DOQ

Longarts dr. Goosens over betere overdracht patiëntinformatie: ‘Concept Gezonde Longen verbetert de longzorg enorm’

Het was niet alleen onhandig dat longarts Martijn Goosens niet in de huisartsendossiers van zijn longpatiënten kon kijken, het leidde soms ook tot onzinnige zorg. Daarom bedacht hij het concept Gezonde Longen. Hierbij blijven huisartsen, apothekers en longartsen wél in hun eigen systeem werken, maar dankzij ict-koppelingen tussen deze systemen krijgen ze alle informatie die relevant is voor de patiëntenzorg. “Als professionals in de longzorg kunnen we veel beter onze rollen pakken dan we nu doen als we beter sturen op de patiëntinformatie.”

Dr. Martijn Goosens, longarts in het Gelre ziekenhuis, is de bedenker van het concept Gezonde Longen. Hij is nu tien jaar actief als longarts en krijgt iedere week patiënten in zijn spreekkamer die hij moet uitleggen dat hij niet in hun huisartsendossier kan kijken. “Dan zetten ze grote ogen op, want ze begrijpen het niet”, zegt Goosens. “Maar het is helaas wel waar: we koppelen onze gegevens en data-infrastructuren niet. Dat leidt tot fouten en tot onzinnige zorg en daar wilde ik iets aan doen. Zeker ook omdat het aantal mensen met een chronische longaandoening dusdanig toeneemt dat we als longartsen op den duur niet aan de zorgvraag kunnen blijven voldoen.”

Voor álle chronische zorg

Goosens realiseerde zich dat hij die verandering niet alleen tot stand zou kunnen brengen. Daarom heeft hij onder andere contact gezocht met het bedrijf Medworq, dat ict en consulting aan elkaar koppelt voor verschillende disciplines binnen de chronische zorg. “De data-infrastructuur die hiervoor ontwikkeld is, kan voor alle domeinen binnen de chronische zorg worden gebruikt”, licht hij toe. “Ideaal voor de zorg aan COPD-patiënten: het betreft veel patiënten en de zorgkosten zijn hoog, vooral in de tweede lijn.”

Concept gezonde longen

Medworq heeft de informatiesystemen van de huisarts, de apotheker en de longarts aan elkaar gekoppeld, waardoor het mogelijk wordt om op individueel patiëntniveau en op populatieniveau te sturen. “Iedere professional werkt gewoon in zijn eigen bronsysteem”, vertelt hij, “maar krijgt actielijsten en wordt voorzien van informatie die van belang is voor de patiëntenzorg. Hiermee kunnen we samen afstemmen hoe we de longzorg vormgeven. We hebben meer aandacht voor relevante zaken als bewegen en compliance voor geneesmiddelen. Of anders gezegd: we hebben meer tijd om patiënten te helpen hun longen gezond te houden, vandaar de naam van het concept.”

Sociale vangnet

Het gevolg voor de behandelpraktijk is groot, stelt Goosens. “Als meneer Janssen in de spreekkamer komt, dan weet ik precies dat ik met hem moet spreken over bijvoorbeeld zijn rookgedrag of zijn leefstijl”, zegt hij. “Maar ook zaken binnen het sociale vangnet van de patiënt zijn belangrijk en komen aan bod. Samen met de huisarts en de apotheker kunnen we met behulp van de data-infrastructuur ook patiënten at risk opsporen, als basis om vroegtijdig gerichte interventies te plegen.”

Pilot en substitutie

Inmiddels is tweeëneenhalf jaar gebouwd aan de opzet van dit concept. Er is nu een S3-financiering om een pilot met vijftien huisartsenpraktijken te starten. Daarnaast is bij de Nederlandse Zorgautoriteit een aanvraag ingediend om het substitutiepotentieel in kaart te brengen. “Ik ben ervan overtuigd dat deze manier van werken heel veel kan opleveren. Maar ik zie het toch vooral als een opstap naar populatiemanagement en populatiebekostiging. Ik wil niet beloond worden om de patiënt ziek te houden, maar wil worden afgerekend op zorguitkomst. En daarin kunnen we als professionals in de longzorg veel beter onze rollen pakken dan we nu doen als we beter sturen op de patiëntinformatie. De zorg moet meer en meer dichterbij de patiënt georganiseerd worden. De juiste patiënt op de juiste plaats met de juiste zorg, daar gaat het om.”

 

 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”