Casus: man met buikpijn en bloed bij de ontlasting

mm
redactie
Redactioneel,
7 april 2023

Een 43-jarige man is al jaren bekend met M. Crohn, waarvoor hij sinds 12 jaar wordt behandeld met prednison en immuran. Met deze medicatie is de ziekte redelijk onder controle. Hij komt nu naar de polikliniek in verband met klachten van buikpijn, onder in de buik, en toename van bloed bij de ontlasting. Tevens is hij 5 kg afgevallen in de afgelopen 6 weken.

Onderzoek

Bij lichamelijk onderzoek ziet u een wat magere man met een gewicht van 59 kg bij een lengte van 1.70 m en normale vitale parameters. Onderin de buik links voelt u mogelijk een palpabele weerstand en u besluit tot het laten verrichten van een coloscopie. Daarbij wordt een tumor in het sigmoid gevonden (figuur 1), waaruit wordt gebiopteerd. Bij pathologisch onderzoek van de tumor lijkt het te gaan om een diffuse proliferatie van lymfocyten (figuur 2).

Aanvullend onderzoek

Als verder aanvullend onderzoek maakt u een CT-scan van het abdomen, welke een verdikte darmwand ter plaatse van het sigmoid met infiltratie van mesenteriaal weefsel laat zien (figuur 3).

Wat is uw diagnose?

exacerbatie M. Crohn CMV colitis MALT-lymfoom Coloncarcinoom gform.initializeOnLoaded( function() {gformInitSpinner( 200, 'https://www.doq.
 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , ,
Deel dit artikel