Cardioloog dr. Simmers: ‘Data uit ICD op afstand monitoren geeft patiënt gevoel van veiligheid’
Redactioneel
14 juni 2018
Het Catharina Ziekenhuis heeft op grote schaal remote care geïmplementeerd om hartpatiënten met een ICD thuis te monitoren. Patiënten voelen zich veiliger, het bespaart tijd dankzij minder polibezoeken, en het aantal ongeplande opnamen neemt af. Cardioloog dr. Tim Simmers: “We krijgen er heel veel belangstelling voor vanuit andere ziekenhuizen.”
Dankzij de opzet van een remote care-afdeling in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven is het mogelijk om hartpatiënten met een ICD thuis te monitoren. “Zoals de meeste goede ideeën is de gedachte erachter feitelijk heel simpel”, zegt cardioloog dr. Tim Simmers. “We zien een toename van het aantal mensen met zo’n implanteerbaar device. Die hebben allemaal een zorgbehoefte, maar ze hebben ook de behoefte om niet voor iedere controle naar het ziekenhuis te komen. Dat is een gebouw waar je liever niet naartoe gaat als het niet hoeft, zeker niet als er niets met je aan de hand is”, zegt hij. “Niet dat de contacten niet waardevol zijn – dat zijn ze zeker wel, want ze zijn bedoeld om de hartfunctie van de patiënt goed in de gaten te houden – maar die contacten hoeven dankzij de moderne techniek niet meer altijd live te zijn.”
Cultuurverandering
Bij de opzet van de remote care-afdeling kwam wel wat kijken. “Je moet medewerkers hebben die de binnenkomende patiëntdata ontvangen, schiften en er iets mee doen of iemand inschakelen die dit kan”, vertelt Simmers. “Daar moet je mensen in scholen. Daarnaast moet je de logistiek van de inrichting van je spreekuur aanpassen. Teruggaan van twee naar één standaard polibezoek per jaar v
Login om verder te lezen
Nog geen account? Meld u hier gratis aan.
Lees meer over: