Casus: in welke patiëntsituatie is sprake van een juiste omzetting van gliclazidetabletten?
Redactioneel
6 april 2022
Gliclazide komt voor in tabletten met twee soorten gereguleerde afgifte. Enerzijds de 30 mg (en 60 mg) mga tablet en anderzijds de 80 mg mga tablet. Het substitueren van gliclazide tabletten is lastiger dan het in eerste instantie lijkt. Regelmatig ontvangt VMI van zorgverleners in zowel de eerste als in de tweede lijn incidenten waaruit blijkt dat dit niet goed is gegaan.
Beschrijving verschillende patiëntsituaties
Patiënt I
De dosering gliclazide van een vrouw van 68 jaar is 120 mg per dag. Zij gebruikt 1 maal daags 4 tabletten van 30 mg mga. De gliclazide 30 mg mga tabletten zijn niet meer te krijgen. De patiënte is daarom door de arts omgezet naar 1 maal daags 4 tabletten van 80 mg mga. De verpleegkundige laat de overstap in de gaten houden aan de hand van de bloedsuikerspiegelswaarden.
In het kort: 1 maal 4 tabletten gliclazide 30 mg→ 1 maal 4 tabletten gliclazide 80 mg.
Patiënt II
Een man van 73 jaar gebruikt 120 mg gliclazide per dag. Hij gebruikt 1 maal daags 4 tabletten van 30 mg mga. De 30 mg mga tabletten zijn niet meer leverbaar. Hij staat erop altijd van dezelfde fabrikant de gliclazide te krijgen. De apothekersassistent zet de gliclazide om naar 120 mg, maar dan met 1 maal daags anderhalve tablet van 80 mg mga van dezelfde fab
Login om verder te lezen
Nog geen account? Meld u hier gratis aan.
Lees meer over: