DOQ

CABG kosten­effec­tief bij ische­mische cardio­myo­pathie

Voor patiënten met een ischemische cardiomyopathie biedt een coronaire bypasstransplantatie (CABG) op de lange termijn voordelen op het gebied van kwaliteit van leven en sterfte. Daar staan redelijke initiële kosten tegenover. Deze bevindingen van de Amerikaanse STICH-studie bevestigen dat CABG een kosteneffectieve behandeloptie is voor deze patiëntencategorie.

Ischemische cardiomyopathie is verantwoordelijk voor ongeveer de helft van alle gevallen van hartfalen met een verminderde linkerventrikel (LV)-functie. De impact van ischemische cardiomyopathie op de volksgezondheid zal naar verwachting toenemen door de vergrijzing en stijgende prevalentie van coronaire hartziekte en hartfalen. Er is dan ook inzicht gewenst in de relatieve waarde van dure chirurgische ingrepen, waarbij rekening wordt gehouden met de economische en klinische gevolgen.

STICH-studie

In de Surgical Treatment for Ischemic Heart Failure Trial (STICH) participeerden 1212 patiënten met een verminderde LV-functie en coronaire aandoeningen die in aanmerking kwamen voor chirurgie. Ze werden gerandomiseerd naar CABG plus een optimale medicamenteuze behandeling of alleen een optimale medicamenteuze behandeling. De eerste resultaten, gebaseerd op een mediane follow-up van zo’n 5 jaar lieten geen verschil zien in sterfte tussen de twee groepen. Er werd wel een voordeel voor CABG gevonden ten opzichte van een langere termijnanalyse van STICHES.
In de CABG-groep waren de voor kwaliteit gecorrigeerde levensjaren (QALY’s) naar schatting 6,53 en de levenslange kostprijs $ 140.059. In de medicatiegroep waren de geschatte QALY’s 5,52 en de levenslange kosten $ 74.894. 

Kosteneffectiviteit

Er was een kans van 87% dat de toevoeging van CABG kosteneffectief zou zijn bij een betalingsbereidheidsdrempel van $ 100.000 per gewonnen QALY, en een kans van 97% bij een drempel van $ 150.000.
In subgroepanalyses was de ICER voor CABG versus alleen medicatie alleen gunstiger bij patiënten met een LVEF van ≤ 28% en bij patiënten met drievatslijden versus minder wijdverbreide ziekte.
In dit model werd gevonden dat patiënten die aan de CABG-groep waren toegewezen, hogere totale kosten hadden dan degenen die alleen medicatie kregen. Dit werd gedreven door de hogere initiële kosten die gepaard gingen met chirurgie. De initiële kosten werden echter gecompenseerd door voldoende winst in levensverwachting en kwaliteit van leven om een ​​goede waarde te vertegenwoordigen.

Belang van achtergrondmedicatie

In een begeleidend commentaar staat aangegeven dat de achtergrondmedicatie erg belangrijk is. Het is onduidelijk of de bevindingen hetzelfde zouden zijn geweest als de huidige medicijnen gegeven zouden zijn, waaronder sacubitril/valsartan en de natrium-glucose cotransporter 2 (SGLT2)-remmers.
Een andere belangrijke factor om mee te nemen bij het adviseren van patiënten over de mogelijkheid van CABG, is dat een operatie op de korte termijn een overlijdensrisico met zich meebrengt, terwijl de gezondheidswinst pas op de lange termijn duidelijk wordt.

Implicaties

Het is volgens het commentaar onwaarschijnlijk dat de huidige kosteneffectiviteitsanalyse de overwegingen rond het gebruik van CABG in deze populatie sterk zal beïnvloeden. Desalniettemin is deze analyse relevant om kosteneffectieve zorg te kunnen bieden.

Referenties:

  1. Chew DS, Cowper PA, Al-Khalidi H, et al. Cost Effectiveness of Coronary-Artery Bypass Surgery versus Medicine in Ischemic Cardiomyopathy: The STICH Randomized Clinical Trial. Circulation. 2022 Jan 19.
  2. CABG Provides ‘Good Value’ in Ischemic Cardiomyopathy. 26 januari 2022
Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

‘Wil je het komende jaar zwanger worden?’

De vraag ‘Wil je het komend jaar zwanger worden?’ zou veel vaker gesteld moeten worden door álle hulpverleners, stelt Annemarie Mulders. “Gezond zwanger worden begint bij bewustwording en kennis over het belang van de periode vóór de zwangerschap.”

Casus: vrouw met kleine rode puntjes in de huid

Een vrouw komt met kleine rode puntjes in de huid van vooral de benen. De klachten zijn ontstaan na een keelinfectie, circa 2 weken geleden. Een week geleden heeft zij zich minimaal gestoten en had zij daarna een groot hematoom op het bovenbeen. Wat is uw diagnose?

‘Arbeids­gerichte zorg hoort in de spreekkamer van medisch specia­listen’

Gezonde arbeidsparticipatie is óók een zaak van de medisch specialist, betoogt Annelies Boonen, initiatiefnemer van de poli Werk en Gezondheid. Hier kunnen patiënten terecht met vragen over werk en inkomen. “Vraag je patiënt naar zijn of haar werk!”

Geheugen­problemen herkennen blijkt niet zo eenvoudig

Van maar liefst 42% van hun oudere patiënten hebben artsen en verpleegkundigen niet door dat ze geheugenproblemen hebben, ontdekte Fleur Visser. Ze wil hier een advies over meegeven aan zorgverleners. “Eerste indrukken kunnen je op het verkeerde been zetten.”

Voorkom voorschrijf­cascades: ‘aandoening’ kan bijwerking medicatie zijn

Een niet-herkende bijwerking van medicatie kan als vermeende nieuwe aandoening leiden tot inzet van nieuwe medicatie: een zogeheten voorschrijfcascade. Fatma Karapinar: “Voorschrijfcascades drukken ons met de neus op de feiten: we weten nog weinig over bijwerkingen.”

Casus: 77-jarige vrouw met korstjes op de oorrand

Een 77-jarige vrouw met voorgeschiedenis van plaveiselcelcarcinoom komt op het spreekuur van de doktersassistente omdat ze korstjes op haar oorrand wil laten aanstippen. Ze heeft geen klachten van de afwijking. Wat is uw diagnose?

‘Minder onnodige diagnostiek is goed voor patiënt en maatschappij’

In ziekenhuizen vindt veel onnodige diagnostiek plaats. Eerst goed luisteren en nadenken en dan pas diagnostiek aanvragen, loont voor zowel patiënt als de maatschappij, betoogt Fabienne Ropers. “Enige risicoacceptatie is noodzakelijk voor proportionele diagnostiek.”

Zorgsysteem staat vaak initiatieven voor multimorbiditeit in de weg

Multimorbiditeit leidt tot versplintering van zorg. Toine Remers onderzocht enkele veelbelovende initiatieven voor het stroomlijnen van de zorg bij multimorbiditeit. “Een initiatief begint vaak vanuit overtuiging van een arts, maar ‘het systeem’ werkt vaak tegen.”

De lessen van de langst­vliegende MMT-arts van Nederland

MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx