CanHep-studie: welk effect heeft cannabisolie op leverkanker?

mm
Marten Dooper
Redactioneel,
9 juni 2021

Onderzoekers van het UMC Groningen zijn een onderzoek gestart naar de anti-tumorwerking van cannabisolie bij mensen met (uitbehandelde) leverkanker. “De directe aanleiding voor het onderzoek, officieel de CanHep Studie, was onze ervaring met twee patiënten met leverkanker die op eigen initiatief cannabisolie zijn gaan gebruiken.” Dr. Maarten Nijkamp, chirurg in het UMCG, licht de aanpak van het onderzoek toe.

“Een patiënt had een grote levertumor en wilde hiervoor geen ingrijpende behandelingen meer ondergaan”, aldus Nijkamp. “Op advies van zijn kleinzoon begon hij cannabisolie te gebruiken. Hij knapte op en na ruim een jaar was er geen tumor meer te zien op de scan. De man leeft nu, vijf jaar later, nog. De andere patiënt begon met cannabisolie tijdens de wachttijd op een levensverlengend, intra-arteriële bestraling. Toen hij voor de behandeling kwam, bleek zijn tumor fors in omvang te zijn afgenomen.”

Chirurg dr. Maarten Nijkamp

Opzet studie

Aangezien spontane regressie bij leverkanker zeer zeldzaam is, vonden Nijkamp en zijn collega’s het op grond van deze ervaring de moeite waard om het effect van cannabisolie op levertumoren eens netjes wetenschappelijk uit te zoeken. Want de claims over allerlei gunstige effecten van cannabis(olie) bij diverse aandoeningen zijn talrijk, maar gedegen wetenschappelijk onderzoek voor die claims ontbreekt veelal, constateerde onder ander het Zorginstiutuut Nederland enkele jaren geleden weer eens. Nijkamp: “Het kostte ons alles bij elkaar zo’n drie jaar om de studie opgezet en door de METC goedgekeur

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , ,
Deel dit artikel