DOQ

Cardioloog dr. Luermans: ‘Het lukt bij negentig procent van de patiënten om een goed functionerende His-bundellead te plaatsen’

Een primeur: voor het eerst zijn dit jaar in ons land dankzij een nieuwe techniek pacemakerleads ingebracht in de bundel van His in plaats van in de rechterhartkamer. Eind november waren elf patiënten op die manier geholpen in het Hart+Vaat Centrum van het Maastricht UMC+. Cardioloog en elektrofysioloog Justin Luermans: “We verwachten hiermee te voorkomen dat de hartkamers asynchroon samenknijpen en op den duur de hartfunctie verslechtert.”

Wat is de ideale plek om een pacemakerlead te plaatsen? Vanuit welke plaats kan het pacemakersysteem het snelst en synchroon elektrische prikkels verspreiden en zo bijdragen aan een goede hartfunctie?

“Ook al weten cardiologen al decennia dat de rechterhartkamer niet de ideale plaats is, toch wordt van oudsher gekozen voor dit scenario”, vertelt cardioloog en elektrofysioloog dr. Justin Luermans van het Hart+Vaat Centrum van het Maastricht UMC. “De meest fysiologische keuze zou de bundel van His zijn, die bestaat uit gespecialiseerd geleidingsweefsel”, zegt hij, “maar die is klein en moeilijk te vinden. Sinds een aantal jaren bestaat er toch een goede en veilige manier om deze weg te bewandelen: His bundel pacing. In de Verenigde Staten zijn al meer dan duizend patiënten op deze wijze geholpen. Mijn collega Kevin Vernooyen ik hebben ons licht vooral opgestoken bij een Italiaanse cardioloog, dr. Zanon, van het Santa Maria Della Misericordia Hospital in Rovigo.”

cardioloog dr Justin Luermans_MUMC

Cardioloog en elektrofysioloog dr. Justin Luermans

Speciale katheter

His bundel pacing bestaat uit een aantal belangrijke stappen. Luermans: “In de operatiekamer sporen we eerst nauwkeurig het natuurlijke geleidingssysteem van het hart op. Dat gebeurt met behulp van een speciale guiding-katheter. Daarna – en dat kan vanwege de kleine omvang van het geleidingssysteem een moeilijk onderdeel zijn – schroeven we precies op die plek een pacemaker-draad vast. Vervolgens wordt de functionaliteit van de lead getest. De lead moet in staat zijn de His-bundel te stimuleren/capturen met een niet al te hoge stimulatiedrempel. Daarnaast dient de lead de hartactiviteit van de patiënt goed te kunnen detecteren. Als deze meetwaarden goed zijn, wordt de lead gefixeerd en aangesloten op de pacemakergenerator, op dezelfde wijze als bij klassieke pacemakers.”

Hij vervolgt: “Onderzoek heeft uitgewezen dat het met de huidige materialen bij circa negentig procent van de patiënten lukt om een goed functionerende His-bundellead te plaatsen. Als het niet lukt, kan worden uitgeweken naar de klassieke plaatsing.”

Landweggetje achteraf

In gesprekken met patiënten hanteert Luermans weleens de metafoor van een wegennet. “Vanaf welke locatie bereik je het snelst stad A, B of C? Is dat vanaf een landweggetje achteraf? Of is dat vanaf een knooppunt op de snelweg? De rechterhartkamer is het landweggetje en het natuurlijke geleidingssysteem is het knooppunt. Vanaf het knooppunt kan een pacemaker effectiever – want meer synchroon – het hart stimuleren.”

Pacemakerleads

Hij vervolgt: “De rechterhartkamer bestaat niet uit gespecialiseerde geleidingscellen. Als de pacemaker vanaf deze plek het hart stimuleert, zal eerst de rechterhartkamer samenknijpen en daarna de linkerhartkamer. Bij sommige patiënten leidt deze minder goed gecoördineerde samentrekking op den duur tot een verslechterde hartfunctie, wat zich kan uiten in hartfalen. Bij plaatsing van de pacemaker inde bundel van His zal de elektrische prikkel zich sneller en synchroon over het gehele hart verspreiden. Overigens duurt de ingreep bij His bundel pacing gemiddeld een half uur tot een uur langer dan bij plaatsing van de pacemaker in de rechterhartkamer. Dat komt doordat het nauwkeurig plaatsen en het testen van de pacemakerlead meer tijd vergen.”

Gerandomiseerd onderzoek

Luermans brengt een nuance aan: “Dit klinkt theoretisch allemaal vanzelfsprekend en is ook de reden dat het Hart+Vaat Centrum van het Maastricht UMC+ is overgegaan tot His bundel pacing, maar wetenschappelijk onderzoek moet bevestigen dat patiënten dankzij deze techniek inderdaad minder complicaties hebben op de lange termijn. De techniek is vrij nieuw, er is nog geen groot gerandomiseerd onderzoek verricht naar de nieuwe techniek. De veiligheid en effectiviteit van de nieuwe techniek zijn tot dusver wel beschreven in grote prospectieve onderzoeken.”

Doelgroepen

Het Hart+Vaat Centrum van het Maastricht UMC+ heeft in elk geval de ambitie His bundel pacing toe te passen bij meer patiënten. Luermans: “De meeste patiënten die een pacemaker moeten krijgen, kunnen in aanmerking komen voor deze methode. Een andere doelgroep kan een groep patiënten zijn met hartfalen en bepaalde geleidingsproblemen.”

Omliggende ziekenhuizen

Luermans en zijn collega Vernooy zijn tijdens de eerste twee ingrepen begeleid door de Italiaanse cardioloog. “Meer vakbroeders en -zusters kunnen de techniek in de vingers krijgen. Voor ons is deze innovatie in elk geval een waardevolle aanvulling op onze cardiovasculaire zorg. Die willen we graag verder toepassen in samenwerking met onze omliggende ziekenhuizen.”

 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx