DOQ

Blootstelling aan röntgenstraling verminderen bij jongeren met scoliose dankzij echografie

Scoliose is een veelvoorkomende vergroeiing van de rug bij kinderen. Je kunt het niet voorkomen of genezen. Wel zijn er behandelingen mogelijk met daarbij regelmatige controles door middel van röntgenfoto’s. Dat betekent een hoge blootstelling aan schadelijke straling tijdens de kritieke jaren van de groei. Arts-onderzoeker Orthopedie Rob Brink vond een betrouwbaar alternatief. “Een echografie kan de röntgenfoto vervangen.”

Scoliose is een 3D-vervorming van de wervelkolom en romp met ernstige gevolgen voor de patiënt. Het meest voorkomende type, de adolescente idiopathische scoliose, ontwikkelt zich tijdens de vroege puberteit bij vooraf kerngezonde kinderen. Zo’n 1 tot 4% van de jongvolwassenen krijgt hiermee te maken. Een zeer ernstige scoliose beperkt de werking van de longen. Een scoliose-behandeling kan bestaan uit verschillende onderdelen, zoals observatie, oefentherapie, een bracebehandeling of een ingrijpende operatie.

Röntgenfoto’s

Om de juiste behandeling te selecteren en het verergeren van de klachten te voorkomen, is het sowieso belangrijk om het verloop van scoliose tijdens de puberteit goed te blijven volgen. “Daarvoor is gemiddeld een halfjaarlijkse controle noodzakelijk”, vertelt Rob Brink, arts-onderzoeker Orthopedie in het UMC Utrecht. “Tijdens deze controle worden nu meestal röntgenfoto’s gemaakt van de wervelkolom. Dit resulteert keer op keer in een blootstelling aan schadelijke straling. Wij vonden het van groot belang deze straling tot een minimum te gaan beperken.”

Op de afdeling orthopedie van het UMC Utrecht werd daarom, onder leiding van professor René Castelein –   chirurg en afdelingshoofd – onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om met echografie van de wervelkolom het beloop van scoliose te volgen. “Hieruit kwam naar voren dat echografie een betrouwbaar alternatief is om de stand van de wervelkolom weer te geven. Daarmee kunnen we een groot deel van de röntgenfoto’s vervangen én dus fors de blootstelling aan schadelijke straling reduceren”, aldus Rob.

Toepassing

De studie naar scoliose vond de afgelopen twee jaar plaats in een groep van kinderen tussen de 10 en 18 jaar. Wereldwijd zijn er meerdere studies uitgevoerd met vergelijkbare, positieve, resultaten. Er zijn slechts drie centra in de wereld waar echografie van de wervelkolom tot nu toe is gebruikt. De verwachting is dat met de gunstige resultaten zoals door ons getoond, het gebruik zal toenemen. Het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) is het eerste ziekenhuis in Nederland dat deze echografie daadwerkelijk gaat gebruiken in de kliniek ter vervanging van de röntgenfoto’s. Dit zal naar verwachting in de loop van 2019 gebeuren.

In een vervolgstudie wordt nog onderzocht of ook bij andere patiënten met een scoliose zoveel mogelijk röntgenfoto’s vervangen kunnen worden door echografie.

Bron: UMC Utrecht

 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx