Buurman-Kutsal over vooroordelen in de huisartsenpraktijk: ‘Door niet ingrijpen kun je discriminatie in de hand werken’

mm
Daphne Doemges-Engelen
Redactioneel,
14 december 2020

Gedragstrainer Şeydâ Buurman-Kutsal geeft onder meer aan huisartsen en andere zorgverleners workshops waarin zijzelf ervaren hoe het is om beoordeeld te worden op basis van uiterlijke kenmerken in plaats van op gedrag en inzet. Geef juist wel aandacht aan het anders zijn, en wat de betekenis daarvan is voor de patiënt. 

‘Ik ben een neutraal persoon, patiënten moeten alles tegen mij kunnen zeggen.’ Veel artsen zullen zo redeneren en dat oprecht menen. Maar werkt dat in de praktijk ook écht zo? Onze achtergrond beïnvloedt immers hoe we kijken naar en reageren op andere mensen. Daarbij zijn we ons vaak niet bewust van onze eigen vooroordelen en van het effect daarvan op andere mensen. 

Gedragstrainer Şeydâ Buurman-Kutsal

Superieure oogkleur 

Want hoe is het om (voortdurend) beoordeeld te worden op basis van een willekeurig aangeboren of toegewezen kenmerk, in plaats van op gedrag en inzet? Lerares Jane Elliot bedacht in 1968, één dag na de dood van Martin Luther King, een sociaal experiment om haar leerlingen de uitwerking van vooroordelen en discriminatie te laten ervaren. Elliot stond aan de wieg van de spraakmakende ‘Brown Eyes Blue Eyes’-gedragstraining. Bij deze training staat een fysieke eigenschap centraal die niemand onder controle heeft, namelijk de oogkleur, en worden er op basis hiervan n

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , ,
Deel dit artikel