DOQ

CardioMEMS: ‘Geen symptoombestrijding, maar actueel zicht op verergering hartfalen’

Als cardioloog dagelijks op je iPhone of pc zien wat de vullingsdruk is van een hartfalen-patiënt thuis. En dankzij díe kennis direct de medicatiedosis kunnen aanpassen bij een dreigende verergering van de ziekte. Jasper Brugts, hartfalen-cardioloog uit het Erasmus MC, voorkomt ziekenhuisopnamen dankzij een prachtig staaltje e-health en telemonitoring.

Belt er een patiënt met hartfalen om te zeggen dat hij kortademig is, de laatste tijd aan gewicht heeft gewonnen of last ondervindt van dikke benen en enkels? Dan weet iedere cardioloog dat patiënt en arts eigenlijk achter de feiten aanlopen. Twee of drie weken eerder al is het hartfalen verergerd en zijn de drukken toegenomen. Dit heeft geleid tot vochtophoping in benen, buik en longen. Meestal moet de patiënt dan worden opgenomen in het ziekenhuis, waar het vocht wordt afgedreven met plasmedicatie. De cardioloog weet óók: élke hartfalen-opname is slecht voor de prognose van de patiënt.

Eerder in actie
Het Erasmus MC en een aantal andere medische centra in ons land beproeven sinds begin 2017 een methode om eerder zicht te krijgen op decompensatie. “Zo willen we voorkomen dat we pas in actie komen wanneer je slechts kunt doen aan symptoombestrijding”, vertelt hartfalen-cardioloog Jasper Brugts. “Het gaat om CardioMEMS. Met een sensor, per katheter via de lies aangebracht in een longslagader, wordt bij de patiënt thuis de bloeddruk gemeten in de rechterhartkamer en de longen.”

Van hart naar ziekenhuis
Brugts legt uit hoe het werkt. “De patiënt krijgt een speciaal kussen. Hierin bevindt zich meetapparatuur die contact maakt met de sensor zodra de patiënt op het kussen gaat liggen. Achttien seconden lang wordt dan de druk in het hart gemeten, waarna de data via een beveiligde internetverbinding naar het ziekenhuis worden gestuurd. Ik kan de gegevens onder meer bekijken op mijn iPhone. Elke week neem ik de actuele data door, maar desgewenst zou ik dat ook dagelijks kunnen. Zie ik een verhoging? Dan bel ik met de patiënt en zeg ik dat hij wat meer hartfalen-medicijnen moet gebruiken en extra plastabletten om de vullingsdruk normaal te houden.”

Innovatief en inspirerend
Van de deelnemende ziekenhuizen kijkt het Erasmus MC tot dusver bij het grootste aantal patiënten – namelijk zes – mee over de schouder. “We zijn zeer enthousiast”, zegt Brugts. “De patiënten zijn dit jaar nog geen enkele keer opgenomen in het ziekenhuis. In de jaren vóór CardioMEMS moesten ze hier wel drie of vier keer worden behandeld.”

Deze eerste onderzoeksresultaten, waarover Brugts en de zijnen onlangs publiceerden in de Netherlands Heart Journal, bevestigen de ervaringen in Amerika. Brugts: “Daar is de CardioMEMS sinds 2011 al toegepast bij duizenden patiënten. Veertig procent bleef daarna verschoond van behandelingen in het ziekenhuis. Nu passen we deze techniek ook toe in Nederland, wat innovatief is, maar ook inspireert tot nieuwe onderzoeksideeën.”

Wereldprimeur: steunhart én sensor
“Wat in Amerika nog niet is gedaan, is dat een patiënt zowel een steunhart als een sensor heeft gekregen”, vertelt de cardioloog over een andere onderzoekslijn, de HEMO-VAD-studie. “Het Erasmus MC had daarmee in november de wereldprimeur. De operatie is geslaagd; het gaat goed met de patiënt. Wij willen dit herhalen bij negen andere patiënten die in het eindstadium van hartfalen verkeren. Dit is de groep hartpatiënten met de meeste complicaties, zoals bloedingen en vochtproblemen, en met de meeste zorgcontacten. We hopen de conditie van patiënten te optimaliseren en complicaties te voorkomen met behulp van CardioMEMS. Ons onderzoek naar de combinatie van steunhart en sensor wordt ook nauwlettend gevolgd door Amerikaanse cardiologen.”

Toekomst basisverzekering
De aanschaf van CardioMEMS en de benodigde handelingen eromheen kosten tienduizend euro per patiënt. Brugts: “Wij verwachten dat de sensor zichzelf terugverdient, omdat het apparaat veel zorg voorkomt.”

Nu is het nog een investering vanuit het ziekenhuis. Brugts en de werkgroep hartfalen van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie maken zich hard om de effectiviteit in de Nederlandse situatie te gaan aantonen. Zo willen zij eraan bijdragen dat CardioMEMS terechtkomt in de basisverzekering en dus de status krijgt van vergoede zorg. Brugts: “In de ideale situatie zou dit kunnen gebeuren in 2021.”

Auteur: Gerben Stolk, Journalist
Foto: Levien Willemse ©

 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”

‘‘Minder eten en meer bewegen’ is echt een misvatting’

Mensen met obesitas hebben vaak te maken met negatieve vooroordelen, ook in de zorg. Daardoor vermindert de kwaliteit van zorg, legt Paige Crompvoets uit. “Uit mijn onderzoek bleek dat mensen met obesitas soms belachelijk gemaakt worden door hun zorgverleners.”

Whispp biedt oplossing voor mensen met stem- en spraak­problemen

Joris Castermans ontwikkelde Whispp, een app die met behulp van AI fluister- en aangedane spraak kan omzetten in een heldere en natuurlijke stem. “Wie nog audio- of video-opnames heeft van de gezonde stem, kan met Whispp de eigen stem van vroeger creëren.”

Artsen voor Kinderen helpt kinderen met een chronische ziekte of beperking

Michel Weijerman van Stichting Artsen voor Kinderen vertelt over hun projecten voor betere zorg en welzijn voor kinderen met een chronische aandoening. “Zo’n 200 zorgprofessionals zijn op vrijwillige basis bij onze poli betrokken. Binnen 48 uur krijg je antwoord.”