DOQ

Cardioloog prof. dr. Dekker over betere samenwerking tussen ‘scalpels’ en ‘schroevendraaiers’

Op de TU/e (Technische Universiteit Eindhoven) werken ‘scalpels’ (medici) en ‘schroevendraaiers’ (techneuten) al jarenlang samen. Volgens hoogleraar en cardioloog prof. dr. Lukas Dekker werkt dat zo goed, omdat ze elkaars taal spreken en ze tegen vergelijkbare uitdagingen aanlopen. Het grootste obstakel daarbij is het omgaan met de gigantische hoeveelheid data en het gebruik hiervan in de praktijk.

Nieuwe technologieën maken het makkelijker om de patiënt centraal te stellen, vertelt Dekker in een interview met de Hartstichting. “We weten al jaren dat ‘voorkomen beter is dan genezen’, en toch worden dokters nog steeds betaald om te behandelen, niet om behandeling te voorkomen. Met moderne data-analyse kunnen we echt inzetten op de toekomst.” Maar hij stelt ook dat zowel patiënten en artsen moeten wennen aan de mogelijkheden en voorzichtig moeten zijn. Tegelijkertijd moeten de ontwikkelingen echter niet worden vertraagd, aldus Dekker. Maar hoe zorg je daarvoor?

Hoogleraar en cardioloog prof. dr. Lukas Dekker

Betere oplossingen

Volgens Dekker moeten medici en ingenieurs de samenwerking zoeken en van elkaar leren. De ouderwetse reactie op een probleem, bijvoorbeeld overlijden na een grote ingreep, is verpleegkundigen nog meer ronden laten maken. Nog meer meten en nog meer registreren. Ingenieurs hebben hier soms betere oplossingen voor. Andersom moeten technologen leren dat het om de patiënt gaat en niet om het ontwikkelen zelf.

Technische vernieuwing in de zorg

e/MTIC, het Eindhoven MedTech Innovation Centre, speelt een centrale rol bij de samenwerking die Dekker voor ogen heeft. Dit is de samenwerking tussen TU/e, Philips, Máxima Medisch Centrum, Expertisecentrum Kempenhaeghe en het Catharina Ziekenhuis. Dit moet leiden tot meer technische vernieuwing in de gezondheidszorg. Binnen het consortium zijn zo’n honderd TU/e promovendi aan het werk samen met een vergelijkbaar aantal experts en wetenschappers van TU/e, Philips en de ziekenhuizen. De afgelopen 15 jaar werkten de partijen al bilateraal samen in projecten met verschillende focusgebieden. De partners verwachten dat de intensieve samenwerking tussen kliniek, -wetenschap en industrie de ontwikkeltijd van research tot resultaat voor de patiënt aanmerkelijk verkort.

Bron: Catharina Ziekenhuis, Hartstichting

>> Lees hier het volledige interview op de site van de Hartstichting

Begin 2019 heeft DOQ.nl prof. dr. Dekker geïnterviewd over zijn visie op technologische ontwikkelingen in de zorg. Klik hier voor het artikel ‘Niet bang zijn voor technologische ontwikkelingen’

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Boek over veilige sedatie toepassen op de SEH moet angst wegnemen

Vier SEH- artsen schreven een boek over veilige sedatie op de SEH. Het is bedoeld als naslagwerk en cursusmateriaal, vertellen Mischa Veen en Daniëlle van Winden. “Uniek is dat de informatie ook gericht is op het voorkomen van traumatische ervaringen voor patiënten.”

‘Wij willen over twintig jaar ook nog huisarts zijn’

Ties Janssen vertelt over het manifest ‘De huisarts van morgen’, waarmee de Lovah de continuïteit van de huisartsenzorg wil veiligstellen. “Al jaren wordt er nagedacht over vergrijzing en personeelstekorten in de zorg, en nog steeds kabbelt het maar voort.”

Casus: 13-jarig meisje met een bloedende moedervlek

Een 13-jarig meisje komt op het spreekuur omdat ze sinds enkele dagen een bloedende moedervlek heeft. De moedervlek zit er al sinds enkele maanden en is snel gegroeid en ook wat boller geworden. Verder geen klachten zoals pijn of jeuk. Wat is uw diagnose?

‘Ik heb medewerkers meegenomen naar waar ze het best op hun plek zijn’

Op de afdeling waar Jacqueline Loonen leiding geeft staat ‘persoonsgericht’ centraal, zowel in de patiëntenzorg als in de organisatie. “De patiënt en zorgverlener zijn samen verantwoordelijk. Iedereen komt vanuit zijn of haar expertise met voorstellen tot verbetering.”

Casus: vrouw met verkoudheid en oorpijn

Patiënte zit verkouden tegenover u met oorpijn links. De verkoudheid bestaat sinds gisteren maar de oorpijn is vannacht begonnen. De otalgie is pijnlijker dan de pijn die zij heeft ervaren bij de bevalling van haar kinderen. Het gehoor is links mogelijk iets minder dan rechts. Zij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?

Mededingings­toezicht biedt veel ruimte voor samen­werking

In ons zorgstelsel is veel ruimte voor samenwerking en netwerkvorming, vertelt Marco Varkevisser. “Veel zorgaanbieders denken dat heel veel niet mag van de ACM, terwijl die de afgelopen jaren heeft laten zien dat er juist veel ruimte is voor samenwerking.”

‘Vergroot herken­baarheid anti­biotica’

Een betere herkenbaarheid van antibiotica kan leiden tot verstandiger gebruik en zo helpen in de strijd tegen de wereldwijd groeiende antibioticaresistentie. Annelie Monnier en Heiman Wertheim vertellen over het ABACUS-project. “Resistentie kent geen grenzen.”

Medische hypnose: meer controle over je lijf en emoties

Kinderarts en hypnotherapeut Arine Vlieger vertelt over het gebruik van medische hypnose: “Als je de verwachtingen van de patiënt positief kan beïnvloeden dan heeft dat tevens effect op de behandeling. Taal is dan ook de basis van hypnose.”

Casus: vrouw met melaena, een steeds dikker wordende buik en een uitpuilende navel

Een vrouw wordt gepresenteerd op de Spoedeisende Hulp in verband met sinds 1 dag bestaande melaena. Daarnaast klaagt patiënte over een steeds dikker wordende buik, pijn in de rechter bovenbuik en een uitpuilende navel sinds 6 weken. Tevens zijn haar benen iets dikker geworden. Wat is uw diagnose?

In zes stappen afval op de OK reduceren

Roos Bleckman, Lukas Radema en hun collega’s van het OK Green Team bedachten een stappenplan om het afval op de OK de komende jaren met de helft te reduceren. “Het afdekmateriaal op de OK kon met maar liefst 20% gereduceerd kon worden.”


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Prof. dr. Dekker: ‘Niet bang zijn voor technologische ontwikkelingen’

Naar dit artikel »