Bloeme van der Knoop: Hersenschade bij ongeboren kind

mm
redactie
Redactioneel,
4 december 2019

Welke beeldvorming van de hersenen van ongeboren kinderen met risico op hersenschade is het beste? Bijvoorbeeld wanneer een kind tijdens de zwangerschap langdurig blootstaat aan verminderde bloedtoevoer bij een vroege groeivertraging of wanneer een zwangere een ongeval heeft gehad. De hersenen van deze ongeboren kinderen zijn goed aangelegd, maar door zo’n situatie kan er schade optreden. Bloeme van der Knoop vergeleek drie manieren van beeldvorming, zowel voor en na de geboorte.

(bronf foto Istock)

1. Standaard echoscopie door de zijkant van het hoofdje met beoordeling in één richting;

2. uitgebreide hersenecho met beoordeling in drie richtingen via de fontanel van het kind;

3. MRI onderzoek.

Van der Knoop concludeert dat de uitgebreide hersenecho meer milde afwijkingen laat zien dan standaard echo en MRI. Het is belangrijk dat gynaecologen en echoscopisten bekend worden met het uitvoeren en beoordelen van deze uitgebreide hersenecho.

Extra aandacht was er voor kinderen van vrouwen die een ongeval kregen in de zwangerschap. Uit haar onderzoek bleek onder andere dat een beoordeling van de conditie van moeder en kind gedurende 4-6 uur volstaat wanneer de moeder geen verwondingen heeft. Voorheen werden zwangeren 24 uur ter observatie opgenomen.

Bron: Amsterdam UMC
,
Deel dit artikel