DOQ

CABG kosten­effec­tief bij ische­mische cardio­myo­pathie

Voor patiënten met een ischemische cardiomyopathie biedt een coronaire bypasstransplantatie (CABG) op de lange termijn voordelen op het gebied van kwaliteit van leven en sterfte. Daar staan redelijke initiële kosten tegenover. Deze bevindingen van de Amerikaanse STICH-studie bevestigen dat CABG een kosteneffectieve behandeloptie is voor deze patiëntencategorie.

Ischemische cardiomyopathie is verantwoordelijk voor ongeveer de helft van alle gevallen van hartfalen met een verminderde linkerventrikel (LV)-functie. De impact van ischemische cardiomyopathie op de volksgezondheid zal naar verwachting toenemen door de vergrijzing en stijgende prevalentie van coronaire hartziekte en hartfalen. Er is dan ook inzicht gewenst in de relatieve waarde van dure chirurgische ingrepen, waarbij rekening wordt gehouden met de economische en klinische gevolgen.

STICH-studie

In de Surgical Treatment for Ischemic Heart Failure Trial (STICH) participeerden 1212 patiënten met een verminderde LV-functie en coronaire aandoeningen die in aanmerking kwamen voor chirurgie. Ze werden gerandomiseerd naar CABG plus een optimale medicamenteuze behandeling of alleen een optimale medicamenteuze behandeling. De eerste resultaten, gebaseerd op een mediane follow-up van zo’n 5 jaar lieten geen verschil zien in sterfte tussen de twee groepen. Er werd wel een voordeel voor CABG gevonden ten opzichte van een langere termijnanalyse van STICHES.
In de CABG-groep waren de voor kwaliteit gecorrigeerde levensjaren (QALY’s) naar schatting 6,53 en de levenslange kostprijs $ 140.059. In de medicatiegroep waren de geschatte QALY’s 5,52 en de levenslange kosten $ 74.894. 

Kosteneffectiviteit

Er was een kans van 87% dat de toevoeging van CABG kosteneffectief zou zijn bij een betalingsbereidheidsdrempel van $ 100.000 per gewonnen QALY, en een kans van 97% bij een drempel van $ 150.000.
In subgroepanalyses was de ICER voor CABG versus alleen medicatie alleen gunstiger bij patiënten met een LVEF van ≤ 28% en bij patiënten met drievatslijden versus minder wijdverbreide ziekte.
In dit model werd gevonden dat patiënten die aan de CABG-groep waren toegewezen, hogere totale kosten hadden dan degenen die alleen medicatie kregen. Dit werd gedreven door de hogere initiële kosten die gepaard gingen met chirurgie. De initiële kosten werden echter gecompenseerd door voldoende winst in levensverwachting en kwaliteit van leven om een ​​goede waarde te vertegenwoordigen.

Belang van achtergrondmedicatie

In een begeleidend commentaar staat aangegeven dat de achtergrondmedicatie erg belangrijk is. Het is onduidelijk of de bevindingen hetzelfde zouden zijn geweest als de huidige medicijnen gegeven zouden zijn, waaronder sacubitril/valsartan en de natrium-glucose cotransporter 2 (SGLT2)-remmers.
Een andere belangrijke factor om mee te nemen bij het adviseren van patiënten over de mogelijkheid van CABG, is dat een operatie op de korte termijn een overlijdensrisico met zich meebrengt, terwijl de gezondheidswinst pas op de lange termijn duidelijk wordt.

Implicaties

Het is volgens het commentaar onwaarschijnlijk dat de huidige kosteneffectiviteitsanalyse de overwegingen rond het gebruik van CABG in deze populatie sterk zal beïnvloeden. Desalniettemin is deze analyse relevant om kosteneffectieve zorg te kunnen bieden.

Referenties:

  1. Chew DS, Cowper PA, Al-Khalidi H, et al. Cost Effectiveness of Coronary-Artery Bypass Surgery versus Medicine in Ischemic Cardiomyopathy: The STICH Randomized Clinical Trial. Circulation. 2022 Jan 19.
  2. CABG Provides ‘Good Value’ in Ischemic Cardiomyopathy. 26 januari 2022
Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx