Cardiologen verdeelt over het terugroepen van biologisch oplosbare stents

Cardiologen in Nederland zijn verdeeld over het terugroepen van alle hartpatiënten waarbij in de afgelopen drie jaar een biologische stent ‘Absorb BVS’ (Producent: Abbott Vascular) is geplaatst. Volgens cardioloog Hans Bosker, de vicevoorzitter van de NVVC en werkzaam in het Rijnstate Ziekenhuis zijn er echter nog geen eenduidige conclusies te halen uit het onderzoek, aldus een recent persbericht van het NVVC.
De biologische Absorb BVS stent is sinds 2012 op de markt en een geduchte concurrent voor de veelgebruikte metalen stents. Cardioloog Auke Weevers van het Albert Schweitzerziekenhuis besloot wel zijn patiënten terug te roepen op basis van zijn eigen ervaringen met internationaal wetenschappelijk onderzoek naar het verschil tussen een metalen en een biologische stent. Er is namelijk een vergroot risico op trombose waargenomen bij gebruik van de biologische Absorb BVS (Producent: Abbott Vascular) stent. Deze werd eind vorig jaar beschreven in een artikel dat werd geplaatst in The Lancet door prof. dr. Gregg Stone et al. (New York). Bij het onderzoek liet de biologische stent een 2 tot 3 keer hogere kans op stolsel zien. Ook een voorlopige data-analyse van een Nederlandse multicenterstudie ondersteunt deze waarneming. Reden genoeg voor Weevers om patiënten terug te roepen.
300 patiënten
In totaal werden 250-300 patiënten teruggeroepen, naast het Albert Schweitzerziekenhuis ook door het Beatrix Ziekenhuis in Groningen. Cardiologen uit beide ziekenhuizen zijn van mening dat de biologische stent meer risico’s met zich meebrengt dan aanvankelijk werd aangenomen. Een tot drie jaar na plaatsing van de stent, kan er namelijk trombose ontstaan. Dat komt mogelijk doordat de stent minder snel oplost dan werd verwacht.
Cardioloog Hans Bosker meent dat het te vroeg is om al conclusies te trekken. Tevens vindt hij het onverstandig om mensen direct preventief anticoagulantia te geven. Wel geeft hij aan dat patiënten die acute klachten hebben zoals pijn op de borst, zich direct bij het ziekenhuis moeten melden. De eigen cardioloog kan dan aangeven of bloedverdunners geïndiceerd zijn om de kans op stenttrombose te reduceren. Hij heeft daarvoor de keuze om een combinatie van twee bloedverdunners te verlengen van 1 naar 3 jaar. Een dergelijke verlenging van de behandeling wordt echter niet ondersteund door de internationale richtlijnen.
Resultaten
Eind Februari verwacht Bosker de resultaten van het Nederlands onderzoek. Na een aantal nauwkeurige vergelijkingen is dan vast te stellen in hoeverre de oplosbare stent gevaar met zich mee kan brengen voor de patiënten. Producent Abbott Vascular werkt mee met het onderzoek en is op de hoogte.
Bronnen: The Lancet, NOS.nl, NVVC.nl, Rijnmond.nl
Auteur: Lennard Bonapart
actualiteit, cardiologie