DOQ

Cardioloog dr. Simmers: ‘Data uit ICD op afstand monitoren geeft patiënt gevoel van veiligheid’

Het Catharina Ziekenhuis heeft op grote schaal remote care geïmplementeerd om hartpatiënten met een ICD thuis te monitoren. Patiënten voelen zich veiliger, het bespaart tijd dankzij minder polibezoeken, en het aantal ongeplande opnamen neemt af. Cardioloog dr. Tim Simmers: “We krijgen er heel veel belangstelling voor vanuit andere ziekenhuizen.”

Dankzij de opzet van een remote care-afdeling in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven is het mogelijk om hartpatiënten met een ICD thuis te monitoren. “Zoals de meeste goede ideeën is de gedachte erachter feitelijk heel simpel”, zegt cardioloog dr. Tim Simmers. “We zien een toename van het aantal mensen met zo’n implanteerbaar device. Die hebben allemaal een zorgbehoefte, maar ze hebben ook de behoefte om niet voor iedere controle naar het ziekenhuis te komen. Dat is een gebouw waar je liever niet naartoe gaat als het niet hoeft, zeker niet als er niets met je aan de hand is”, zegt hij. “Niet dat de contacten niet waardevol zijn – dat zijn ze zeker wel, want ze zijn bedoeld om de hartfunctie van de patiënt goed in de gaten te houden – maar die contacten hoeven dankzij de moderne techniek niet meer altijd live te zijn.”

Cultuurverandering

Bij de opzet van de remote care-afdeling kwam wel wat kijken. “Je moet medewerkers hebben die de binnenkomende patiëntdata ontvangen, schiften en er iets mee doen of iemand inschakelen die dit kan”, vertelt Simmers. “Daar moet je mensen in scholen. Daarnaast moet je de logistiek van de inrichting van je spreekuur aanpassen. Teruggaan van twee naar één standaard polibezoek per jaar v

 

Aanmelden

Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

De lessen van de langst­vliegende MMT-arts van Nederland

MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?

Verslaving onder zorgprofessionals: anonieme hulp is voorhanden

Verslaving is ook onder zorgprofessionals een reëel probleem. Marlies de Rond vertelt over het KNMG-programma ABS-zorgprofessionals, dat anonieme hulp en ondersteuning biedt aan zorgprofessionals die worstelen met problematisch middelengebruik en verslaving.

‘Zoveel artsen willen hun bezieling terug’

MDL-arts Marieke Gielen vindt het huidige zorgsysteem niet houdbaar voor medisch specialisten. “Ik heb mijn bezieling terug en wil nu een bruggenbouwer zijn tussen de reguliere zorg en het bredere zorgveld.”

Het Calamiteiten­­hospi­taal: in dertig minuten opera­tioneel na een ramp 

Mirjam de Jong vertelt hoe het Calamiteitenhospitaal in Utrecht bij een ramp razendsnel operationeel wordt gemaakt en hoe het een cruciale rol speelt in de nationale zorg. “Bij een grote groep slachtoffers moet je bedenken hoe je zoveel mogelijk levens kunt redden.”

Casus: man met toenemende pijn bovenbuik

Een man heeft sinds 2 weken toenemende pijn in de bovenbuik, ter plaatse van het maagkuiltje. De pijn is vooral aanwezig bij het eten en is brandend van karakter. Wat is uw diagnose?

‘Ik wil mensen helpen die het meest in nood zitten’

Werken in oorlogsgebieden geeft Zafer Altunbezel (Artsen zonder Grenzen) voldoening. Dagelijks ziet hij patiënten met oorlogstrauma, soldaten en burgers. “Als je wordt uitgestuurd naar een oorlogsgebied moet je oplossingen kunnen bedenken in zeer atypische situaties.”

‘Te veel welzijns­kwesties komen in het medisch domein’

Karine van ‘t Land is voorzitter van KAMG: een beroepsvereniging, maar ook een lobbyclub die de volksgezondheid wil verbeteren. “Wat Artsen Maatschappij + Gezondheid bindt is dat ze bezig zijn met drie dingen: met preventie, met volksgezondheid en met grote groepen.”

Aanpak onder­voeding moet multi­discipli­nair

Ongeveer een kwart van alle patiënten is bij opname ondervoed. Dit kan leiden tot minder snel herstel en langere opnameduur. De aanpak ervan is een zaak van het hele ziekenhuis, vertellen Emma Koster en Wesley Visser. “Ondervoeding is veel meer dan te weinig eten.”

Casus: jonge patiënt met heftige oorpijn

De 9-jarige patiënt voor u heeft de hele nacht heftige oorpijn gehad rechts. Zijn gehoor is beiderzijds goed en hij heeft geen koorts. Hij is een weinig snotterig. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Aanmelden

Naar dit artikel »

Lees ook: Inloggen

Naar dit artikel »