DOQ

CABG kosten­effec­tief bij ische­mische cardio­myo­pathie

Voor patiënten met een ischemische cardiomyopathie biedt een coronaire bypasstransplantatie (CABG) op de lange termijn voordelen op het gebied van kwaliteit van leven en sterfte. Daar staan redelijke initiële kosten tegenover. Deze bevindingen van de Amerikaanse STICH-studie bevestigen dat CABG een kosteneffectieve behandeloptie is voor deze patiëntencategorie.

Ischemische cardiomyopathie is verantwoordelijk voor ongeveer de helft van alle gevallen van hartfalen met een verminderde linkerventrikel (LV)-functie. De impact van ischemische cardiomyopathie op de volksgezondheid zal naar verwachting toenemen door de vergrijzing en stijgende prevalentie van coronaire hartziekte en hartfalen. Er is dan ook inzicht gewenst in de relatieve waarde van dure chirurgische ingrepen, waarbij rekening wordt gehouden met de economische en klinische gevolgen.

STICH-studie

In de Surgical Treatment for Ischemic Heart Failure Trial (STICH) participeerden 1212 patiënten met een verminderde LV-functie en coronaire aandoeningen die in aanmerking kwamen voor chirurgie. Ze werden gerandomiseerd naar CABG plus een optimale medicamenteuze behandeling of alleen een optimale medicamenteuze behandeling. De eerste resultaten, gebaseerd op een mediane follow-up van zo’n 5 jaar lieten geen verschil zien in sterfte tussen de twee groepen. Er werd wel een voordeel voor CABG gevonden ten opzichte van een langere termijnanalyse van STICHES.
In de CABG-groep waren de voor kwaliteit gecorrigeerde levensjaren (QALY’s) naar schatting 6,53 en de levenslange kostprijs $ 140.059. In de medicatiegroep waren de geschatte QALY’s 5,52 en de levenslange kosten $ 74.894. 

Kosteneffectiviteit

Er was een kans van 87% dat de toevoeging van CABG kosteneffectief zou zijn bij een betalingsbereidheidsdrempel van $ 100.000 per gewonnen QALY, en een kans van 97% bij een drempel van $ 150.000.
In subgroepanalyses was de ICER voor CABG versus alleen medicatie alleen gunstiger bij patiënten met een LVEF van ≤ 28% en bij patiënten met drievatslijden versus minder wijdverbreide ziekte.
In dit model werd gevonden dat patiënten die aan de CABG-groep waren toegewezen, hogere totale kosten hadden dan degenen die alleen medicatie kregen. Dit werd gedreven door de hogere initiële kosten die gepaard gingen met chirurgie. De initiële kosten werden echter gecompenseerd door voldoende winst in levensverwachting en kwaliteit van leven om een ​​goede waarde te vertegenwoordigen.

Belang van achtergrondmedicatie

In een begeleidend commentaar staat aangegeven dat de achtergrondmedicatie erg belangrijk is. Het is onduidelijk of de bevindingen hetzelfde zouden zijn geweest als de huidige medicijnen gegeven zouden zijn, waaronder sacubitril/valsartan en de natrium-glucose cotransporter 2 (SGLT2)-remmers.
Een andere belangrijke factor om mee te nemen bij het adviseren van patiënten over de mogelijkheid van CABG, is dat een operatie op de korte termijn een overlijdensrisico met zich meebrengt, terwijl de gezondheidswinst pas op de lange termijn duidelijk wordt.

Implicaties

Het is volgens het commentaar onwaarschijnlijk dat de huidige kosteneffectiviteitsanalyse de overwegingen rond het gebruik van CABG in deze populatie sterk zal beïnvloeden. Desalniettemin is deze analyse relevant om kosteneffectieve zorg te kunnen bieden.

Referenties:

  1. Chew DS, Cowper PA, Al-Khalidi H, et al. Cost Effectiveness of Coronary-Artery Bypass Surgery versus Medicine in Ischemic Cardiomyopathy: The STICH Randomized Clinical Trial. Circulation. 2022 Jan 19.
  2. CABG Provides ‘Good Value’ in Ischemic Cardiomyopathy. 26 januari 2022
Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Integrale geneeskunde in Nederland: tijd voor de volgende stap

Het spreekuur Integrative Medicine van Ines von Rosenstiel is erg populair en ook in andere ziekenhuizen groeit de belangstelling voor een dergelijk spreekuur. Hoe zorgen we ervoor dat IM een structureel onderdeel wordt van de reguliere zorg in Nederland?

Mindfulness in de zorg: allesbehalve zweverig

“Zorg goed voor jezelf. Er is er maar één van.” Dat zei een patiënt ooit tegen longarts Miep van der Drift. Ze weet als geen ander: mindfulness is niet alleen voor patiënten, maar ook voor zorgverleners. Ze geeft tips voor kleine veranderingen met een grote impact.

Medicatie vaak te lang voortgezet na ontslag uit ziekenhuis

Veel patiënten gebruiken in ziekenhuizen voorgeschreven opiaten, benzodiazepines en antipsychotica nog langdurig na ontslag, aldus Judith de Ruijter. “We geven artsen de tip om, als ze bij ontslag nieuwe medicatie voorschrijven, al meteen na te denken over stoppen.”

‘Impliciete sturing kan samen beslissen verstoren’

Het proces van samen beslissen kan worden verstoord door onbewuste aansturing op een bepaalde behandeling, aldus Anneleen Timmer en Suzanne Festen. “Misschien gaan veel behandelaars er onbewust vanuit dat de patiënt alles op alles wil zetten om de ziekte te bestrijden.”

Casus: man met een hartafwijking

Een 52-jarige man met blanco cardiale voorgeschiedenis wordt gescreend voor levertransplantatie. Voorheen geen cardiale klachten of echo cor gehad. Per toeval een afwijking in het hart gezien. Wat is uw diagnose?

‘Verwijs patiënten met onbegrepen mobiliteitsklachten door naar MSK-arts’

MSK-arts William van de Luijtgaarden behandelt in zijn praktijk vooral patiënten met pijn of functiestoornissen van het bewegingsapparaat. Hij pleit voor meer bekendheid van MSK-geneeskunde onder collega-artsen: “Wij kunnen het probleem bij de kern aanpakken.”

Discriminatie: blinde vlek in de zorg

Zorgbestuurders hebben vaak geen zicht op discriminatie binnen hun organisatie, ontdekte Ewoud Butter. “Ze hebben geen idee van de omvang ervan, incidenten of ervaringen worden niet bijgehouden, het is geen terugkerend onderwerp tijdens de bestuurlijke overleggen.”

‘Wild Westen dreigt op markt voor middelen tegen veroudering’

Bigtechmiljardairs investeren fors in middelen tegen veroudering, maar klinisch geriater Marcel Olde Rikkert waarschuwt voor de risico’s. Verscheidene stoffen beloven langer gezond leven, maar de langetermijneffecten zijn onbekend. “We dreigen we kopje onder te gaan door de hype.”

Casus: oudere dame met een groeiende moedervlek

Een 74-jarige dame wil een groeiende moedervlek op het been laten controleren. Sinds twee jaar jeukt de moedervlek en wordt groter. Ze heeft een blanco voorgeschiedenis, daarnaast komen er ook in haar familie geen melanomen voor. Wat is uw diagnose?

‘Je moet soms echt vechten voor je patiënten’

Huisarts Marike Ooms werkt in verschillende asielzoekerscentra. Daar biedt ze zorg aan mensen die niet alleen kampen met medische problemen, maar ook met de onzekerheid van een onduidelijke toekomst en de last van hun verleden. "Als je iedereen open benadert, blijken de vragen en klachten vaak niet zoveel te verschillen van patiënten in een reguliere praktijk.”