Biopsie te voorkomen bij 1 op de 4 mannen door bij verdenking op prostaatkanker eerst een MRI-scan te doen

mm
Lennard Bonapart
Redactioneel,
23 januari 2017

“Wanneer u bij mannen met een verdenking op prostaatkanker eerst een MRI-scan doet, verbetert dit de diagnose en behoedt dit mannen die geen agressieve kankervormen hebben mogelijk voor een onnodig prostaatbiopt”, Aldus een recente studie van dr. Hashim U. Ahmed van het University College in London, et al. De resultaten werden in januari gepubliceerd in The Lancet.

De PSA test is niet altijd even nauwkeurig, waardoor een aantal mannen onnodig een biopsie moet ondergaan. Ahmed maakte een schatting dat het aanvullend onderzoek ongeveer 27% van de mannen zou helpen om geen biopsie te hoeven ondergaan. Bovendien zou het een reductie geven van mannen die onterecht een diagnose agressieve prostaatkanker krijgen bij een verhoogd PSA (5%).

MP-MRI
Door gebruik te maken van MP-MRI (Multi-Parametric MRI), is meer informatie te krijgen voor de grootte van de kanker en de dichtheid van de cellen en hoe de cellen in verband staan met de bloedtoevoer. Binnen het onderzoek werden 576 mannen met een vermoeden op prostaatkanker gescand met MP-MRI. Daarna kregen ze twee vormen van biopsie. TPM (Template Prostate Mapping) en de transrectale ultrasound gerichte biopsie (TRUS). Deze wordt in het Verenigd Koninkrijk (waar de studie werd gedaan) het meest gebruikt bij het stellen van de diagnose prostaatkanker. Volgens de TPM had minder dan de helft van de mannen 40% een agressieve vorm van kanker. Van de onderzochte mannen had de MP-MRI er 93% goed. De TRUS slechts 48%. Voor mannen met een negatieve MP-MRI hadden 9 van de 10 (89%) geen kanker of een onschuldige vorm.
De wetenschappers zijn derhalve van mening dat MRI gebruikt kan worden voorafgaand aan TRUS om patiënten te identificeren die onschuldige kankers hebben en niet direct in aanmerking komen voor een biopt. Deze groep kan regelmatig gemonitord worden door de uroloog/oncoloog.

Minder Biopsies
Het combineren van de twee testen geeft nog altijd geen 100% bevestiging van de diagnose prostaatkanker, dus het is belangrijk dat een aantal mannen nog altijd biopsies ondergaan, wanneer een MRI een vermoeden op kanker laat zien. Echter weten we aan de hand van de MRI waar we moeten kijken en zijn er dus minder biopsies nodig die beter gericht zijn op de tumor.

Van de mannen uit de onderzoeksgroep kregen er 44 te maken met bijwerkingen, waaronder 8 gevallen van sepsis door een urineweginfectie. Er waren 58 gevallen van urineretentie. Dit kwam echter door de biopsies en uiteraard niet door de MRI. Dergelijke bijwerkingen worden ook gezien bij de standaardbiopsie.

Bron: The Lancet

Diagnostic accuracy of multi-parametric MRI and TRUS biopsy in prostate cancer (PROMIS): a paired validating confirmatory study, Hashim U Ahmed, FRC et al., The Lancet, doi: 10.1016/S0140-6736(16)32401-1, published 19 January 2017.

Auteur: Lennard Bonapart

 

,
Deel dit artikel