Biopsie bij onverklaarde hersenaandoeningen is zinvol en relatief veilig
Redactioneel
4 juni 2025
Ondanks diverse nieuwe en minimaal invasieve diagnostische technieken, blijft een deel van de hersenaandoeningen onverklaard. Hersenbiopsie kan dan meer duidelijkheid geven over zowel de diagnose als de behandeling. En het is relatief veilig. Dit concluderen neuroloog Robin van Steenhoven en collega-onderzoekers uit het Erasmus MC in Rotterdam.
Aandoeningen van de hersenen die weinig voorkomen of zich atypisch presenteren zijn vaak lastig te diagnosticeren. “Ook als er geen enkele twijfel bestaat dat de patiënt een hersenaandoening heeft, kan het klinisch beeld niet altijd worden verklaard op basis van routinematige diagnostiek, zoals een hersenscan of onderzoek van het hersenvocht”, vertelt Van Steenhoven. Dit stelt de neuroloog voor een dilemma: afwachten, beginnen met een empirische behandeling of doorverwijzen voor hersenbiopsie?
“Het risico van hersenbiopsie bij hersenenaandoeningen zonder duidelijke oorzaak wordt mogelijk overschat”
Neuroloog Robin van Steenhoven
Twee kwaden
Als de situatie het toelaat, is afwachten en later opnieuw een scan maken een verstandige keuze, aldus Van Steenhoven. “Maar is de ziekte snel progressief, dan sta je met de rug tegen de muur en moet je kiezen tussen twee kwaden. Een empirische behandeling met bijvoorbeeld corticosteroïden kan een averechts effect hebben op een infectie of naderhand het histopathologisch onderzoek vertroebelen bij een lymfoom. En hersenbiopsie kan complicaties geven. De grootste angst is een postoperatieve bl
Aanmelden
Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.
Ik heb al een DOQ account
Lees meer over: