Bevolkingsonderzoek prostaatkanker zeer wenselijk. Maar hoe?
Redactioneel
1 mei 2024
De voordelen van een bevolkingsonderzoek naar prostaatkanker zijn al ruim tien jaar bekend. De nadelen ook. De balans tussen voor- en nadelen verschuift echter geleidelijk op ten gunste van de voordelen. De optie van ‘active surveillance’ op maat draagt daar een steentje aan bij, aldus Monique Roobol.
Het rapport dat de ‘Lancet Commission on prostate cancer’ begin april publiceerde liegt er bepaald niet om. De incidentie van prostaatkanker zal toenemen van 1,4 miljoen per jaar in 2020 naar 2,9 miljoen per jaar in 2040. De belangrijkste reden voor die toename is de stijging van de levensverwachting van mannen, met name in de delen van de wereld waar mannen genetische gezien een verhoogd risico hebben op het krijgen van prostaatkanker (Afrika, Azië). In Nederland zal het aantal nieuwe gevallen naar verwachting met 30% toenemen. De enige manier om ervoor te zorgen dat deze globale verdubbeling van de incidentie zich niet ook vertaalt in een verdubbeling in de sterfte aan prostaatkanker is vroege opsporing ervan, stelt epidemioloog Monique Roobol. Zij is als hoogleraar Besliskunde in de urologie aan het Erasmus MC al jaren betrokken bij het onderzoek naar prostaatkankerscreening en ‘samen beslissen’.
“Screening heeft ook een keerzijde”
Epidemioloog Monique Roobol
Bevolkingsonderzoek
Wie ‘vroegtijdig opsporen van prostaatkanker’ zegt, zegt ‘bevolkingsonderzoek’. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Roobol: “We weten op basis van onder andere de 30 jaar geleden vanuit Rotterdam
Aanmelden
Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.
Ik heb al een DOQ account
Lees meer over: