Expertise bundelen voor optimale behandeling van longkankermutaties

mm
Judith Cohen
Redactioneel,
30 juni 2021

Op dit moment bestaat er in Nederland nog veel variatie in de inzet, uitvoering en interpretatie van de onderzoeken om specifieke (zeldzame) mutaties bij longkanker op te sporen waarvoor een doelgerichte behandeling bestaat. “Elke patiënt met longkanker verdient de beste behandeling, en daarvoor is optimale diagnostiek nodig”, meent prof. dr. Joachim Aerts. Hij legt uit hoe met centralisatie van de zorg straks meer patiënten met zeldzamere mutaties gerichter behandeld kunnen worden.

“Al langere tijd zijn longartsen bezig om te kijken hoe de zorg voor patiënten met longkanker met zeldzame mutaties verbeterd kan worden”, vertelt prof. dr. Joachim Aerts, hoogleraar Longgeneeskunde in het Erasmus MC te Rotterdam. “Zeker nu bij elkaar opgeteld de zeldzame mutaties verantwoordelijk zijn voor circa 10 tot 15% van alle longkankergevallen. Binnen de longartsenvereniging is afgesproken dat patiënten met dergelijke zeldzame varianten van longkanker in expertisecentra worden behandeld en dat loopt goed.”

Longarts prof dr. Joachim Aerts

Verschillende genetische afwijkingen

Het centraliseren van expertise voelt als een heel logische beslissing, stelt Aerts, want het is voor een allround longarts nu eenmaal erg lastig om bij te blijven bij alle laatste ontwikkelingen in een veld als de longoncologie. “Bijna elke paar maanden komt er een nieuwe behandeling of een nieuwe indicatie bij, het is een ontzettend dynamisch vakgebied”, zegt hij. “Door de longkankerzorg voor deze zeldzame indicaties te centraliseren, bouwen we expertise op bij al deze verschillende genetische afwijkingen. Het blijkt steeds weer

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , ,
Deel dit artikel