DOQ

Bij rustige RA: eerder biological afbouwen dan methotrexaat

RA-patiënten bij wie de ziekte rustig is dankzij een combinatie van methotrexaat en een biologisch medicijn, kunnen proberen hun medicatie af te bouwen. Welk van de twee middelen zij afbouwen maakt voor de ziekteactiviteit niet uit, blijkens onderzoek van reumatoloog prof. dr. Mieke Hazes. Gezien de hogere kosten verdient afbouw van een biological de voorkeur.

Vroege en intensieve behandeling met nieuwe medicijnen heeft de kwaliteit van leven van mensen met reumatoïde artritis sterk verbeterd. Doordat de reuma bij steeds meer mensen rustig wordt – er is geen ontstekingsactiviteit meer te zien – wordt tegenwoordig ook vaker geprobeerd de reumamedicijnen te verminderen. Dit is ook de wens van veel patiënten. Zij willen graag met zo min mogelijk medicijnen hun leven in goede gezondheid doorbrengen.

jonge versleten knie

Twee middelen

In de TARA-studie onderzocht reumatoloog prof. dr. Mieke Hazes van het Erasmus MC welke manier van medicijnen verminderen het beste is bij RA-patiënten die een combinatie krijgen van twee middelen, methotrexaat en een biological. Biologicals, gemaakt van dierlijk of menselijk eiwit, remmen de werking van cellen en eiwitten die chronische ontstekingsprocessen veroorzaken.

Ziekteactiviteit gelijk

Aan de studie namen alleen patiënten deel bij wie de reumatoïde artritis rustig was. Loting bepaalde welk medicijn (methotrexaat of de biological) iemand ging afbouwen. Na een jaar is gekeken naar de resultaten. Het blijkt voor de ziekteactiviteit geen verschil te maken of patiënten de biological afbouwen of de methotrexaat. Een meerderheid van de patiënten kon het medicijn volledig afbouwen: 54 procent hoefde geen biological meer te gebruiken en 72 procent geen methotrexaat.

Begin met biological

Voor de ziekteactiviteit maakt het dus niet uit welk medicijn mensen afbouwen, maar voor de kosten wel. Biologicals zijn namelijk veel duurder. Daarom is het advies om, wanneer de ziekte rustig is, te beginnen met het afbouwen van de biological.

Bron: ZonMw
Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Een medifoor gebruiken in medische gesprekken: zeven tips

Een medifoor is een getekende metafoor die helpt bij het eenvoudig uitleggen van medische begrippen. Charlie Obihara is initiatiefnemer van het Medifoor platform en legt uit hoe ze te gebruiken. “Ook voor volwassenen is het goed om de informatie juist te verpakken.”

Casus: man met koorts, malaise en huiduitslag

Een 36-jarige man heeft klachten van koorts, malaise en huiduitslag. Hij is 3 weken geleden teruggekeerd van een vakantie naar Bangkok. Wat is uw diagnose?

Spraakherkenning zorgt voor minder administratielast

Spraakherkenning leidt tot snelle, efficiënte dossiervoering voor de arts. Harm Wesseling legt uit hoe dit in de praktijk wordt gebruikt en welke winst er behaald kan worden. “Artsen kunnen eerder hun rapportage afronden. Dat hoeven ze dan niet ’s avonds nog te doen.”

Verlies­sensitief werken in de zorg

Artsen: herken en erken verlies bij de patiënten, stelt Herman de Mönnink. Hiermee kunnen leed en complicaties worden voorkomen. “Op het moment dat je ruimte neemt voor je eigen emotionele werkstress, kun je ook ruimte nemen voor de kant van de patiënt.”

Casus: patiënt met pijnlijke oorschelp en gewrichtsklachten

Dit is de tweede keer dat u deze 32-jarige patiënt ziet met dezelfde klacht. Vandaag gaat de pijnlijke rechter oorschelp ook gepaard met gewrichtsklachten. Het gehoor is goed en patiënt heeft geen neusobstructie of een inspiratoire stridor. Er is geen trauma in de anamnese. Wat is uw diagnose?

Casus: man met buikklachten en veranderd defecatiepatroon

Een man wordt gestuurd naar de polikliniek in verband met geleidelijk toenemende buikklachten met een verandering van het defecatiepatroon. Wat is uw diagnose?

AI-gestuurd model verbetert doorstroom

Esther Janssen ontwikkelde een AI-gestuurd model dat voor de operatie al voorspellingen doet over het ontslagmoment van een patiënt en de benodigde nazorg, en zo de doorstroom te verbeteren. “Hiermee kun je eerder schakelen, door nazorgpartners te benaderen.”

SPAT voor allergietesten

Senne Gorris bedacht de SPAT: een automatische machine die alle allergiekrasjes in een keer zet. Dit maakt de testen betrouwbaarder en sneller. “De resultaten zijn na een kwartier bekend en overal waar de SPAT wordt gebruikt zijn de testen en dus de uitslagen gelijk.”

Machte­loosheid drijft artsen tot ‘medische gas­lighting’

De uitdrukking ‘medische gaslighting’ popt steeds vaker op in discussies onder ontevreden patiënten en in de medische wereld zelf. Marlies van Hemert legt uit wat dit betekent en hoe om te gaan met de patiënt als een diagnose uitblijft. “Bescheidenheid helpt.”

Casus: patiënt met probleem bij uitsteken tong

Uw 24-jarige ietwat schuchtere patiënt 'steekt' zijn tong direct naar u uit als u vraagt wat u voor hem kan doen. Daarna vervolgt hij dat hij maar één probleem heeft... Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx