Betere levenskwaliteit na myomectomie dan na uterusembolisatie voor vleesbomen
Redactioneel
6 augustus 2020
Vrouwen met symptomatische vleesbomen die een myomectomie ondergingen, hadden twee jaar later een betere kwaliteit van leven dan degenen bij wie een uterusembolisatie werd uitgevoerd. Dat is gevonden in de FEMME-studie, die onlangs in NEJM werd gepubliceerd.
Vleesbomen zijn de meest voorkomende goedaardige tumor bij vrouwen. Op 50-jarige leeftijd hebben vier op de vijf vrouwen een vleesboom gehad. Van de vrouwen met vleesbomen heeft ongeveer de helft symptomen, die een negatieve invloed hebben op hun kwaliteit van leven. Deze symptomen kunnen behoorlijk heftig zijn en omvatten hevige buikpijn, pijn tijdens het vrijen, zware en pijnlijke menstruatiebloedingen en een constant gevoel naar het toilet te moeten gaan.
Bovendien kunnen sommige vrouwen met vleesbomen moeilijk zwanger worden. Wanneer ze zwanger worden, hebben ze een hoger risico op een miskraam in vergelijking met vrouwen van dezelfde leeftijd zonder vleesbomen. Aangezien veel vrouwen later in hun leven een gezin stichten, vormen vleesbomen een steeds groter probleem.
(bron foto pixabay)
Medicatie versus operatie
Voor de behandeling van vleesbomen zijn twee opties beschikbaar: medicatie en operatie. Vrouwen met symptomatische vleesbomen reageren vaak slecht op een medicamenteuze behandelingen. Velen vinden de bijwerkingen van de hormoonpreparaten onaanvaardbaar. Hierdoor kan een medicamenteuze behandeling slechts korte tijd gegeven worden, meestal om de meest ernstige symptomen te verzachten en om de vleesboom te verkleinen voordat deze operatief wordt verwijderd.
Er zijn momenteel drie chirurg
Aanmelden
Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.
Ik heb al een DOQ account
Lees meer over: