Casus: oudere patiënte met reukproblemen
Redactioneel
6 februari 2025
Op het KNO-spreekuur komt een 70-jarige vrouw in verband met problemen met ruiken. In de voorgeschiedenis heeft ze een TIA gehad in 2015 en is ze een jaar geleden gediagnosticeerd met de ziekte van Parkinson. Een MRI-schedel destijds toonde geen intra- of extracerebrale afwijkingen, behoudens een geringe gegeneraliseerde atrofie. Haar huidige medicatie is levodopa/carbidopa, Madopar, omeprazol, irbestartan en ascal, daarnaast zo nodig fexofenadine.
Enkele jaren geleden zijn de problemen met ruiken gestart. Initieel met minder goed ruiken (hyposmie), sinds een half jaar worden geuren steeds vaker als vies ervaren (kakosmie). Vaak dezelfde geur; namelijk de ontlasting van een hond. Gedurende enkele weken van een luchtweginfectie met hoesten, neuspassageklachten en rinnorroe had ze tijdelijk geen reuk (anosmie), wat de klachten iets verzachtte. Hierna kwam de kakosmie weer meer op de voorgrond. Op dit moment heeft ze geen last van rinnorroe of neuspassageklachten. Een corticosteroïde neusspray had gedurende twee maanden gebruik geen effect. Er is geen sprake van hersenzenuwuitval, hoofdpijnklachten of drukklachten van het aangezicht. In de zomermaanden heeft ze allergische klachten, met name uitend in jeukende oren en ogen en soms rinnorroe. Oogdruppels en fexofenadine geven hiervoor goed resultaat.
Voor het overige merkt ze dat de spraak minder goed wordt en dat pillen en vastere voeding niet altijd meer makkelijk doorgeslikt kunnen worden. Ze heeft al lange tijd geen refluxklachten meer sinds de omeprazol.
Onderzoek
Huid
Aanmelden
Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.
Ik heb al een DOQ account
Lees meer over: