Casus: Man met vaag gevoel in bovenbuik en in de oksels

mm
redactie
Redactioneel,
30 oktober 2020

Casus:
Tijdens een dienst op de HAP wordt u om 21.15 uur via de assistente doorverbonden met een 63-jarige man die u vertelt vanaf 18.30 uur een vaag gevoel in de bovenbuik te hebben, maar ook in zijn linker- en rechteroksel. Hij heeft al wat langer kiespijn in zijn onderkaak links, dit lijkt wat toegenomen. Bij doorvragen blijkt hij de klachten nooit eerder gehad te hebben. De klachten zijn begonnen na het eten tijdens het afruimen van de tafel. Hij spant zich weinig in, heeft verder geen bekende risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Wel overleed zijn vader op 58-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartinfarct en had zijn zus (1 jaar ouder dan patiënt) recent een PTCA-procedure ondergaan. U vertelt patiënt dat u bij hem langs komt.

Onderzoek: 
Als u hem onderzoekt vindt u een niet ziek ogende, licht adipeuse, licht transpirerende man, bloeddruk 155/90 mmHg, pols 92/-, regulair en aequaal. Over hart en longen hoort u geen bijzonderheden. In de bovenbuik ook geen palpabele afwijkingen, bij normale peristaltiek. 

Aanvullend onderzoek:
U sprayt wat nitroglycerine onder de tong. Hierop neemt de kiespijn wat af. Suspensio antacida per os doet de klachten niet afnemen. 

Wat is uw volgende actie? Maak hieronder uw keuze:

Auteur: W.L. ten Holt, cardioloog, Ziekenhuis Amstelland
Bron: Care4Cure, casus 217
 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, ,
Deel dit artikel