DOQ

Casus: man met hoge koorts en verminderd bewustzijn

Een 25-jarige man, illegale vluchteling uit Guinee, wordt naar de Spoedeisende Hulp gebracht in verband met hoge koorts en verminderd bewustzijn. De klachten zijn vrij kort geleden begonnen. Voor zover u kunt opmaken uit de anamese zijn er behalve hoofdpijn geen andere klachten.

Onderzoek

Bij lichamelijk onderzoek ziet u een magere, zieke man met een bloeddruk van 150/95 mmHg, pols 90/min, temperatuur 38.7 °C. Bij onderzoek van het hart hoort u een holosystolische souffle met uitstraling naar de linkeroksel en geringe crepitaties beiderzijds. Aan de handen en voeten valt u op een aantal plaatsen een afwijking aan de nagels op (figuur 1).

Vervolgonderzoek

Het neurologisch onderzoek toont een verminderd bewustzijn, dubieus meningeale prikkeling en verminderde kracht in het rechterbeen en de rechterarm. Bij laboratoriumonderzoek is de BSE 110 mm/1e uur, Hb 6.8 mmol/l met een MCV van 82 fl, leucocyten 14.7×109/l met in de differentiatie 90% segmentkernige granulocyten en thrombocyten 125×109/l. Een HIV-test is negatief. Een bloedkweek toont groei van Haemophilus para-influenzae in 4 flesjes. Een CT-scan van het hoofd met contrasttoediening (figuur 2) en een vervolgens vervaardigde angiografie
(figuur 3) levert de volgende beelden op:

Wat is uw diagnose?

Wat is de oorzaak van de neurologische afwijkingen? Maak hieronder uw keuze.

#gform_wrapper_213[data-form-index="0"].gform-theme,[data-parent-form="213_0"]{--gf-color-primary: #204ce5;--gf-color-primary-rgb: 32, 76, 229;--gf-color-primary-con
 

Aanmelden

Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: man met opgezette en verkleurde gewrichten en zwelling linkeroor

Een 52-jarige man klaagt over pijnlijke en stijve handen. De gewrichten van beide handen en vingers zijn opgezet en blauw-paars verkleurd. Verder heeft hij klachten van moeheid en malaise. Hij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?

‘Iedereen heeft recht op zorg’

Ongedocumenteerde in je spreekkamer? Er is meer mogelijk dan je denkt, stellen Amarylle van Doorn en Daan Frehe. Een afwerende houding is hierbij als zorgverlener niet gewenst. “De enige voorwaarde is dat je jezelf bij het CAK moet aansluiten. Veel zorgaanbieders weten dat niet.”

Veel kortere wachttijden en 100% tevredenheid bij patiënten: hoe dan?

Door een deel van de planbare behandelingen te organiseren als focuskliniek, zijn wachtlijsten in Gelre ziekenhuizen drastisch verkort, vertellen Harm Willem Palamba en Anneke Oosterwechel. “Voorheen deden we zes operaties per dag, nu kunnen we er negen doen.”

‘Ik heb zo’n ander contact met de patiënt’

Livemuziek stimuleert het herstel van ouderen na een operatie en het contact met de verpleegkundige, vertelt Hanneke van der Wal-Huisman. “Wat de patiënt nodig heeft, gaat niet alleen over technisch dingen. Zorg verlenen gaat ook om medemenselijk contact.”

Casus: vrouw met forse dyspnoe

Een vrouw van 19 jaar met inspanningsastma meldt zich met een snel opgekomen, forse dyspnoe. De dyspnoe kenmerkt zich door een in- en expiratoire hoorbare ademhaling, met stridoreuze momenten. Wat is uw diagnose?

De narcistische patiënt: grenzen stellen met passende vleierij

“Artsen die problemen ervaren van narcistische patiënten voelen zich geïntimideerd, gekleineerd en niet serieus genomen, waardoor ze veel stress ervaren”, aldus Thom van den Heuvel. Hij vertelt over de narcistische patiënt, diens gedrag herkennen en ermee omgaan.

‘Huisartsen en apothekers moeten samen­werken tégen het preferentie­beleid’

Apothekers en huisartsen moeten gaan samenwerken tégen het preferentiebeleid van de zorgverzekeraars om de geneesmiddeltekorten aan de kaak te stellen, vindt Dennis Boon. Hij wil hier een petitie voor starten. “Er zijn veel aanwijzingen dat het tij aan het keren is.”

‘Groene planeet, groene zorg’: actie in de zorgsector is nodig  

Psychiater Jurjen Luykx is trots op zijn boek ‘Groene planeet, groene zorg’. De beknopte gids moet de zorgsector inspireren en helpen om te verduurzamen. “De zorg is verantwoordelijk voor zeven procent van de CO2-uitstoot.”

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”


Lees ook: Aanmelden

Naar dit artikel »

Lees ook: Inloggen

Naar dit artikel »