Cardiologen CWZ implanteren als eerste ziekenhuis in Nederland onderhuidse ICD onder lokale verdoving

mm
redactie
Redactioneel,
7 februari 2019

CWZ heeft als eerste ziekenhuis in Nederland een subcutante (onderhuidse) ICD geïmplanteerd onder lokale verdoving. Hierbij worden de draden van de ICD onder de huid naar het midden van de borstkas geleid in plaats van via een bloedvat zoals gebruikelijk is. Deze methode is veiliger dan wanneer de draden via een bloedvat lopen. Groot voordeel is dat hartpatiënten bij deze ingreep niet de fysieke belasting van een narcose hoeven ondergaan.

ICD van levensbelang

Voor mensen met hartritmestoornissen is een ICD van levensbelang, omdat het de ritmestoornis opheft en het hart weer op gang brengt. Het aanbrengen van een ICD gebeurt normaal altijd onder volledige narcose.

Cardioloog dr. Hisham Alhashimi

Geen narcose nodig

Het aanbrengen van een onderhuidse ICD waarbij ook de draden onder de huid worden geplaatst, is best een grote en pijnlijke ingreep. Daarom wordt deze ingreep normaal gesproken onder narcose uitgevoerd. Dat de onderhuidse ICD ook onder lokale verdoving kan worden aangebracht, is prettig voor de patiënt. ‘We willen hartpatiënten zo min mogelijk blootstellen aan een volledige narcose, omdat die voor hen extra belastend kan zijn. Daarom zochten we een alternatief’, zegt cardioloog Hisham Alhashimi. Dit alternatief kwam van de anesthesioloog: ‘Door de borstkaswand met een zogenaamde serratusblokkade te verdoven, wordt de borstkas aan de linkerzijde gevoelloos’, legt anesthesioloog Ivo Panhuizen uit. Hij verzorgde de verdoving bij de eerste ingreep op deze manier.

Veiliger

De methode is niet alleen minder be

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , ,
Deel dit artikel