Bijzonder hoogleraar Biologische psychologie onderzoekt de gevolgen van verslavende middelen

mm
redactie
Redactioneel,
25 februari 2021

De gevolgen van blootstelling aan verslavende middelen voor hersenfunctie en -structuur. Dat is een van de onderzoeksterreinen waaraan Hanan El Marroun zich gaat wijden. Zij is per 1 maart benoemd tot bijzonder hoogleraar Biologische psychologie, in het bijzonder middelengebruik en hersenontwikkeling, aan Erasmus School of Social and Behavioural Sciences (ESSB).

Verslaving wordt meestal gezien als aandoening in volwassenen, maar een hoog percentage van mensen met een verslaving begint vaak op jonge leeftijd met het gebruik. Daarnaast zijn er steeds meer aanwijzingen dat we verslaving kunnen zien als een neurobiologische ontwikkelingsstoornis die al begint op zeer jonge leeftijd.

(Foto: Pixabay)

Voorspellers

Hanan El Marroun is neurowetenschapper en epidemioloog. Zij zegt “Ik ben nieuwsgierig hoe de hersenontwikkeling bij jonge kinderen en adolescenten in relatie tot blootstelling aan middelen plaatsvindt, dat is ook een van mijn belangrijkste onderzoeksthema’s. Wat zijn de gevolgen van blootstelling aan middelen zoals alcohol, cannabis en tabak op hersenfunctie en -structuur in kinderen en jongeren? En wat zijn de voorspellers van middelenmisbruik of verslaving bij jongvolwassenen?”.

Kwetsbare periodes

In de hersenontwikkeling zijn er twee periodes die mogelijk extra gevoelig zijn voor blootstelling aan verslavende middelen, namelijk de eerste duizend dagen in het leven van een kind én de tienertijd. Middelengebruik in de zwangerschap heeft gevolgen voor de emotionele en gedragsontwikkeling, de cognitieve en sociale ontwikkeling. “Vandaar dat ik extra aandacht geef aan het gebruik van middelen van de ouders tijdens de zwangerschap en op middelengebruik in de tienertijd”, geeft El Marroun aan. Met nieuwe inzichten kunnen innovatieve preventie en interventieprogramma’s ontwikkeld worden.

Bron: Erasmus Universiteit Rotterdam
, , , , , , ,
Deel dit artikel