Casus: Kortademigheid bij gezonde jonge vrouw

mm
redactie
Redactioneel,
8 april 2020

Casus:
Een 35-jarige vrouw wordt door haar huisarts verwezen vanwege klachten van kortademigheid en een geruis. De kortademigheid is langzaamaan ontstaan in het afgelopen 1,5 jaar. Eerst alleen bij fietsen tegen harde wind of tegen een heuvel op, nu al bij gewoon fietsen. Er zijn geen verdere klachten. Zij rookt niet, heeft geen hoge bloeddruk, geen suikerziekte, geen verhoogd cholesterol. In haar familie komen geen hart- en vaatziekten voor. Bij navragen vertelt zij wel eens wat overslagen te hebben.

Onderzoek:
Gezond ogende vrouw, RR 135/80 mmHg. Pols 64/min., regulair en equaal, af en toe een extrasystole. Halsvenedruk lijkt iets verhoogd (R-0). De ictus cordis is binnen de midclaviculairlijn palpabel en is normaal. Er is een normale 1e en 2e harttoon. Daarnaast is er een midsystolische toon van waaruit een hoogfrequent, crescendo geruis doorloopt tot aan de 2e toon.

Over de longen geen afwijkingen; er is een spoortje pitting-oedeem onder beide buitenste processus malleoli.

Aanvullend onderzoek:
ECG: sinusritme, 80/min., met PVC’s afkomstig uit de linker ventrikel. Intermediaire stand van de elektrische hartas. Ook verder normaal ECG.

Echocardiogram:
Onderstaand een 2D beeld van de apicale 4-kamer blik.

Wat is de meest waarschijnlijke diagnose? Maak hieronder uw keuze:

Auteur: W.L. ten Holt, cardioloog, Ziekenhuis Amstelland

Bron: Care4Cure, casus 201

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , ,
Deel dit artikel