Bronchiale thermoplastiek verbetert gladde spiermassa bij astma

mm
Daniël Dresden
Redactioneel,
24 januari 2021

Voor de eerste keer is aangetoond dat na bronchiale thermoplastiek de gladde spiermassa van de luchtwegen en de klachten van de patiënten afnemen. De respons ging wel gepaard met de serum-IgE-titer en het eosinofielengetal, maar niet met de gladde spiermassa. Dit blijkt uit een gerandomiseerde gecontroleerde TASMA-trial uit Nederland.

De behandeling van patiënten met ernstige astma is in de afgelopen jaren verbeterd door de komst van biologicals die gericht zijn tegen specifieke astma-fenotypes, zoals anti-immunoglobuline E (IgE) voor allergisch astma en anti-interleukine-5 (IL-5) voor eosinofiel astma. Echter, niet alle patiënten tolereren of responderen op deze behandelingen Bovendien is voor de niet-allergische en niet-eosinofiele fenotypes geen specifieke biological beschikbaar.

(Foto: iStock)

Hermodellering aangepakt

Bronchiale thermoplastiek is een endoscopische behandeling voor patiënten met ernstige astma. Met behulp van radiofrequente energie worden de middelgrote tot grotere luchtwegen verwarmd en zodoende de hermodellering van de luchtwegwand aangepakt.

Observationele studies hebben aangetoond dat na bronchiale thermoplastiek de gladde spiermassa afneemt. In die studies ontbreken echter geschikte controlegroepen. Hoewel in klinische studies de astmacontrole en kwaliteit van leven verbeterden en het aantal exacerbaties afnam, respondeerden niet alle patiënten even goed op bronchiale thermoplastiek. Onduidelijk is welke patiënten zullen responderen. Om de patiëntselectie te optimaliseren, moeten klinische en fysiologische kenmerken die gerelateerd zijn aan

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

,
Deel dit artikel