DOQ

Cardioloog prof. dr. Von Birgelen: ‘Meeste patiënten in goede conditie na plaatsing moderne medicijn-afgevende stents’

Een veilige en effectieve toepassing van stents bij een dotterbehandeling van een gecompliceerde patiëntengroep. Onderzoekers van het Thorax Centrum Twente MST en de Universiteit Twente hebben de waarde aangetoond van twee moderne medicijn-afgevende stents: dotterbehandeling en de bioresorbable polymer-coated sirolimus-eluting Orsiro stent.

“Ik was aangenaam verrast door de positieve onderzoeksresultaten.” Dat zegt Clemens von Birgelen, cardioloog bij Medisch Spectrum Twente en bijzonder hoogleraar Cardiologie, in het bijzonder de toepassing van invasieve technieken, aan de Universiteit Twente. Von Birgelens onderzoeksgroep heeft in de afgelopen tien jaar vier grote stentstudies geïnitieerd, ook wel bekend als de ‘TWENTE studies’.

Cardioloog prof. dr. Clemens von Birgelen

2500 patiënten

De uitslagen die hem verrasten – en die ook internationaal op flinke belangstelling kunnen rekenen – vloeien voort uit de zogeheten BIONYX-studie. Hierbinnen zijn twee stents van de nieuwste generatie ingezet tijdens een dotterbehandeling. Het doel: beter inzicht krijgen in de toepassing en verdere doorontwikkeling hiervan. Tussen oktober 2015 en december 2016 werd een van de twee stents ingebracht bij ongeveer 2500 patiënten in Nederland, België en Israël. Ongeveer een derde kreeg een behandeling in Medisch Spectrum Twente.

Acuut coronair syndroom

Von Birgelen: “We hebben de stents onderzocht binnen een grotendeels ‘gecompliceerde’ patiëntengroep. 71% van de deelnemers had een acuut coronair syndroom toen een dotterbehandeling nodig was. Bij de overige 29% was sprake van stabiele angina pectoris.”

Ondanks de risicovolle uitgangspositie van de meeste patiënten, was hun situatie een jaar later meestal goed. Von Birgelen: “Na twaalf maanden hebben we bekeken hoeveel onderzoeksdeelnemers opnieuw een dotterbehandeling hadden moeten ondergaan in het betreffende vat, getroffen waren door een hartinfarct dat was gerelateerd aan het eerder gedotterde vat of overleden waren. Bij beide stents was het percentage laag: 4.5% bij de Resolute Onyx stent en 4.7% bij de Orsiro stent. We hebben hierover gepubliceerd in The Lancet. Mijn boodschap aan cardiologen is: deze twee moderne stents zijn na een jaar effectief en ook veilig. De volgende stap is uiteraard een analyse twee of drie jaar na het inbrengen van de stents.”

Voor het eerst

De Resolute Onyx is ‘jonger’ dan de Orsiro stent. Een bijzonder aspect van de BIONYX-studie is dat voor het eerst at random de Resolute Onyx is onderzocht binnen een grote, gecompliceerde groep. Von Birgelen: “We hebben voor de Orsiro gekozen als referentiestent, omdat deze eerder veilig en effectief is gebleken in drie all-comer trials, oftewel onderzoeken met niet specifiek uitgeselecteerde patiënten. Deze stent leverde in een studie van andere onderzoekers zelfs betere resultaten op dan de vroegere ‘beste in de klas’ everolimus-eluting stent.”

Overtreffende trap

Zo wordt telkens gestreefd naar de overtreffende trap. Van Birgelen schetst in grote lijnen de historische ontwikkeling: “Ooit begonnen cardiologen te werken met stents om het bloedvat open te houden. Daarna kwamen de medicijn-afgevende stents die daarnaast voorkomen dat op den duur opnieuw weefselgroei optreedt. Weer later werden deze stents verbeterd, zodat een patiënt bijvoorbeeld beter gedoseerd het medicijn krijgt toegediend. Daarna deden stents met wat meer biocompatibele coatings hun intrede, die makkelijker geïntegreerd worden in het lichaam en daarmee eventuele ongewenste reacties voorkomen. Bij deze soort stents horen dus de twee moderne medicijn-afgevende stents die wij hebben onderzocht.”

 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven Routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx