Beter en sneller op de hoogte van actuele problemen Parkinsonpatiënt

mm
Kees Vermeer
Redactioneel,
23 maart 2022

De SanaCoach Parkinson is ontwikkeld om het beloop van de ziekte van Parkinson op afstand te monitoren. Het is al gebleken dat dit leidt tot efficiëntere zorg met minder ziekenhuisbezoeken en gelijkblijvende zorgkwaliteit. De meerwaarde van de applicatie wordt nu ook wetenschappelijk onderzocht, vertelt dr. Gerrit Tissingh, neuroloog in Zuyderland. “Veel patiënten komen nu nog te vaak onnodig in het ziekenhuis. Het zou fantastisch zijn als we dat kunnen verminderen.”

De basis van de SanaCoach Parkinson is een driemaandelijkse gezondheidscheck via een uitgebreide vragenlijst over klachten bij Parkinson. Bij toename van klachten wordt de patiënt tijdelijk extra in de gaten gehouden. “We krijgen hiermee een goed beeld van verschillende onderdelen van de ziekte”, zegt Tissingh. “Patiënten met wie het goed gaat, hoeven we niet te zien in het ziekenhuis.”

Neuroloog dr. Gerrit Tissingh

Individueel zorgplan inzien

De applicatie is ook bedoeld om voorlichting en educatie te geven aan patiënten. Zij hebben eveneens de mogelijkheid het individueel zorgplan in te zien. Dat geeft meer betrokkenheid bij het zorgproces. De zorgverlener is via de SanaCoach Parkinson beter en sneller op de hoogte van actuele problemen, wat mogelijke complicaties kan voorkomen.

“Veel patiënten komen meerdere keren per jaar naar het ziekenhuis, terwijl dat niet altijd nodig is”

Meer proactieve zorg

De ontwikkeling van de applicatie begon bijna tien jaar geleden, als samenwerking tussen Zuyderland en ict-bedrijf Sa

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , ,
Deel dit artikel