Bijna de helft van de anesthetica verdwijnt in de prullenbak
Redactioneel
26 mei 2025
Met 7,3% is de gezondheidszorg in Nederland voor een groot deel verantwoordelijk voor onze totale CO₂-footprint. De operatiekamers hebben daarin het grootste aandeel. Wat is de rol van verspilling van anesthetica daarin? Dat onderzochten Elisabeth Rieff en collega’s van het Erasmus MC in Rotterdam.
Om de CO₂-footprint van het ziekenhuis te verlagen, zijn de ogen gericht op de OK. Anesthetica zijn vervuilend. Uit eerdere studies is bekend dat vluchtige anesthetica een grotere CO₂-footprint hebben dan intraveneuze anesthesie met propofol. Daarom is het gebruik van intraveneuze anesthetica (TIVA) de voorkeursmethode geworden in de meeste procedures. Maar ook daarin is waarschijnlijke nog veel verbetering te behalen, want – zo vroegen de onderzoekers in het Erasmus MC zich af – hoeveel restjes anesthetica worden er eigenlijk weggegooid?
“De geschatte wekelijkse kosten bedragen € 7.068”
Tot wel de helft verspild
Rieff onderzocht de werkelijke hoeveelheid verspilde anesthetica door alles wat weggegooid zou worden te verzamelen in bakken en bij elkaar op te tellen. Dit levert een vergelijkbare hoeveelheid verspilling op als in eerder onderzoek werd geschat, namelijk 30 tot 50% van de anesthetica. Eerder onderzoek richtte zich echter niet specifiek op infuusmedicatie.
Er werd in totaal 43 kg afval verzameld, bestaande uit bijna 14 liter overgebleven medicatie en 29 kg plastic. De geschatte wekelijkse kosten bedragen € 7.068. Op jaarbasis komt dit neer op 727 liter medicatie, 1321 kg plastic afva
Aanmelden
Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.
Ik heb al een DOQ account
Lees meer over: