DOQ

Cardioloog prof. dr. Dekker over betere samenwerking tussen ‘scalpels’ en ‘schroevendraaiers’

Op de TU/e (Technische Universiteit Eindhoven) werken ‘scalpels’ (medici) en ‘schroevendraaiers’ (techneuten) al jarenlang samen. Volgens hoogleraar en cardioloog prof. dr. Lukas Dekker werkt dat zo goed, omdat ze elkaars taal spreken en ze tegen vergelijkbare uitdagingen aanlopen. Het grootste obstakel daarbij is het omgaan met de gigantische hoeveelheid data en het gebruik hiervan in de praktijk.

Nieuwe technologieën maken het makkelijker om de patiënt centraal te stellen, vertelt Dekker in een interview met de Hartstichting. “We weten al jaren dat ‘voorkomen beter is dan genezen’, en toch worden dokters nog steeds betaald om te behandelen, niet om behandeling te voorkomen. Met moderne data-analyse kunnen we echt inzetten op de toekomst.” Maar hij stelt ook dat zowel patiënten en artsen moeten wennen aan de mogelijkheden en voorzichtig moeten zijn. Tegelijkertijd moeten de ontwikkelingen echter niet worden vertraagd, aldus Dekker. Maar hoe zorg je daarvoor?

Hoogleraar en cardioloog prof. dr. Lukas Dekker

Betere oplossingen

Volgens Dekker moeten medici en ingenieurs de samenwerking zoeken en van elkaar leren. De ouderwetse reactie op een probleem, bijvoorbeeld overlijden na een grote ingreep, is verpleegkundigen nog meer ronden laten maken. Nog meer meten en nog meer registreren. Ingenieurs hebben hier soms betere oplossingen voor. Andersom moeten technologen leren dat het om de patiënt gaat en niet om het ontwikkelen zelf.

Technische vernieuwing in de zorg

e/MTIC, het Eindhoven MedTech Innovation Centre, speelt een centrale rol bij de samenwerking die Dekker voor ogen heeft. Dit is de samenwerking tussen TU/e, Philips, Máxima Medisch Centrum, Expertisecentrum Kempenhaeghe en het Catharina Ziekenhuis. Dit moet leiden tot meer technische vernieuwing in de gezondheidszorg. Binnen het consortium zijn zo’n honderd TU/e promovendi aan het werk samen met een vergelijkbaar aantal experts en wetenschappers van TU/e, Philips en de ziekenhuizen. De afgelopen 15 jaar werkten de partijen al bilateraal samen in projecten met verschillende focusgebieden. De partners verwachten dat de intensieve samenwerking tussen kliniek, -wetenschap en industrie de ontwikkeltijd van research tot resultaat voor de patiënt aanmerkelijk verkort.

Bron: Catharina Ziekenhuis, Hartstichting

>> Lees hier het volledige interview op de site van de Hartstichting

Begin 2019 heeft DOQ.nl prof. dr. Dekker geïnterviewd over zijn visie op technologische ontwikkelingen in de zorg. Klik hier voor het artikel ‘Niet bang zijn voor technologische ontwikkelingen’

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

De lessen van de langst­vliegende MMT-arts van Nederland

MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?

Verslaving onder zorgprofessionals: anonieme hulp is voorhanden

Verslaving is ook onder zorgprofessionals een reëel probleem. Marlies de Rond vertelt over het KNMG-programma ABS-zorgprofessionals, dat anonieme hulp en ondersteuning biedt aan zorgprofessionals die worstelen met problematisch middelengebruik en verslaving.

‘Zoveel artsen willen hun bezieling terug’

MDL-arts Marieke Gielen vindt het huidige zorgsysteem niet houdbaar voor medisch specialisten. “Ik heb mijn bezieling terug en wil nu een bruggenbouwer zijn tussen de reguliere zorg en het bredere zorgveld.”

Het Calamiteiten­­hospi­taal: in dertig minuten opera­tioneel na een ramp 

Mirjam de Jong vertelt hoe het Calamiteitenhospitaal in Utrecht bij een ramp razendsnel operationeel wordt gemaakt en hoe het een cruciale rol speelt in de nationale zorg. “Bij een grote groep slachtoffers moet je bedenken hoe je zoveel mogelijk levens kunt redden.”

Casus: man met toenemende pijn bovenbuik

Een man heeft sinds 2 weken toenemende pijn in de bovenbuik, ter plaatse van het maagkuiltje. De pijn is vooral aanwezig bij het eten en is brandend van karakter. Wat is uw diagnose?

‘Ik wil mensen helpen die het meest in nood zitten’

Werken in oorlogsgebieden geeft Zafer Altunbezel (Artsen zonder Grenzen) voldoening. Dagelijks ziet hij patiënten met oorlogstrauma, soldaten en burgers. “Als je wordt uitgestuurd naar een oorlogsgebied moet je oplossingen kunnen bedenken in zeer atypische situaties.”

‘Te veel welzijns­kwesties komen in het medisch domein’

Karine van ‘t Land is voorzitter van KAMG: een beroepsvereniging, maar ook een lobbyclub die de volksgezondheid wil verbeteren. “Wat Artsen Maatschappij + Gezondheid bindt is dat ze bezig zijn met drie dingen: met preventie, met volksgezondheid en met grote groepen.”

Aanpak onder­voeding moet multi­discipli­nair

Ongeveer een kwart van alle patiënten is bij opname ondervoed. Dit kan leiden tot minder snel herstel en langere opnameduur. De aanpak ervan is een zaak van het hele ziekenhuis, vertellen Emma Koster en Wesley Visser. “Ondervoeding is veel meer dan te weinig eten.”

Casus: jonge patiënt met heftige oorpijn

De 9-jarige patiënt voor u heeft de hele nacht heftige oorpijn gehad rechts. Zijn gehoor is beiderzijds goed en hij heeft geen koorts. Hij is een weinig snotterig. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Prof. dr. Dekker: ‘Niet bang zijn voor technologische ontwikkelingen’

Naar dit artikel »