Cardioloog dr. Kofflard over die ene patiënt: ‘Een ICD had een persoonlijk drama opgeleverd’

mm
Gerben Stolk
Redactioneel,
5 april 2018

Een patiënt die je altijd bijblijft, een patiënt die impact heeft gehad. Iedere arts herinnert zich er daar wel één of meer van. Marcel Kofflard, cardioloog in het Albert Schweitzer ziekenhuis, is zich door een patiënt die werkt als vrachtwagenchauffeur nog eens extra bewust geworden hoe belangrijk het is om oog te hebben voor iemands sociaal functioneren.

Niemand zal – bij een goede medische indicatie – de voordelen betwisten van een implanteerbare cardioverter defibrillator. Toch was cardioloog Marcel Kofflard uit het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht en Zwijndrecht opgetogen dat hij een patiënt het apparaatje kon besparen. Zo behield de man zijn vrachtwagenrijbewijs en kon hij vrachtwagenchauffeur blijven.

 

Hartspierafwijking

“Elke vrijdagochtend zie ik op de poli uitsluitend patiënten met een hypertrofische cardiomyopathie, een aangeboren verdikte hartspier”, zegt Kofflard. “Cardiologen uit ons ziekenhuis sturen patiënten met deze aandoening naar mij voor advies, diagnostiek en behandeling. Ook patiënten uit andere delen van Nederland, zoals Gorkum, Noord-Brabant en Limburg, zie ik met enige regelmaat. In 1998 ben ik gepromoveerd op deze hartspierafwijking, ik publiceer er met anderen jaarlijks nog meerdere keren over in de internationale literatuur en ik begeleid twee artsen die binnenkort ook hopen te promoveren op dit onderwerp.”

Obstructie

Een paar jaar geleden meldde zich een man van veertig in de spreekkamer. Hij viel regelmatig flauw, er was nog geen diagnose. “Flauwvall

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , ,
Deel dit artikel