niet-invasieve mechanische beademing kregen. De combinatie ging gepaard met minder ernstige bijwerkingen.


Referentie: Kalil AC, Patterson TF, Mehta AK, et al. Baricitinib plus Remdesivir for Hospitalized Adults with Covid-19. N Engl J Med. 2021;384:795-807. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33306283/

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

De patiënt doet lastig, en dan?

Patiënten met een persoonlijkheidsstoornis kunnen soms veel losmaken, zowel in het behandeltraject als bij de arts. Thom van den Heuvel geeft handvatten voor het omgaan met deze patiëntengroep. “Het contact vraagt meer tijd en legt tegelijk emotionele druk op de arts."

Vind meertalige zorgverleners via ikspreekmeerdan.nl

Als anios in een huisartsenpraktijk in Amsterdam merkte Daan Frehe dat taal voor veel patiënten een barrière vormt voor het krijgen van goede zorg. “Via ikspreekmeerdan.nl kan nu een zorgverlener met een gedeelde taal en cultuur gevonden worden. Dat is enorm waardevol.”

Casus: man met een veranderde vlek op het been

Een 72-jarige man presenteert zich op uw spreekuur met een veranderde plek op het bovenbeen rechts. De vlek is gegroeid en van kleur veranderd. De patiënt heeft een licht huidtype en een voorgeschiedenis van basaalcelcarcinoom. Wat is uw diagnose?

Maak van wachttijd in de ggz hersteltijd: vijf praktische adviezen

Sanne Booij en Christien Slofstra willen af van de stille wachttijd in de ggz. Met hulp van de huisarts kan het herstel al beginnen, nog vóór de intake. “Deze periode hoeft geen verloren tijd te zijn.”

Beteugelen geneesmiddel­prijzen noodzakelijk voor betaalbare zorg

Wilbert Bannenberg strijdt met Stichting Farma ter Verantwoording tegen excessieve geneesmiddelprijzen. Zijn missie: winsten beteugelen om zorg toegankelijk te houden. “Geneesmiddelprijzen moeten beteugeld gaan worden, anders wordt de zorg onbetaalbaar.”

Casus: vrouw met veranderd defecatiepatroon

Een vrouw wordt naar de polikliniek gestuurd in verband met een veranderd defecatiepatroon. Ze heeft wat frequenter dan gebruikelijk ontlasting. Er zijn wat vage buikklachten in de zin van rommelingen en krampen. Ze gebruikt geen medicatie. Wat is uw diagnose?

‘We willen de maatschappij met de gezond­heids­zorg verbinden’

Huisarts Bernard Leenstra wil dat álle Nederlanders goed leren handelen in levensbedreigende situaties. Met zijn initiatief Schok & Pomp biedt hij leuke en tijdbesparende cursussen in levensreddend handelen en probeert hij maatschappij en gezondheidszorg te verbinden.

Trends in brandwonden bij kinderen

Zijn er meer brandwonden bij kinderen, of worden ze sneller doorverwezen? Arts-onderzoeker Frederique Kemme en chirurg Annebeth de Vries volgden de cijfers. “Er komen meer kinderen naar het brandwondencentrum.”

Veel kanker in de toekomst door CT-scans

Een recente analyse wijst op tienduizenden toekomstige kankergevallen door CT-scans. Cardio-thoracaal radioloog Firdaus Mohamed Hoesein pleit voor zorgvuldig gebruik: “Alleen als het écht nodig is en met een zo laag mogelijke dosis.”

‘Zorg dat de digitale weg niet de enige ingang naar de maatschap­pij wordt’

Steeds vaker gaat zorg via de digitale weg. Nicole Goedhart onderzoekt de toegankelijkheid van de (online) samenleving en geeft tips hoe de zorgverlener de zorg toegankelijk voor iedereen houdt. “Een afstand tot de online wereld kan gezondheidsverschillen vergroten.”