Betere bepaling weefseleigenschappen met spectroscopy

mm
redactie
Redactioneel,
10 juni 2020

Het bepalen van eigenschappen van weefsel met ‘Single Fiber Reflectance spectroscopy’ (SFR) staat centraal in het onderzoek van promovenda Anouk Post. Met deze techniek is na te gaan of er in het weefsel afwijkingen zijn die bijvoorbeeld wijzen op kanker.

(Foto: Pixabay)

Wit licht

SFR is een techniek waarmee licht door een dunne glasvezel op weefsel schijnt. Dit licht verplaatst zich door het weefsel en een deel van het licht komt terug bij een detector. De techniek gebruikt ‘wit licht’ dat bestaat uit meerdere kleuren. Door per kleur te analyseren hoeveel procent van het uitgezonden licht gedetecteerd wordt, valt iets te zeggen over de structuur en samenstelling van het weefsel.

Nauwkeuriger model

Anouk Post heeft een model gemaakt dat het gedetecteerde signaal relateert aan de ‘optische eigenschappen’ van het weefsel. Zo’n model bestond al, maar het model van Post is drie tot vier zo nauwkeurig. De onderzoekster heeft dit model gebruikt voor een studie naar afwijking in het weefsel die kunnen wijzen op slokdarmkanker. Het was een kleine studie, maar Post concludeert dat SFR potentieel heeft voor deze toepassing.


Klik hier voor het volledige proefschrift 

Bron: Amsterdam UMC
, , ,
Deel dit artikel