Bij complexe casuïstiek is meedenken huisarts waardevol voor specialist
Redactioneel
1 november 2024
“Carel Veldhoven, huisarts en kaderarts Palliatieve Zorg is de eerste Academische Generalist van Nederland!” Dit bericht op LinkedIn kreeg meer dan tienduizend likes, uit alle lijnen van de medische zorg. Interdisciplinair, transmuraal werken is volgens Carel Veldhoven de toekomst van de zorg, zeker bij patiënten met complexe problematiek in een academisch ziekenhuis. “De huisarts doet geen pancreasoperatie, maar kan wel meedenken wat het beste is voor de patiënt.”
“Een huisarts of andere eerstelijnsspecialist kon formeel geen klinisch werk doen in een academisch ziekenhuis. Dat is in het Radboudumc nu wel geregeld, het ziekenhuis heeft daar zijn nek voor uitgestoken”, aldus Veldhoven. Dat wat Veldhoven al vijftien jaar in het Radboudumc deed, werd een formele titel die tot dan in de academie niet voor eerstelijnsspecialisten was weggelegd. En nog steeds niet, volgens de Nederlandse Federatie van Universiteiten. Veldhoven is trots dat het nu in Nijmegen wel geregeld is, maar niet voor hemzelf. “De belangrijkste reden is dat ik de weg gebaand heb voor mijn opvolging en andere eerstelijnsspecialisten.”
“Interdisciplinair werken is de toekomst van de zorg”
Huisarts en kaderarts Palliatieve Zorg Carel Veldhoven
Centrum voor Geïntegreerde Zorg
Veldhoven werd al eerder betrokken bij het Team Ondersteunende en Palliatieve Zorg in het Radboudumc door Kris Vissers, hoogleraar pijn en palliatieve geneeskunde in het Radboudumc in Nijmegen. Het team bestaat uit professi
Aanmelden
Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.
Ik heb al een DOQ account
Lees meer over: