‘Betere nascholing stethoscoophygiëne is noodzakelijk!’

mm
Lennard Bonapart
Redactioneel,
19 juli 2017

 

De meeste artsen leren veel over handhygiëne tijdens hun opleiding, maar hoe krijg je ze zover om ook een stethoscoop te reinigen? ‘Betere nascholing stethoscoophygiëne is noodzakelijk om betere zorg te bieden’, aldus een recent onderzoek van Jürgen Holleck (Yale, Amerika) et al., gepubliceerd in American Journal of Infection Control.

Uit het onderzoek van Holleck blijkt dat zorgverleners zelden de stethoscoop reinigen tussen de verschillende patiënten die op het spreekuur komen. Terwijl desinfecteren belangrijk is ter voorkoming van infecties. De Amerikaanse CDC stelt zelfs dat hergebruikt medische apparatuur, zoals de stethoscoop, na iedere patiënt gedesinfecteerd of gereinigd dient te worden.

Stethoscoop
Dr. Linda Greene, de voorzitter van de APIC stelt daarover: “Stethoscopen worden dagelijks de hele dag door gebruikt. Na elke blootstelling aan patiënten zijn ze gecontamineerd, en dien je ze te behandelen als potentiële vectoren voor transmissie van infecties.” Het niet reinigen van de stethoscoop stelt zij in feite gelijk aan het niet wassen van je handen. Voor het onderzoek was er een pilot, waarbij de auteurs keken naar stethoscoophygiëne (alcohol doekjes, alcohol gel of doekjes met desinfectantia) Na een rotatie van 4 weken met medische studenten, specialisten en gastspecialisten bij een academisch ziekenhuis werd gekeken naar de stethoscoophygiëne. De wetenschappers keken bij deze zorgverleners tevens naar handhygiëne (alcohol/ zeep/ water).

Interventie
Tijdens het onderzoek werden verschillende bacteriën gezien zoals Pseudomonas aeruginosa, Clostridium difficile, and vancomycin-resistant enterococci. Om de specialisten bij te scholen over betere hygiëne vond er een interventie plaats. De betrokken zorgverleners uit de studie kregen nascholing over het gebruik van de stethoscoop. Er gebeurde echter niks na de educatie in de onderzochte groep zorgverleners! Er dienen volgens Holleck culturele en gedragsveranderingen plaats te vinden, waardoor de handhygiëne en de stethoscoophygiëne verbeterd kunnen worden. Volgens de auteurs zouden beiden standaard moeten zijn in ziekenhuizen. De stethoscoop is daarbij net zo belangrijk als de handen. Uit een recente Zwitserse studie blijkt bijvoorbeeld dat stethoscopen in staat zijn om MRSA over te brengen.

Praktijk
“In de opleiding staat al het belang van deze hygiëne, maar nu moeten artsen het nog in de praktijk brengen”, aldus Holleck.

Bron: American Journal of Infection Control

Afbeelding: stethoscoop: Bron Pixabay

Auteur: Lennard Bonapart

 

,
Deel dit artikel